Menu
 

Ārste: Bērns ar hemofiliju ir tieši tāds pats kā jebkurš bērns

  • Autors:  LETA
Foto - hema.lv Foto - hema.lv

Bērns ar hemofiliju jeb asins recēšanas traucējumiem ir tāds pats kā jebkurš bērns, taču slimības dēļ ir jāievēro daži piesardzības pasākumi, pauda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu hematoonkoloģe Marika Grūtupa.

Viņa norādīja, ka mācīšanās procesu hemofilija neietekmē - bērns ar hemofiliju ir tieši tāds pats kā jebkurš bērns. Matemātikā, latviešu valodā, fizikā un tamlīdzīgos priekšmetos bērns var būt tieši tikpat spīdošs kā jebkurš cits vienaudzis, kuru tas interesē un kurš ir motivēts mācīties. Savukārt, runājot par mācību procesu kopumā, fiziskās aktivitātes jeb sports ir tā joma, kas varētu tikt ietekmēta, atzina Grūtupa.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka bērni ar hemofiliju ne tikai var, bet viņiem ir jāpiedalās sporta stundās. Vispirms gan vecākiem ir jāizrunā ar sporta skolotāju, kas ir tās aktivitātes, ko katrs konkrētais bērns ar hemofiliju var veikt, un kas ir tas, ko viņš nevar, jo bērns ar vieglu hemofilijas formu praktiski var visu, kamēr bērns ar smagu hemofilijas formu, iespējams, tomēr daļu no fiziskajām aktivitātēm nevar pildīt ar pilnu jaudu.

Ārste minēja, ka ar terapijas palīdzību iespējams sasniegt tādu asins recēšanas faktora līmeni, lai tas nodrošinātu stabilu asins recēšanu arī pie lielākas fiziskās slodzes. Tas nozīmē, ka bērniem ar smagu hemofiliju tiek ievadīti koagulācijas faktori profilaktiskā režīmā, un šādas terapijas mērķis ir, lai cilvēks ar hemofiliju var darīt tās pašas aktivitātes, kuras jebkurš cits, un lai aizliegumu jeb ierobežojumu būtu maksimāli maz.

Hemofilija ir slimība, kuras gadījumā asins nesarecē tik labi, kā tam vajadzētu būt, un, ja notikusi trauma vai ir ādas bojājums, asiņošana var notikt ilgāk nekā cilvēkam, kuram asins recēšana ir pavisam normāla. Hemofilijas gadījumā pietrūkst viens no asins recēšanas faktoriem. Piemēram, ja faktora pietrūkst pavisam nedaudz, tā būs viegla hemofilija.

Tomēr var pietrūkt vidēji daudz faktora, un var pietrūkt tiešām ļoti izteikti, un tā jau būs smaga hemofilija. Līdz ar to atkarībā no tā, kura hemofilijas forma ir konkrētam bērnam, ierobežojumi un piesardzība varētu būt ļoti atšķirīga. Ir iespējama arī iekšēja asiņošana, ko noteikti ir jāpamana un atbilstoši jārīkojas.

Grūtupa skaidroja, ka bērns ar hemofiliju asiņo tāpat kā jebkurš no mums, taču viņam asiņošana ir ilgāka, bet ne intensīvāka. Viņasprāt, aizspriedumi, mīti un bažas ir tas, kas pedagogus dara tramīgus, tāpēc ir dzirdētas situācijas, kad vecāki, vedot bērnu uz bērnudārzu, ir saskārušies ar attieksmi, ka viņu atvasi nemaz negrib pieņemt bērnudārzā.

Arī vecākiem nereti ir bail bērnu ar hemofiliju laist jebkādā sociālā kolektīvā neatkarīgi no tā, vai tas ir bērnudārzs vai skola. Tas lielākoties ir tā iemesla dēļ, ka, viņuprāt, izglītības iestādēs cilvēki pietiekami daudz nezina par šo slimību un nevarēs pasargāt bērnu, kā to var izdarīt vecāki un kā to dara ģimenes locekļi, skaidroja Grūtupa. Pēc viņas paustā, jo vairāk būs šīs labās komunikācijas un tā būs abpusēja, jo drošāk jutīsies abas puses.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.