Menu
 

Kā tētim ar bērniem saturīgi pavadīt brīvdienas. Ģimenes pieredze Apriņķis.lv

  • Autors:  "Rimi bērniem"
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Tēva dienu Latvijā atzīmē septembra otrajā svētdienā, šogad – 11. septembrī. Kā to saturīgi pavadīt, pieredzē dalās “Rimi bērniem” bērnu lietu eksperti Klāvs, Lība un Sāra un viņu tētis Kristaps. “Mēs svinam Tēva dienu, un mums jau ir izveidojušās savas tradīcijas,” teic Smildziņu ģimene.

Bērni tētim iemāca ko jaunu

Jā, tieši tā – arī bērni tētim var iemācīt ko jaunu! Bērniem ir ļoti dažādas intereses, kas bieži vien ir atšķirīgas no vecāku interesēm, tāpēc ir lieliski, ja bērniem ir iespēja savas zināšanas un gudrības ierādīt vecākiem.

“Mani jau agrā bērnībā aizrāva iluzionistu priekšnesumi un kāršu triki. Es lasīju burvju triku grāmatu (tagad to lasa mazā māsa) un mācījos tos. Tagad mani kāršu triki ir kļuvuši sarežģītāki, un tētim labprāt kādu no tiem atklāju. Kopā pārrunājam, kādi knifi slēpjas konkrētajā trikā un kādas viltības pielietoju, lai triks tiešām izdotos,” pieredzē dalās “Rimi bērniem” eksperts Klāvs Smildziņš. Viņš atzīst, ka ir ļoti patīkami, ja tētim gribas uzzināt vairāk par to, kas dēlu interesē, tāpēc uzskata, ka šādas brīvdienas abām pusēm šķitīs saturīgi pavadītas.

Tematiskas sarunas ar praktisku darbošanos

“Mazajai meitai Sārai ir ļoti daudz jautājumu par pasaules rašanos un arī par norisēm kosmosā. Viņa prot nosaukt visas planētas un pat to secīgo izvietojumu, tāpēc meitas jautājumi par Visumu kļūst arvien sarežģītāki. Mēs kopā tos pārrunājam un, lai tematu vieglāk būtu saprast, dažkārt arī uzzīmējam vai veidojam no plastilīna,” pieredzē dalās tētis Kristaps.

Uz kurām planētām varētu nolaisties? Cik karsta ir saule? Vai tiešām piepildās vēlēšanās, ko vēlas, kamēr zvaigzne krīt? Šos un citus jautājumus uzdod Sāra.

“Ikdienas steigā ne visus jautājumus var pamatīgi pārrunāt, tāpēc ir vērtīgi sarīkot tematisku brīvdienu, kad nesteidzīgi veltīt laiku jautājumiem, kas interesē bērnus,” iesaka tētis Kristaps.

Nevis brokastis gultā, bet kopīga gatavošana

“Tēva dienas brokastis ar skaisti klātu galdu ir jauka tradīcija, tomēr man labāk patīk, ja mēs visi gatavojam kopā – arī tētis,” teic Lība Smildziņa. Viņa rosina Tēva dienā gatavot ar tēti kopā viņa mīļākos ēdienus vai arī no tēta iemācīties viņa “firmas” ēdienus.

“Mūsu tētim ļoti garšo zivs, un viņš atklāja, ka to pagatavot ir pavisam vienkārši un ātri. Zivs filejai uzber garšvielas pēc izvēles (tie var būt arī tikai sāls un pipari) un uzcep uz grilpannas. Piedevās var uzgrilēt kādus rudens dārzeņus, piemēram, papriku, kukurūzu, sviesta pupiņas, pirms tam nedaudz apslakot dārzeņus ar eļļu,” no tēta aizgūtajā ēdiena gatavošanas metodē dalās Lība. 

Ģimenes tradīciju iedibināšana Tēva dienas svinēšanai

“Tēva diena ir Latvijā oficiāli svinamo dienu kalendārā, bet ieviesta salīdzinoši nesen – pirms nedaudz vairāk nekā desmit gadiem. Tomēr mūsu ģimenei ir izveidojušās savas Tēva dienas svinēšanas tradīcijas. Parasti mēs piedalāmies Tēva dienas gājienā un festivālā,” stāsta tētis Kristaps.

Šogad Tēva dienas gājiens notiks svētdien, 11.septembrī, un sāksies pulksten 12.00 pie Brīvības pieminekļa. “Sieva ar bērniem ir ieviesuši arī kādu tradicionālu Tēva dienas dāvanu – ik gadu man tiek pasniegts aizvadītā gada Tēva dienas bilžu albums, jo gājienu un tajā gūtās emocijas parasti iemūžinām bildēs,” priecājas tētis Kristaps.

Viņš piebilst, ka ģimene, publicējot savas Tēva dienas aktivitāšu bildes sociālajos tīklos, izmanto viņa izdomātu tēmturi – #TēvaDienaKatruDienu. Jo Tēva diena ir jāsvin, taču tētiem jāatceras, ka Tēva diena ir jāpiedzīvo katru dienu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.