Menu
 

Salaspils kodolreaktors svin 61 gada jubileju Apriņķis.lv

  • Autors:  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs
Foto - LVĢMC Foto - LVĢMC

VSIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” (LVĢMC) pārvaldībā esošais Salaspils kodolreaktors 26.septembrī svin 61 gada pastāvēšanu, kopš tas oficiāli iedarbināts 1961.gadā.

Salaspils kodolreaktora vēsture meklējama 1958.gadā, kad tika pieņemts lēmums par reaktora celtniecību Latvijā. Kodolreaktoru “IRT-1000”, kuru izstrādāja Maskavas I.Kurčatova Atomenerģētikas institūts, vietējie speciālisti sāka celt 1960.gadā. 

Kodolreaktora iedarbināšanas process kopumā bija vienkāršs, taču emocionāli ļoti saspringts. Vispirms tika nolaisti vadības stieņi un ievietota kasete ar urāna degvielu, tad stieņus pacēla un reģistrēja neitronu plūsmu. Šo procedūru atkārtoja daudzas reizes. Ķēdes reakcija bija sākusies, kad, nemainot stieņu stāvokli, plūsmas intensitāte turpināja palielināties un tās apturēšanai stieņus nolaida dziļāk aktīvajā zonā. Šis svinīgais brīdis iestājās, kad aktīvajā zonā ievietoja 26.kaseti, – 26.septembrī plkst.17.02.

1973.–1974.gadā Salaspils kodolreaktoru rekonstruēja. Modernizācijas procesā reaktora tipveida projektā IRT-1000 tika uzlaboti iekārtu tehniskie risinājumi – nomainītas tehnoloģiskās iekārtas un palielināta jauda līdz 5 MW, ievērojami palielinot neitronu plūsmu. Rezultātā tika uzlabotas reaktora izmantošanas iespējas.

Salaspils kodolreaktors tika apturēts, lai to vairs nekad neiedarbinātu, 1998.gada 19.jūnijā plkst.13.00. 

Svarīgs valstisks notikums bija 2000.gadu sākumā, kad sadarbībā ar Amerikas Savienoto valstu Enerģētikas departamenta Nacionālās drošības centru notika svaigās (neapstarotās) kodoldegvielas izvešana uz Krieviju. Vēlāk uz Krieviju izveda arī lietoto kodoldegvielu. 

Šobrīd turpinās Salaspils kodolreaktora izpēte un būvprojekta izstrādes darbi reaktora demontāžai.

Lai saglabātu vēsturisko mantojumu un pastāstītu Latvijas kodolreaktora stāstu, LVĢMC izstrādājuši Salaspils kodolreaktora 360 grādu virtuālo tūri latviešu un angļu valodā.

360 grādu virtuālā tūre ir kā aizraujošs ceļojums vēsturē. Tūres epizodēs pieejami foto, video, audio un tekstuālie materiāli. Tūre atspoguļo reaktora darbības laiku, darbinieku atmiņu stāstus un faktus, kas būs saistoši ikvienam. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.