Menu
 

Pedagoģe: Bērnu un jauniešu vajadzības pēc socializēšanās ir ļoti atšķirīgas Apriņķis.lv

  • Autors:  Marina Jefremova, Eiropas Tālmācības vidusskolas direktore, pedagoģe
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ikvienam cilvēkam ir ļoti svarīga saskarsme ar apkārtējiem cilvēkiem jeb socializēšanās, tomēr dažādiem cilvēkiem un vecuma grupām ir atšķirīgs nepieciešamās komunikācijas un saskarsmes līmenis. Kamēr vieni jūtas labi, atrodoties gandrīz nemitīgā saskarsmē ar citiem cilvēkiem, citi dod priekšroku brīvā laika pavadīšanai, mācībām vai darbam vienatnē.

Par bērniem un jauniešiem, kuri izvēlas mācīties tālmācībā, nereti tiek uzskatīts, ka viņiem pietrūkt socializēšanās ar vienaudžiem, taču jāatceras divas lietas – ne visi bērni vēlas aktīvu komunikāciju un saskarsmi, un arī tālmācībā ir iespējams nodrošināt socializēšanos ar vienaudžiem un pedagogiem.

Daļa vidusskolēnu apvieno mācības un darbu

Tālmācību kā piemērotāko mācību formu nereti izvēlas bērni un jaunieši, kuri profesionāli sporto, veido karjeru mākslā mūzikā, vai aktīvi nodarbojas ar kādu citu hobiju. Šādos gadījumos sporta komandā vai mākslas skolā jaunieši iegūst arī nepieciešamo komunikāciju ar vienaudžiem. Ja runājam par vidusskolēniem, tad jāņem vērā, ka aptuveni divas trešdaļas apvieno darbu un mācības. Šie jaunieši gūst nepieciešamo saskarsmi darba kolektīvā.

Komunikācijas trūkums tālmācībā ir mīts

Tas, ka tālmācības formā jaunieši savstarpēji nekomunicē vai komunicē maz, ir mīts. Lai gan ikdienā bērni un jaunieši mācās individuāli, katrs savā ritmā, viņi tiekas dažādos klātienes pasākumos. Klātienē notiek ekskursijas, konsultācijas un daudz kas cits. Tiem audzēkņiem, kuri papildus apgūst latviešu valodu, jāapmeklē arī teātra izrādes. Tāpat kā klātienes skolu skolēni, arī tālmācības audzēkņi veido kopīgās klases “WhatsApp” grupas, komunicējot gan par mācībām, gan citām tēmām. 

Nodrošināt ārpusmācību piedāvājumu

Es aicinātu ikvienu tālmācības skolu padomāt arī par to, kā nodrošināt jauniešiem saistošu ārpusmācību piedāvājumu, kas ļautu arī socializēties un komunicēt ar vienaudžiem. Viens no veidiem, kā to var darīt, ir iesaistīšanās Ekoskolu programmā. No savas pieredzes varu teikt, ka tas palīdz gan sekmēt komunikāciju, gan apgūt vērtīgas zināšanas un prasmes.

Socializēšanās ir īpaši svarīga pamatskolā

Raugoties uz dažādām vecuma grupām, jāsaka, ka socializēšanās ir īpaši svarīga tieši pamatskolas posmā. Arī tālmācības nodarbības šiem bērniem tiek organizētas atšķirīgi – ir vairāk tiešsaistes nodarbību, kurās darbojamies ar ieslēgtām kamerām, turklāt, šīs mācību stundas ir maksimāli praktiskas, sekmējot pašu skolēnu iesaisti. Lielisks veids, kā motivēt skolēnus ieslēgt kameru un palīdzēt uzsākt komunikāciju, ir lūgums parādīt savu mājas mīluli. Tad bērni slēdz iekšā kameras, mikrofonus, steidz parādīt savu kaķi vai suni un pastāstīt par viņu.

Ir bērni un jaunieši, kuri nevēlas pasākumus un ballītes

Arī organizējot ekskursijas un klātienes konsultācijas, redzam, ka atsaucība no bērniem un jauniešiem ir gana liela. Cenšamies klātienē organizēt arī tādus svarīgus pasākumus kā izlaidumus u.tml. Protams, mācoties tālmācībā, izpaliek skolas ballītes vai diskotēkas, bet ir svarīgi atcerēties, ka ne visiem jauniešiem tas ir nepieciešams.

Tālmācību izvēlas arī bērni, kuri klātienes mācībās, kad klasē ir vairāki desmiti bērnu, nejūtas labi un nevar koncentrēties. Domājot par socializēšanos un tiešās komunikācijas nodrošināšanu tālmācībā, jāatceras, ar kādu mērķi šie bērni ir izvēlējušies tādu mācību formu. Iespējai komunicēt ar vienaudžiem ir jābūt, tas ir nepieciešams, tomēr ar mēru.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.