Menu
 

Vieniem tehnoloģijas dzīvi atvieglo, citiem – sarežģī

  • Autors:  Dzintra Dzene, "Ogres Vēstis Visiem"
Vieniem tehnoloģijas dzīvi atvieglo, citiem – sarežģī Foto: pixabay.com

Jau pagājis krietns laiks, kopš Latvijā ieviestas norēķinu kartes un pensionāri pensiju var izņemt bankomātā, taču joprojām ir seniori, kas labāk izvēlas to saņemt mājās, kā ierasts, ar pastnieka starpniecību, lai gan šis pakalpojums ir par maksu. Kāpēc? Vieni gluži vienkārši veselības stāvokļa dēļ nevar iziet no mājas, bet citi vēl aizvien, ja tā var teikt, baidās no bankomāta.

Protams, ir arī tādi, kas cenšas iet līdzi laikam un apguvuši pat iemaņas darbā ar datoru. Gluži nesen arī Ogrē notika datorapmācības kursi senioriem. To beidzēji ar lepnumu stāstīja, ka, lai arī ar nelielām bažām par iespējamajām kļūdām, ir iemācījušies visus maksājumus veikt interneta bankā. Tagad seniorus sagaida jauns pārbaudījums – bankas drošības apsvērumu dēļ ierastās kodu kartes aizvietojušas ar kodu kalkulatoriem, kuru izmantošana atkal jāapgūst. Turklāt kodu kalkulatora iegāde lielākoties ir par maksu.

Tiesa gan, ir arī cits, bezmaksas veids, kā piekļūt interneta bankai, taču tam nepieciešams viedtālrunis, kurā ielādēta atbilstoša aplikācija. Skārienjūtīgais telefons nu kļuvis par neatņemamu dzīves sastāvdaļu, un tā piedāvātās iespējas ar katru dienu palielinās. Protams, ir seniori, kas labprāt apgūst jaunās tehnoloģijas un izmanto tās ikdienā, taču liela daļa pensijas vecuma cilvēku joprojām lieto mobilos tālruņus ar podziņām, jo viedtālruņi ir dārgi. Tāpat arī apiešanās ar tiem prasa zināmu roku veiklību, kas veciem cilvēkiem ne vienmēr pa spēkam.

Rezultātā sanāk, ka par savu vecumu un nevarību viņiem jau no tā niecīgās pensijas ir jāmaksā – veicot norēķinus bankās vai pastā, par katru operāciju tiek iekasēta komisijas nauda. Protams, dzīvē viss mainās un attīstās, ar to jārēķinās, tomēr skumji, ka nereti, priecājoties par jaunajām tehnoloģijām, kas krietni atvieglo ikdienas soli, mēs aizmirstam par līdzcilvēkiem, kam attiecīgi šis solis kļūst aizvien grūtāks un arī dārgāks.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.