Menu
 

Aptauja Saulkrastos. Ko jums nozīmē Lāčplēša diena? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - Liene Ozola un arhīvs Foto - Liene Ozola un arhīvs

Ik gadu 11. novembrī svinam Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas dienu jeb Lāčplēša dienu. Visā Latvijā tiek iedegtas neskaitāmas sveces, pieminot Latvijas armijas uzvaru pār Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī. Šo datumu simboliski uzskata par Latvijas valsts augstākā militārā apbalvojuma – Lāčplēša Kara ordeņa – dibināšanas dienu. Ordeņa devīze ir “Par Latviju”.

Vija, pensionāre

Svinam šos svētkus katru gadu. Ejam lāpu gājienā un daudz stāstām bērniem un mazbērniem par brīvības cīņām. Tādā veidā audzinām viņos patriotismu. Jūtam, ka arī skolā viņi tiek mācīti par mūsu valsts tapšanu, tāpēc ģimenē šīs zināšanas ir jānostiprina.

Ruta, pensionāre

Neteikšu, ka svinam svētkus, drīzāk pieminam, jo šajās dienās daudz sanāk ar mazbērniem runāt par vēstures un brīvības cīņu tēmu. Parasti izmantojam arī svētkos ierasto simboliku, piemēram, svecīšu aizdedzināšanu.

Pārsla, pensionāre

Tikpat kā nesvinu šo dienu, toties mācu un stāstu mazbērniem par vēsturi, lai viņi zina un saprot, kas ir Lāčplēša diena, lai izprot šis dienas nozīmīgumu.

Dārta, ārste

Savā ģimenē svinam šo dienu, jo man Lāčplēša diena ir visnozīmīgākie valsts svētki, varbūt pat nozīmīgāki par 18. novembri, jo tieši šajā dienā notika lielākā cīņa par neatkarību un brīvību un uzvara tika izcīnīta.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.