Menu
 

Pieci veidi, kā mājas apstākļos padarīt uzturu ilgtspējīgāku

  • Autors:  Milda Žemaitiene, “Nestle Baltics” ilgtspējības vēstniece
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Gan mūsu darbībām, gan izvēlēm ir ietekme uz vidi un klimatu. No mums ir atkarīgs, vai tā būs pozitīva vai negatīva. Tiek lēsts, ka aptuveni 17% katras mājsaimniecības ietekmi uz vidi veido neilgtspējīgs pārtikas patēriņš. Vienkārši pieci principi palīdzēs šo apjomu samazināt.

Lai panāktu, ka uzturs ir ilgtspējīgāks vai citādi draudzīgāks videi, nav jāveic krasas pārmaiņas, piemēram, pēkšņi jāatsakās no noteiktiem pārtikas produktiem, jākļūst par vegānu vai vispār jāizvairās no fasētiem produktiem. Pietiek mazliet pamainīt katru ieradumu, un uzturs kļūs ne tikai ilgtspējīgāks, bet arī veselīgāks, jo bieži vien ilgtspējība un veselīgums iet roku rokā.

Arvien vairāk pārtikas nozares uzņēmumu sāk pievērsties ilgtspējīgai ražošanai — saudzē dabu un dabas resursus, kā arī pievienojas aprites ekonomikai, kurā tiek izmantots pilnīgi pārstrādājams iesaiņojums. Tomēr arī patērētāji ir atbildīgi par daļu ietekmes: viņi var atbildīgāk izvēlēties un pagatavot pārtikas produktus, kā arī samazināt atkritumu daudzumu.

1.Biežāk izvēlieties augu valsts produktus

Speciālisti vienbalsīgi apgalvo, ka dzīvnieku valsts produktu (gaļas, piena, olu) aizstāšana ar augu valsts produktiem, iespējams, ir visefektīvākais un ilgtspējīgākais veids, kā samazināt pārtikas rūpniecības negatīvo ietekmi uz vidi. Dzīvnieku valsts pārtikas oglekļa savienojumu izmešu daudzums ir lielāks: jēra un liellopu gaļas, kā arī siera ražošana ir lielākie atmosfēras sasilšanas gāzu avoti.

Ilgtspējīgs uzturs nenozīmē, ka katru dienu ir jāēd vienīgi augļi un salāti — tikai pacentieties iecienītos gaļas ēdienus, piena produktus un olas aizstāt ar alternatīvām, piemēram, gaļas steikus ar soju, pienu,  ar augu valsts dzērieniem utt. Sojas izstrādājumiem, kas garšas ziņā var ļoti līdzināties gaļai, sieram vai biezpienam, ir arī ļoti nozīmīga uzturvērtība.

2.Gatavojiet pats

Daudzi saprot, ka ēdiena gatavošana mājas apstākļos nodrošina vienkāršāku un veselīgāku uzturu. Turklāt gatavošana mājās ir veselīgāka planētai. Tas tāpēc, ka ēdiena gatavošana mājās ļauj pašam izvēlēties sastāvdaļas, izmantot mazāk pārtikas produktu un enerģijas. Kad gatavojat pats, varat izvēlēties ilgtspējīgāk ražotas, bioloģiskas sastāvdaļas, kas mazāk ietekmē vidi. Savukārt, kad pasūtat gatavus ēdienus, jūs nezināt ne izmantoto sastāvdaļu izcelsmi, ne ražošanas veidu.

3.Neizmetiet ēdienu

Pasaules Dabas fonda dati liecina, ka 30% visas kopumā saražotās pārtikas tiek izmesti. Dažādi pētījumi parāda, ka lielākā daļa pārtikas tiek izmesta mājsaimniecībās — 40–50% visa izmestā ēdiena. Atkritumu daudzumu mājās var vienkārši samazināt: plānojiet, ko un cik daudz ēdīsit, un attiecīgi sastādiet nepieciešamo pārtikas produktu sarakstu.

Sasaldējiet visu, ko nevarat apēst. Neejiet uz pārtikas veikalu, kad esat izsalcis, jo, izsalkuma vadīti, varat iegādāties to, ko pēc tam nemaz neēdīsit. Saskaņā ar promocijas darba par Latvijas mājsaimniecību pārtikas izsķērdēšanu ēšanas paradumu kontekstā 2017. gadā datiem, mājsaimniecība Latvijā, kurā ir tikai pilngadīgi ģimenes locekļi, izšķērdē 8% pārtikas, savukārt ģimenes ar bērniem – 11%.

4.Izmantojiet mazāk plastmasas

Plastmasas izstrādājumi ir sastopami ik uz soļa, bet noteikti ir iespējams ievērojami samazināt to ražošanas un utilizācijas apjomu. Pirmkārt, protams, ir jāpierod ņemt līdzi uz veikaliem atkārtoti lietojamos maisiņus. Otrkārt, centieties izvēlēties nefasētus augļus, dārzeņus vai citus produktus.

Treškārt, pievērsiet uzmanību, vai ir izmantots pārstrādājams iesaiņojums. Pēc Eiropas Komisijas datiem, Eiropas Savienība katru gadu ražo ap 26 miljoniem tonnu plastmasas atkritumu. Mazāk nekā 30% tiek izmantoti otrreizējai pārstrādei, daļa no tā tiek eksportēta pārstrādei trešajās valstīs un atlikusi daļa tiek nogādāta atkritumu uzglabāšanas poligonos, tiek sadedzināta, vai paliek apkārtējā vidē: mūsu mežos, pludmalēs, upēs un jūrās.

5.Biežāk izvēlieties sezonālos, vietējos un ilgtspējīgi ražotus produktus

Mēs zinām šo noteikumu, bet tik un tā mēdzam to piemirst, kad skrienam pa veikaliem: jo tuvāk mēs dzīvojam pārtikas produktu ražošanas vietai, jo mazāka ir to negatīvā ietekme uz vidi. Turklāt, piemēram, augļi un dārzeņi, kas nav tālu vesti, parasti ir garšīgāki.

Produkti, kas atbalsta ilgtspējīgu ražošanu, saudzē vidi, ir bioloģiski un veselīgi, tiek apzīmēti ar īpašām zīmēm — neslinkojiet un izpētiet etiķetes, jo tā jūs izvēlēsities sev un planētai labvēlīgākus pārtikas produktus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.