Menu
 

Kā pasargāt sevi finanšu satricinājumu gadījumā Apriņķis.lv

  • Autors:  Anna Fišere-Kaļķe, “Citadeles grupas” uzņēmuma “CBL Life” finanšu eksperte un valdes priekšsēdētāja
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Brīžos, kad notiek finanšu tirgus satricinājumi, ir svarīgi padomāt par savu finansiālo drošību, lai gadījumā, ja ģimeni piemeklē nelaime – tiek gūta trauma, zaudēti ienākumi vai zaudēts kāds no ģimenes locekļiem, tuvinieki būtu finansiāli pasargāti. Lai savlaicīgi parūpētos par savu un savas ģimenes finansiālo drošību, apkopoti padomi, kas palīdzēs pasargāt sevi jau tagad un pārliecināties par rītdienu, lai nelaimes gadījumā finanšu jautājumi nebūtu slogs.

Kā darbojas dzīvības apdrošināšana?

Bieži par dzīvības apdrošināšanu dzirdam Holivudas filmās, kur nereti notiek strīdi par to, kurš saņems kompensāciju kāda ģimenes locekļa zaudējuma gadījumā. Kompensācijas summas vienmēr ir miljonos, kas liek domāt, ka dzīvības apdrošināšana ir paredzēta tikai īpaši turīgiem cilvēkiem. Patiesībā tas ir ļoti sasniedzams mērķis un var izmaksāt pat mazāk par automašīnas apdrošināšanu, tomēr sniedz būtisku finansiālu atbalstu neparedzētām un nepatīkamām dzīves situācijām.

Dzīvības apdrošināšanas galvenais princips – tiek noslēgts līgums par konkrētu apdrošināšanas summu, kas tiks izmaksāta nelaimes gadījumā, savukārt apdrošinātajai personai ir jāveic ikmēneša maksājumi. Katram klientam dzīvības apdrošināšanas polises izmaksas tiek aprēķinātas individuāli, ņemot vērā personas veselības stāvokli un vecumu. Savukārt summu, par kādu vēlas apdrošināties, izvēlas pats cilvēks. Parasti iesaka aprēķināt visus izdevumus, kuri būs jāsedz ģimenei, piemēram, viena gada periodā, iespējams, pievienojot arī bērnu izglītības izmaksas.

Kas ir uzkrājošā dzīvības apdrošināšana?

Nosaukums vēstī, ka uzkrājošā dzīvības apdrošināšana nodrošina iespēju arī uzkrāt ilgtermiņa mērķiem. Konkrēti tiek noslēgts līgums uz, piemēram, desmit gadiem, kuru laikā cilvēks veic samaksu par dzīvības apdrošināšanu un arī ikmēneša iemaksas uzkrājumā. Visbiežāk cilvēki uzkrāj pirmajai iemaksai īpašuma iegādei, bērnu izglītībai vai kādam tālākam ceļojumam. Svarīgi atcerēties, ka par iemaksām uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā ir iespējams saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu 20% apmērā no gada laikā veiktajām iemaksām.

Kas ir nelaimes gadījumu apdrošināšana?

Ikdienas straujajā ritmā varam saskarties ar dažādām situācijām – neveiksmīgs kritiens, satiksmes negadījums u.c. Lai no tā izvairītos, ir jābūt īpaši uzmanīgiem, tomēr ne vienmēr mēs varam apstākļus ietekmēt, un var notikt nelaimes gadījums. Nelaimes gadījumu apdrošināšana ir paredzēta gadījumiem, ja gadās piedzīvot īslaicīgu vai ilglaicīgu traumu vai pat zaudēt dzīvību nelaimes gadījumā.

Ja traumas dēļ nepieciešams atveseļošanās periods, nelaimes gadījumu apdrošināšanas polise parūpējas, lai apdrošinātajam būtu iespēja segt gan medicīnas izdevumus, gan atkarībā no polises veida tiktu atmaksāti arī ikdienas finansiālie izdevumi. Jāņem vērā, ka atšķirībā no nelaimes gadījumu apdrošināšanas polises veselības apdrošināšanas polise segs tikai līgumā atrunātos medicīnas izdevumus.

Kas ir kredītņēmēja dzīvības apdrošināšana?

Šis apdrošināšanas veids ir aktuāls cilvēkam, kuram ir kredītsaistības, piemēram, hipotekārais kredīts, līzingā iegādāts auto vai jebkādas citas ilgtermiņā saistības. Kredītņēmējam ir iespējams savu dzīvību apdrošināt par uzņemto saistību summu, lai, notiekot nelaimei, ģimenei netiktu atstātas kredītsaistības. Papildus kredītņēmēja dzīvības apdrošināšanai var veidot arī uzkrājumu, lai varētu ātrāk atmaksāt kredītsaistības vai sakrāt kādam tālākam mērķim, piemēram, bērna izglītībai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.