Menu
 

Imants Bergs: Latvijas augstākās izglītības kvalitāte ir optimāla uz citu pasaules valstu fona Apriņķis.lv

  • Autors:  Imants Bergs, Biznesa augstskolas “Turība” prorektors attīstības un starptautiskās sadarbības jautājumos
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Izglītība ir eksporta produkts, tādēļ individuāli jāstrādā ar katru valsti, lai ieinteresētu ārvalstu darba tirgu un radītu tās valsts jauniešos vēlmi izglītoties Latvijā.  Pateicoties mērķtiecīgam un ilggadējam darbam, virknē valstu un reģionu Latvija ir atpazīstama kā potenciālais studiju galamērķis. Tas ir ļoti būtiski, jo izglītības eksports, tāpat kā citi eksporta veidi, dod būtisku finansiālu pienesumu Latvijas ekonomikai.

Augstākā izglītība nav pašmērķis, bet līdzeklis, jo gan valsts, gan sabiedrības interesēs ir svarīgi jaunieši, kur gatavi likt lietā savas iegūtās zināšanas, attīstot un pilnveidojot Latvijas ekonomiku. Ņemot vērā, ka ekonomiku galvenokārt veido cilvēki,  arī šajā jomā notiek cīņa par studentiem.

Proti, valsts, kura uzņem šos motivētos, izglītotos ārvalstu studentus, vēlas, lai tie paliktu dzīvot un strādāt, savukārt studenta dzimtā valsts – lai jaunietis atgriežas mājās, papildina izglītoto darbaspēku vietējās aprindās, ceļot vietējo ekonomiku un veidojot izglītotas sabiedrības kopumu.

Dažādu valstu un kultūru studentu integrācija Latvijas sabiedrībā ir arī nozīmīga, lai mūsu sabiedrība kļūtu globālāk domājoša un spētu skatīties uz situācijām no dažādiem skatupunktiem, kā arī būtu pienesums gan ekonomiskā, gan kultūras aspektā.  Ārvalstu studentu lielākais pienesums ir tas, ka varam vairāk paskatīties uz sevi un izprast, kā viņi redz mūsu tautu un valsti, tādēļ starptautiska studiju vide ir būtiski svarīga arī pašiem latviešu studentiem.

Runājot par iemesliem, kādēļ ārvalstu studenti izvēlas studēt Latvijā, tad viens no ļoti svarīgiem aspektiem ir studiju maksas pieejamība. Latvija šajā ziņā ir samērā pievilcīgs galamērķis, arī dzīvesvietas ziņā tā ir  lētāka nekā daudzi citi potenciālie galamērķi, un vienlaikus šeit ir laba dzīves kvalitāte. Latvija ir  droša un pārtikusi valsts, nav izteiktu dabas kataklizmu. Kopumā daudz pievilcīgāka dzīves vide, salīdzinot ar daudzām citām valstīm, nemaz nerunājot par augstskolu piedāvātajām programmām.

Tieši vieta, uz kuru students dodas studēt, nosaka 50% no lēmuma par studijām ārvalstīs. Otrus 50% nosaka augstskola, tās programma, programmas piedāvātās iespējas. Papildus bonuss vēl ir tāds, ka Latvija ir  maza valsts ar nosacīti plašām iespējām, daudz ātrāk iespējams pavirzīties augšup pa karjeras kāpnēm un sākt darbu savā nozarē. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.