Menu
 

Sauss vai mitrs klepus: Kā efektīvi ārstēt atšķirīgus klepus veidus? Apriņķis.lv

  • Autors:  Amanda Ozoliņa, aptieku tīkla “Apotheka” sertificētā farmaceite
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Klepus ir viens no izplatītākajiem elpceļu saslimšanu simptomiem, nereti izraisot ne vien sāpes un diskomfortu, bet arī traucējot naktsmieru un ikdienas gaitas. Lai klepu sekmīgi ārstētu, nepieciešams noskaidrot tā cēloni, kā arī piemērot atbilstošu terapiju atkarībā no klepus veida un izpausmēm. Kā pareizi ārstēt elpceļu slimību izraisītu klepu un kas jāņem vērā, lai ātrāk atveseļotos?

Klepus ir dabisks organisma aizsargreflekss, kas parādās brīžos, kad tiek kairināta elpceļu gļotāda. Klepus laikā tiek attīrīti bronhi un augšējie elpceļi, kopā ar gaisu izvadot arī visu organismam nevajadzīgo, piemēram, gļotas, vīrusus un baktērijas. Vienas klepus epizodes rezultātā gaisā nonāk aptuveni 3000 siekalu pilienu, turklāt daži no tiem spēj sasniegt ātrumu virs 100 kilometriem stundā un pārvietoties pat viena līdz trīs metru attālumā – tieši tāpēc klepojot iespējams pavisam viegli inficēt apkārtējos. Izšķir divus klepus veidus – sausu klepu un produktīvu klepu jeb klepu ar krēpām. Tiem ir ne tikai atšķirīgas izpausmes, bet arī dažādi ārstēšanas veidi.

Pret sausu klepu – ārstniecības augus saturoši preparāti

Slimības sākumā visbiežāk novērojams sauss, kairinošs klepus, bez krēpām, kas parasti pastiprinās naktī. Šajā gadījumā jālieto līdzekļi, kas palīdzēs klepot retāk, tādējādi mazinot diskomfortu. Lielākoties tiek lietots kodeīns, kas medikamentos ietilpst kombinācijā ar citām aktīvajām vielām. Jāpievērš uzmanība tam, ka šāda veida preparātus nav ieteicams lietot ilgāk par trim dienām, turklāt tie ietekmē centrālo nervu sistēmu un var izraisīt vājumu, miegainību un reiboni. Īpaši svarīgi to ņemt vērā pacientiem, kuri vada transportlīdzekli. Ar medikamentu palīdzību nomācot klepus refleksu, mazināsies klepus biežums, tomēr tas ne vienmēr ir labi – tādā veidā izveseļošanās process var ieilgt. Nepatīkamās sajūtas var mazināt, lietojot ārstniecības augus, augu eļļas, kā arī sūkājamās tabletes ar augu ekstraktiem.

Ārstniecības augi, kam piemīt nomierinošas un apklājošas īpašības, proti, spēja izveidot aizsargslāni mutes un rīkles gļotādā, ir ārstniecības altejas sakne, ārstniecības žodzenes ziedi, Islandes ķērpja laponis, priežu pumpuri un šaurlapu ceļtekas lapas. Šos augu preparātus iespējams efektīvi izmantot iekaisuša, kairināta un sāpoša klepus gadījumā ne vien pieaugušajiem, bet arī bērniem no trīs gadu vecuma. Islandes ķērpja un kliņģerīšu ziedu tēju drīkst lietot no sešu gadu vecuma, savukārt kumelīšu ziedus – jau no sešu mēnešu vecuma. Altejas saknes tējas gļotvielas apklāj mutes un rīkles gļotādu, izveidojot aizsargslāni un pasargājot to no kairinājuma. Pirms altejas saknes lietošanas ieteicams vienu stundu neuzņemt citus medikamentus, lai neaizkavētu to uzsūkšanos.

Altejas sakni var uzņemt arī sīrupa veidā, un visbiežāk to lieto kombinācijā ar parastā timiāna lakstiem. Līdzekļi, kas satur Islandes ķērpi, pieejami kā sīrupa un kakla aerosola veidā, tā sūkājamo tablešu un pastilu veidā. Arī šos preparātus vajadzētu lietot ne ātrāk kā stundu pēc citu medikamentu uzņemšanas. Sausa klepus gadījumā palīdzēs arī priežu pumpuri, kam piemīt pretiekaisuma, antibakteriāla, atkrēpošanu veicinoša un pretsāpju iedarbība. Aptiekā iespējams iegādāties priežu pumpuru tēju vai sīrupu, kam var būt pievienoti arī mārsila lakstu, ceļtekas lapu, kumelīšu ziedu, Islandes ķērpja vai lakricas sakņu ekstrakti.

Gļotādu palīdzēs mitrināt dažādas augu eļļas, piemēram, smiltsērkšķu, kliņģerītes, timiāna un tējaskoka eļļas, arī propoliss. Eļļa palīdzēs gan dziedēt un mitrināt iekaisušo gļotādu, gan aizsargāt to no jaunu baktēriju pieķeršanās.

Ja ir mokošs, sauss klepus, noderīgas būs arī sūkājamās tabletes vai pastilas, kas satur augu ekstraktus, – tās mitrinās iekaisušo gļotādu, un klepus vairs nebūs tik kairinošs. Tablešu sastāvā parasti ir augi, kas tāpat palīdzēs arī novērst kakla sāpes, piemēram, Islandes ķērpis, alteja, malva, smiltsērkšķu eļļa, propoliss, mārsils un plūškoks. Dažiem preparātiem pievienots arī C vitamīns un cinks, kas uzlabos imūnsistēmas darbību.

Kas jāņem vērā, lai sūkājamās tabletes labāk iedarbotos:

Jālieto tā, kā tas norādīts pievienotajā instrukcijā, parasti intervāls starp katras tabletes lietošanu ir divas vai trīs stundas.

Jāpievērš uzmanība maksimālajam tablešu skaits, ko drīkst uzņemt dienā vai diennaktī, to nekādā gadījumā nedrīkst pārsniegt.

Sūkājamo tableti nedrīkst dalīt, smalcināt, sakost, tā jākošļā lēnām, ļaujot tai izšķīst mutes dobumā.

Sūkājamās tabletes mijiedarbojas ar uzturu – mainoties mutes dobuma pH līmenim, samazinās aktīvo vielu iedarbība. 30 minūtes pirms un pēc tablešu lietošanas nevajadzētu ēst, dzert vai tīrīt zobus.

Ja pacients sirgst ar cukura diabētu, jāizvēlas preparāti, kuru sastāvā nav cukura, glikozes un saharozes.

Sūkājamās tabletes, kuru sastāvā ir saldinātājs sorbīts, var ietekmēt citu zāļu uzsūkšanās spēju, kā arī veicināt mīkstāku vēdera izeju vai pat caureju.

Ja ir saslimis bērns, var izvēlēties bērnam tīkamu ārstniecības līdzekļa formu – ledenīti uz kociņa, ko rekomendē no divu gadu vecuma. Tāpat bērni labprāt lieto sūkājamās tabletes pastilu veidā. Tām ir želejveida konfekšu forma un patīkama garša.

Cilvēkiem ar zobu protēzēm pastilu preparātus izvēlēties nevajadzētu, jo tie var pielipt pie protēzēm.

Mitra klepus gadījumā svarīgi attīrīt elpceļus

Pēc sausa klepus nereti attīstās mitrs klepus jeb produktīvais klepus, kam ārstēšanās vai organisma imūnās sistēmas darbības rezultātā raksturīgas gļotas jeb krēpas. Tās rodas leikocītu darbības rezultātā – tie, cīnoties ar infekciju, iet bojā, un klepus kļūst mīksts un mitrs. Sasniedzot šo posmu, ir būtiski attīrīt elpceļus, tādēļ klepu nav ieteicams nomākt. Ir jādzer daudz šķidruma un ārstniecības augu tēju, kas palīdzēs šķīdināt krēpas un veicināt to izdalīšanos, kā arī paplašinās bronhus, tādā veidā veicinot atkrēpošanos.

Ārstniecības augi, kas satur krēpu atklepošanu veicinošas vielas, ir gaiļbiksītes, efejas un mārsila laksti. Tie, lietoti iekšķīgi novārījumu vai sīrupu veidā, kairina kuņģa gļotādu un reflektoriski pastiprina bronhu gļotādas dziedzeru sekrēciju.

Atveseļošanās procesu veicinās arī atkrēpojošie un mukolītiskie medikamenti, kas palīdzēs šķīdināt uzkrājušās krēpas. Ieteicamākie ir medikamenti, kas satur bromheksīnu, ambroksolu un acetilcisteīnu, kas veicina krēpu veidošanos un izvadi. Šos medikamentus ieteicams lietot pēc ēšanas, lai mazinātu gremošanas trakta traucējumus. Uzņemti tukšā dūšā, tie var izraisīt sliktu dūšu un sāpes kuņģī.

Tāpat tos nevajadzētu lietot pirms gulētiešanas un sausa klepus gadījumā – tas nav efektīvi, turklāt klepus var kļūt biežāks. Jāņem vērā, ka atkrēpošanas līdzekļi var nesniegt vēlamo efektu tad, ja pacients dzer pārāk maz šķidruma, – krēpu šķidrināšanai dienā jāizdzer aptuveni 2–2,5 litri ūdens.

Ieteikumi, kas palīdzēs ātrāk atveseļoties klepus gadījumā:

Parādoties pirmajiem slimības simptomiem, nepieciešams uzņemt papildu šķidrumu – tas var būt gan tīrs ūdens, gan siltas zāļu tējas, kas palīdzēs uzlabot pašsajūtu. Tēju labāk dzert nesaldinātu, jo cukura vai medus pievienošana tikai pastiprinās kairinājumu un veicinās iekaisumu. Arī karsts piens ar medu nav ieteicams – piens sabiezina gļotas, bet medus saasina iekaisumu.

Ieteicams lietot palielinātu devu C vitamīna (1000 miligramus dienā).

Lai organisms spētu atgūt spēkus, svarīga ir pienācīga atpūta un veselīgs miegs.

Jāatceras par biežu telpu vēdināšanu un, ja pašsajūta to atļauj, arī par pastaigām svaigā gaisā.

Klepus gadījumā jāsaudzē rīkles gļotāda – nevajadzētu dzert aukstus un karstus šķidrumus vai ēst asus, cietus un kairinošus ēdienus.

Vismaz tikmēr, kamēr veselība neuzlabojas, ieteicams atturēties no smēķēšanas.

Viegla krūšu kurvja masāža palīdzēs attīrīt plaušas no krēpām un veicinās atveseļošanās procesu. Masāža uzlabo ādas elpošanas funkciju un asinsriti, veicina atkrēpošanu, kā arī samazina bronhu gludās muskulatūras tonusu.

Elpošanas vingrinājumi palīdzēs attīrīt bronhus no krēpām. Ieelpo gaisu caur degunu, bet izpūt caur lupām, kas savilktas tūtiņā. Bērniem interesantāki būs tādi vingrinājumi kā burbuļu pūšana glāzē, balonu pūšana vai spalviņas pūšana pa galda virsmu – arī tie sniegs vēlamo efektu.

Sinepju plāksteriem piemīt sildošs efekts, kas uzlabo plaušu asinsriti un, līdzīgi masāžai, veicina elpceļu attīrīšanos. Siltā ūdenī samitrinātu sinepju plāksteri klāj uz krūtīm un muguras daļā, pie lāpstiņām, patur aptuveni 10–20 minūtes. Lai izvairītos no viegla ādas apdeguma, cilvēkiem ar jutīgu ādu un bērniem zem plākstera ieteicams noklāt marli. Jāielāgo, ka plāksteri nekādā gadījumā nedrīkst likt sirds apvidū – ne priekšpusē, ne mugurpusē.

Aptiekās pieejami dažāda veida inhalatori, kas būs noderīgs palīgs stipra klepus gadījumā. Inhalatori palīdz uzņemt medikamentus, pārvēršot to tvaikā, un mitrina elpceļus. Jaunākie inhalatori darbojas īpaši klusu, tāpēc inhalāciju var veikt, arī bērnam guļot.

Kad nekavējoties jādodas pie ārsta?

Jā krēpās parādās asinis, kļūst grūti atklepoties, ilgi nekrītas temperatūra, klepus ir sauss, to pavada sēcoša elpa vai grūtības elpot – nekavējoties jādodas pie ārsta. Tāpat jāpievērš uzmanība pazīmēm, kas var liecināt par plaušu karsoni, piemēram, izteiktam nogurumam un nespēkam, augstai temperatūrai, apetītes zudumam. Arī šajā gadījumā jāmeklē speciālista palīdzība, lai noteiktu atbilstošu ārstēšanu.

Ja krēpas kļūst tumšas, zaļas vai brūnganas, tas nozīmē, ka vīrusam pievienojusies baktērija un saviem spēkiem tikt galā neizdosies. Tāpat, ja ir aizdomas, ka klepus cēlonis ir cits, piemēram, atvilnis un kuņģa skābes nonākšana rīklē, klepus sīrupi un tabletes nelīdzēs! Lai ārstētu šāda veida klepu, iesākumā jānoskaidro tā cēlonis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.