Menu
 

Uguņošana: mājdzīvnieku baiļu eksplozija Apriņķis.lv

  • Autors:  Ilze Zariņa, “If Apdrošināšanas” atlīdzību regulētāja
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Jaungada sagaidīšana saistās ar krāšņiem uguņošanas šoviem, taču bieži vien tie ir ne tikai profesionāli veidoti, bet arī amatieriski plānoti. Košās krāsas un mirgojošie uzplaiksnījumi ir iespaidīgi, turpretī skaņa un krītošās uguņošanas petardes var būt bīstamas mājdzīvniekiem. Lai samazinātu gan mājas mīluļu traumu, gan pazušanas risku, “If Apdrošināšana” aicina mājdzīvnieku saimniekus būt atbildīgiem.

Gadumija mājas mīluļiem ir ļoti bīstama. Pusnaktī, kad notiek uguņošana, suņi, trokšņa izbiedēti un satraukušies, bieži noraujas no pavadas vai izkļūst no mājas teritorijas, lai atstātu konkrēto vidi, bet diemžēl šīs bēgšanas rezultātā tie pazūd. Augstais stresa līmenis var ietekmēt mājdzīvnieku veselību, kā arī izrādīties letāls.

Ik gadu janvārī saņemam vairākus atlīdzības pieteikumus, kas, pēc mūsu domām, ir saistīti tieši ar Jaungada uguņošanu. Tāpat ir gūtas traumas, piemēram, plēstas brūces, lūzumi, vai gremošanas traucējumi, jo mājdzīvnieks ir apēdis ko neierastu. Ārstniecība un izdevumi saistībā ar šīm svētku traumām un saslimšanām var ieilgt, tāpēc rūpes un piesardzība ir labākais veids, lai pasargātu savu mīluli arī svētku laikā.

Daži vienkārši veidi, kā parūpēties par sava mājdzīvnieka labbūtību svētku laikā:

Pasargājiet savu mājdzīvnieku no uguņošanas trokšņa un mirgojošās gaismas

Mājdzīvnieki ir ļoti jutīgi pret skaļiem trokšņiem, mirgojošām gaismām un spēcīgām smaržām, tāpēc gadumijā, kad aktīvi tiek izmantotas pirotehniskas ierīces, mājdzīvniekus visdrošāk ir atstāt telpās, vēlams, ar ieslēgtu radio vai televizoru, lai mazinātu satraucošos trokšņus. Tāpat, lai slāpētu troksni un mazinātu spilgto, mirgojošo gaismu, iekštelpās ir ieteicams aizvērt aizkarus vai žalūzijas. Ja nav iespējas mājdzīvnieku atstāt bez uzraudzības telpās, vienmēr turiet to īsā pavadā cieši sev blakus.

Lai pasargātu savu mājdzīvnieku, lūdziet palīdzību veterinārārstam

Ir medikamenti, kas varētu palīdzēt mazināt mājdzīvnieka bailes un trauksmi, tāpēc lūdziet palīdzību veterinārārstam. Nekādā gadījumā nedodiet savam mājas mīlulim medikamentus, ja neesat konsultējies ar profesionāli.

Pievienojiet sava mājdzīvnieka kakla siksnai savu kontakttālruni

Ikvienam mājdzīvniekam ir mikročips, taču šī čipa informācija nebūs pieejama ne tālākiem kaimiņiem, ne tiem cilvēkiem, pie kā jūsu mīlulis būs pieklīdis, tāpēc pievienojiet sava mājdzīvnieka kakla siksnai savu kontakttālruni, lai vajadzības gadījumā mājdzīvnieks ātrāk atgrieztos pie jums.

Savukārt pēc svētkiem pārliecinieties, ka mājas pagalmā nav nokļuvusi kāda petarde vai kāda cita uguņošanas ierīces detaļa, jo, piemēram, zinātkārie suņi var sākt spēlēties vai pat apsēst kādu no pirotehnikas atliekām. Lietotas un neizmantotas uguņošanas ierīces ir toksiskas mājdzīvniekiem, tāpēc, ja ir kaut mazākās aizdomas, ka jūsu mājdzīvnieks ir norijis kādu no pirotehnikas ierīces sastāvdaļām, nekavējoties sazinieties ar veterinārārstu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.