Menu
 

Četras apņemšanās jaunajam gadam gudrai budžeta plānošanai Apriņķis.lv

  • Autors:  Anželika Dobrovoļska, “Luminor” ieguldījumu un pensiju produktu vadītāja
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Gada nogale un Jaunā gada tuvošanās vairumam cilvēku nozīmē arī jaunu mērķu uzstādīšanu un sapņu piepildīšanu. Nereti tie ir saistīti ar jaunu zināšanu apguvi, profesionāliem sasniegumiem vai aizraujošiem ceļojumiem, vienlaikus apņemoties vairot arī savu un ģimenes finansiālo labklājību.

Pārskati savu budžetu

Lai cik garlaicīgi tas, iespējams, izklausās, personīgais budžets ir svarīgākais priekšnosacījums finansiālajai labklājībai. Lai veiksmīgi plānotu savu budžetu Jaunajā gadā, jāsāk ar savu izdevumu analīzi, lai saprastu, kur tiek tērēta nauda. To ir iespējams darīt ar dažādu aplikāciju palīdzību, piemēram “CoinKeeper” vai “Monefy”, bet var arī izvēlēties jau ierasto “excel” failu.

Lai pienācīgi sastādītu budžetu un saprastu, kuri ir patiesie budžeta ēdāji, pietiks ar pāris mēnešu izdevumu piefiksēšanu. Tālāk ieteicams sadalīt savus izdevumus pa kategorijām, piešķirt katrai no kategorijām noteiktu budžetu un, galvenais, turpmāk ievērot šo sadalījumu. Jāatceras, ka budžetā obligāti jābūt kategorijai “uzkrājumi un ieguldījumi”, kas palīdzēs būvēt finansiālo neatkarību.

Atvadies no sliktiem ieradumiem

Lai gan šis padoms šķiet atbilstošs veselīga dzīvesveida ieteikumam, tas ir attiecināms arī uz veiksmīgu budžeta plānošanu. Nereti cilvēki neseko līdz tam, cik daudz naudas tiek iztērēts, piemēram, par neplānotiem našķiem veikalā vai kārtējo jauno mantu. Tomēr tieši impulsu pirkumu kontrole bieži palīdz atbrīvot daļu no līdzekļiem uzkrājumiem un ieguldījumiem, tādējādi paātrinot ceļu uz finansiālo brīvību un labklājību.

Izlasi grāmatu par investīcijām

Veiksmīga budžeta plānošana un investīciju veikšana prasa finansiāli gudru rīcību un to pamatā ir finanšu zināšanas un personīgā finanšu uzvedība. Investēšana šobrīd ir ļoti populāra gan pieredzējušu investoru vidū, gan tādu, kuri tikko sākuši veikt ieguldījumus, vienlaikus gan vieniem, gan otriem ieteicams apgūt un nostiprināt pamata zināšanas veiksmīgā investēšanā.

Latviešu valodā ir izdotas vairākas grāmatas, kuras ieteicams izlasīt gada nogalē, lai nākamo gadu iesāktu ar veiksmīgu sava budžeta plānošanu un finanšu līdzekļu vairošanu. Tā, piemēram, pavisam nesen ar Nasdaq Rīga un Finanšu izglītības biedrības atbalstu tapa latviešu valodas tulkojums visā pasaulē populārajai grāmatai “Naudas psiholoģija”. To ir sarakstījis investīciju eksperts Morgans Hauzels un grāmatā ir daudz vērtīgu atziņu par cilvēku attiecībām ar naudu, tādēļ tā ir ideāli piemērota lasīšanai gada nogalē.

Mūsdienās ir pieejami arī gan vietējo, gan starptautisku raidījumu ieraksti un finanšu ekspertu podkasti, kas ir labs palīgs, lai orientētos mainīgajā ieguldījumu pasaulē.

Sāc ieguldīt pensiju 3.līmenī

Neatkarīgi no tā, cik tev ir gadu šobrīd, nekad nav par agru vai par vēlu izveidot vai uzlabot savu pensiju plānu vecumdienām. Pirmkārt, ir vērts pārskatīt savu pensiju 2.līmeņa ieguldījumu plānu – vai tas ir piemērots tavam vecumam un labi kalpo tā mērķiem.

Otrkārt, ja tas vēl nav darīts, tad gada nogale ir brīnišķīgs laiks lai atvērtu pensiju 3.līmeņa kontu. Pensiju 3.līmenis tiešām ir viens no vienkāršākiem veidiem, kā uzkrāt papildus kapitālu vecumdienām, turklāt arī saņemot atbalstu no valsts par veiktajām iemaksām. Ja tas jau ir darīts – apsver iespēju palielināt iemaksas, jo pat papildus 20 eiro var pozitīvi ietekmēt gala rezultātu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.