Menu
 

Kā saimniekot energotaupīgāk? Skaidro "Elektrum"

  • Autors:  Toms Lācis, “Elektrum” Energoefektivitātes centra projektu vadītājs
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Noteikti ir pamanīts, ka dažos lielveikalos ir mazāk apgaismojuma, ka pilsētās mazāk elektroenerģijas tiek tērēts ēku un ielu apgaismojumam, vairākas Eiropas valstis un lielās pilsētas ir izsludinājušas vispārējus enerģijas taupības pasākumus, piemēram, Somija oktobrī īsteno nacionālo kampaņa, kuras mērķis ir pārliecināt iedzīvotājus taupīt enerģiju. Energoresursu cenu pieauguma dēļ ikvienam no mums ir jāiemācās taupīt elektroenerģiju un arī siltumenerģiju – ne tikai mājokļos, bet arī birojos. Ne tikai tāpēc, lai nebūtu jāapmaksā ievērojami rēķini, bet tas ir arī veids, kā veicināt mūs energoneatkarību.

Kā to paveikt?

Enerģijas patēriņa samazināšanas pasākumus var iedalīt divās grupās – tehnoloģiju uzlabošana vai nomaiņa un cilvēku paradumu maiņa. Tehnoloģisko procesu uzlabošanai, protams, ir nepieciešamas investīcijas, un enerģijas ietaupījums parasti ir pakāpenisks, bet iespējams panākt līdz pat 80% ietaupījumu atkarībā no esošās situācijas. Turklāt, arī lielas investīcijas tehnoloģisko procesu uzlabošanā, ja veiktas pareizi, atmaksājas pietiekami īsā laikā, tādēļ pirms energoefektivitātes pasākumu veikšanas rūpīgi jāizvērtē to atmaksāšanās laiks un jāizvēlas piemērotākais risinājums.

Savukārt uzvedības maiņas pasākumiem investīcijas nav nepieciešamas vai arī tās ir nelielas, un enerģijas ietaupījums ir tūlītējs, kas veido aptuveni 10-25% atkarībā no situācijas.

Ar ko sākt?

Vienmēr ir jāsāk ar esošās situācijas izvērtēšanu, savukārt nākamais solis ir tieši cilvēku uzvedības maiņa un darbinieku izglītošana. Šo soli ir būtiski veikt jau pirms tehnoloģiju nomaiņas, lai savlaicīgi izvērtētu iekārtu un inženiertehnisko sistēmu patieso noslodzi.

Lai saprastu, cik enerģijas tērē ēka, vispirms ir jāizanalizē ikstundas elektroenerģijas patēriņa dati. Izanalizējot mēneša elektroenerģijas patēriņu vai veicot energoauditu, var identificēt nelietderīgos elektroenerģijas patērētājus – iekārtas, kas turpina tērēt enerģiju, lai gan tās nav nepieciešamas ēkas funkcionalitātes, mikroklimata un drošības, piekļuves sistēmu nodrošināšanai.

Iemesli, kāpēc iekārtas tērē elektroenerģiju ir dažādi – tās atstātas gaidīšanas režīmā, ierīces nav atbilstoši ieregulētas vai pat ir bojātas. Tipisks nelietderīga patērētāja piemērs – kafijas automāti un ūdens sagatavošanas ierīces, kas nepārtraukti patērē enerģiju. Piemēram, kafijas automāts diennaktī patērē 1,1 kWh un attiecīgi mēnesī vairāk nekā 30 kWh, jo ūdens visu laiku tiek uzturēts karsts.

Uzvedības maiņa

Lai ieekonomētu elektroenerģijas un siltumenerģijas patēriņu administratīvajās ēkās, svarīgi arī katram pašam atcerēties vienkāršas lietas, kam jākļūst par labu ieradumu, piemēram, aizejot izslēgt gaismu, izslēgt kondicionieri un citas ierīces, samazināt ventilāciju, īpaši pirms brīvdienām. Mazas, bet efektīvas lietas, kas kopā ietekmē enerģijas patēriņu!

Pie uzvedības maiņas pasākumiem iederas arī enerģijas patēriņa samazināšana iekārtām gaidīšanas režīmā, ierīču un iekārtu efektīva pārvaldība, kā arī temperatūras regulēšana.

Un kā ar biroja tehniku?

Biroja IT iekārtu aprīkojums arī ir viena no visstraujāk pieaugošajām enerģijas patēriņa jomām biroju tipa uzņēmumos. Vidēji uzņēmumos biroja iekārtas patērē 15% no kopējā enerģijas patēriņa.

Lielbritānijas pētījumi rāda, ka tipiskā birojā 60% no IT iekārtu enerģijas patēriņa rada tieši darbinieku individuālie datori. Turklāt tos lieto tikai nelielu daļu no laika, ko pavada ieslēgtā stāvoklī, jo darbinieki datorus neizslēdz, dodoties uz sanāksmēm, pievēršoties citiem darbiem u. tml.

Lielos uzņēmumos par datoru automātisku izslēgšanos vai došanos "miega režīmā" parasti parūpējas IT speciālisti, iestatot enerģijas taupīšanas profilus. Savukārt mazākos uzņēmumos par to ir jāparūpējas pašiem darbiniekiem. Pilnībā izslēdzot datoru un monitoru laikā, kad to nelieto, gadā iespējams ietaupīt tik daudz enerģijas, kas ir līdzvērtīga 4000 tējas krūžu pagatavošanai.

Tīkla printeris arī ir viena no iekārtām, kurai visu laiku ir jābūt pieslēgtai pie elektrotīkla, lai darbinieki bez sarežģījumiem spētu izdrukāt dokumentus jebkurā laikā, tādēļ printeri nav ieteicams atvienot no elektrotīkla. Bet enerģijas patēriņu ir iespējams samazināt, iestatot automātisko enerģijas taupīšanas vai hibernācijas režīmu, ja printeris ir ar to aprīkots.

Lai vasarā nebūtu pārāk karsti…

Lai optimizētu ventilācijas sistēmas elektroenerģijas patēriņu, darbinieku prombūtnes laikā ieteicams ieregulēt ventilācijas darbības grafiku. Ventilācijas iekārtas ieslēgšanās un izslēgšanās darbības laika izmainīšanu var veikt manuāli vai automātiski. Manuālu regulēšanu var ieviest, konkrētām telpām uzstādot automātisku ieslēgšanas/izslēgšanas režīmu. Šāda veida regulēšana vairumā gadījumu tiek izvēlēta telpās, kuras netiek lietotas regulāri.

Ņemot vērā telpu noslodzi un faktisko pieprasījumu pēc svaiga gaisa, ir iespējams samazināt arī svaigā gaisa plūsmu un tādējādi arī enerģijas patēriņu.

Gaisa plūsmas daudzumam jābūt pēc iespējas mazākam, vienlaikus nodrošinot komfortablu iekštelpu klimatu un pasargājot telpas no mitruma radītiem bojājumiem. Ja ventilācijas iekārta ir aprīkota ar gaisa mitrināšanas funkciju, gaisa mitrināšanu iespēju robežās ieteicams samazināt vai izslēgt, jo tai tiek patērēts liels daudzums enerģijas. Optimālais iekštelpu relatīvā mitruma līmenis ir no 40 līdz 60%.

… un ziemā auksti

Samazinot apsildes temperatūru vien par 1°C, siltumenerģijas patēriņš samazinās līdz pat 5%. Laikā, kad darbinieki atrodas darbavietā, apkures sezonas laikā biroja telpās ieteicams temperatūru optimizēt, iestatot no 19 līdz 20 °C.

Ja uzņēmumā ir atsevišķas telpas, kurās neuzturas neviens darbinieks, vai telpu noslodze ir nepastāvīga, piemēram, sanāksmju un koplietošanas telpas, šajās telpās temperatūru var samazināt līdz 16-17°C. Lai vēsais gaiss no šīm telpām nepārvietotos ēkā, telpu durvis ieteicams aizvērt. Tāpat arī vēlams izvērtēt apkures sistēmas temperatūras samazināšanu līdz tehniski iespējamam līmenim neizmantotās telpās, noliktavās.

Vēl viena iespēja taupīt – siltuma rekuperācijas ieviešana. Siltuma rekuperators jeb siltummainis atgūst pat līdz 90% siltuma no izplūstošā gaisa. Rekuperatora darbības pamatā ir siltuma atgūšana no izplūdes gaisa, tādējādi ievērojami samazinot siltuma zudumus. Sistēma efektīvi darbojas arī vasarā, kad telpās tiek saglabāts vēsais gaiss.

Nedrīkst aizmirts arī par ventilācijas iekārtas uzturēšanu kārtībā. Ja iekārtai netiek veiktas regulāras tehniskās apkopes, enerģijas patēriņu ietekmē netīrumi uz siltuma apmaiņas virsmām (sildītajiem, siltummaiņiem u.tml.) un netīrumi uz filtriem, tāpat arī pārvietojamo mehānisko daļu nolietojums un kanālu sistēmas bojājumi.

Rekuperāciju var ieviest ne tikai ventilācijā, bet arī kanalizācijā. Ja uzņēmumam ir liels ūdens patēriņš un liela daļa siltā ūdens tiek aizskalota prom, iespējams uzstādīt sistēmas, kas šo siltumu atgūst no kanalizācijas un to iespējams atkārtoti izmantot ēkās vai tehniskajos procesos uzņēmumā.

Energoefektīvs apgaismojums

Iespēja ietaupīt ir ne tikai domājot, kuras apgaismes ierīces ieslēgt vai izslēgt konkrētajā laikā, bet arī nomainīt neefektīvus gaismekļus uz LED tehnoloģijas spuldzēm un uzstādīt automatizētu apgaismojuma vadības sistēmu.

LED apgaismojuma modernizācija ļauj paaugstināt uzņēmuma energoefektivitāti un gūt apgaismojumam nepieciešamās elektroenerģijas patēriņa samazinājumu līdz pat 80%.

Ja vēl pirms gadiem desmit, piecpadsmit ēkas automatizācija bija kas neikdienišķs, tad šobrīd tas ir veids, kā samazināt energopatēriņu un līdz ar to arī izmaksas. Apgaismojuma vadības risinājumi ļauj ne tikai īstenot energoefektīva vai centralizētas apgaismojuma vadības projektus, bet arī ēku automatizētas vadības projektus ar programmām, kas atbilstoši vajadzībām āra un iekštelpu apgaismojuma intensitāti pielāgo, piemēram, katrai telpai vai atkarībā no diennakts laika u.tml., kā arī aprīko ar kustības sensoriem, gaismas krāsas temperatūras regulēšanas iespējām.

Uzvedības maiņas īstenojamo pasākumu apkopojums, lai samazinātu enerģijas patēriņu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.