Menu
 

"Lapsas acis" un slikta redze: ķirurgs atmasko mītus par blefaroplastiku Apriņķis.lv

  • Autors:  Irina Travkova, Dr. Solomatina Acu centra blefaroplastikas speciāliste
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Viena no populārākajām, bet joprojām pretrunīgām jaunības atgūšanas procedūrām mūsdienās ir blefaroplastika. Ārsti stāsta, ka ar tās palīdzību var atbrīvoties ne tikai no liekās plakstiņu ādas noslīdējuma, bet arī drūmās sejas izteiksmes un liekiem desmit gadiem. Savukārt, pacienti baidās, ka pēc procedūras neatgriezeniski mainīsies acu forma, pasliktināsies redze un parādīsies agrīnas krunciņas. Kas ir patiesība un kas ir mīts?

Mīts Nr.1: cilvēkiem, kas jaunāki par 40 gadiem, plakstiņus nevajadzētu koriģēt

Tas, protams, ir mīts. Daudzi no maniem pacientiem ir jaunāki par 40 gadiem. Pastāv noteikta acs struktūra, kurai nepieciešama blefaroplastika. Operācija var būt nepieciešama arī 18 gadu vecumā. Turklāt pastāv mīts, ka blefaroplastika var izraisīt priekšlaicīgu ādas novecošanos. Tā nav taisnība! Blefaroplastikas būtība ir likvidēt lieko ādu no plakstiņiem, kas neietekmē tādu vielu daudzumu ādā kā kolagēns un elastīns un attiecīgi nevar nedz paātrināt, nedz palēnināt novecošanās procesu.

Mīts Nr.2: blefaroplastiku var veikt tikai vienu reizi.

Faktiski blefaroplastiku var veikt atkārtoti, ja situācija to prasa. Piemēram, ja laika gaitā parādās liekā āda vai citas pazīmes, tad to var veikt vēlreiz. Parasti tas notiek ne agrāk kā 10 gadus pēc primārās operācijas.

Mīts Nr.3: plakstiņu korekcija ir kontrindicēta cilvēkiem ar sliktu redzi

Blefaroplastika, pirmkārt, tā ir estētika. Pat cilvēki ar ne ideālo redzi var vēlēties iegūt tieši estētisku efektu. No medicīniskā viedokļa tas ir iespējams, ja pacientam nav kontrindikāciju. Ne augsta tuvredzība, ne glaukoma nav kontrindikācija blefaroplastikai.

Mīts Nr.4: pēc blefaroplastikas mainīsies acu forma

Blefaroplastika nemaina cilvēka acu individualitāti un formu, izņemot situācijas, kad mēs izmantojam kantoplastiku. Standarta blefaroplastikas izmantošanas gadījumā mēs krasi neiejaucamies acs anatomijā, kas nozīme, ka nevar būt nekādas izmaiņas acs struktūrā. Mūsdienās populāra operācija priekš acu formas korekcijas, piemēram, "lapsas acis" tiek veikta, izmantojot pavisam citu tehnoloģiju.

Mīts Nr.5: augšējo un apakšējo acs plakstiņas jāoperē kopā

Tas viss ir atkarīgs no konkrētām indikācijām. Ir pacienti, kuriem nepieciešama tikai augšējā blefaroplastika, un ir pacienti, kuriem nepieciešama tikai apakšējā blefaroplastika. Ja situācija to prasa, veicam apļveida blefaroplastiku vienas operācijas laikā.

Mīts Nr.6: pēc operācijas nevar lietot kosmētiku, sportot un veikt botoksa injekcijas

Uzreiz pēc blefaroplastikas operētās vietas kādu laiku nedrīkst traucēt, lai izvairītos no komplikācijām. Divas nedēļas pēc operācijas, kad šuves jau izņemtas, pietūkums un zilumi mazinājušies, plakstiņu zonā var uzklāt dekoratīvo kosmētiku. Sportiskas aktivitātes ieteicams atsākt pēc mēneša pēc blefaroplastikas. Runājot par botulīnoksīnu, es vienmēr lūdzu pacientus pagaidīt trīs mēnešus un pēc tam droši veikt šīs injekcijas.

Mīts Nr.7: pēc blefaroplastikas rēta būs redzama

Pirmajā laikā pēc operācijas rēta būs pamanāma, jo saistaudu un ādas atjaunošanai nepieciešams laiks, bet pēc dažām nedēļām, tā kļūst gaišāka un ar atvērto aci mazāk pamanāma. Trīs mēnešus vēlāk kļūst redzams pilnvērtīgs operācijas efekts.

Mīts Nr.8: blefaroplastika ir populāra vīriešu vidū

Jā, šodien tā notiek – ne tikai sievietes, bet arī vīrieši izvēlas blefaroplastikas. Mūsdienās gan sievietes, gan vīrieši vēlas izskatīties jaunāki un svaigāki. Blefaroplastika atvieglo plakstiņu pacelšanu un acs atvēršanu, sniedz pašpārliecību un uzlabo dzīves kvalitāti.

Mīts Nr.9: pēc plakstiņu korekcijas acis var neaizvērties

Tas, protams, ir mīts. Pēc pareizi veiktas operācijas acis noteikti aizvērsies. Pirmajā dienā pēc blefaroplastikas pacientam var rasties neliels diskomforts pietūkuma dēļ, bet vēlāk, protams, acis aizveras.

Mīts Nr.10: blefaroplastika ir nesāpīga

Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, tā ir taisnība. Saskaņā ar augstākiem pasaules standartiem acs plakstiņu korekcija tiek veikta ar vietējas anestēzijas palīdzību, izņemot cirkulārās blefaroplastikas gadījumus.

Pacients nejūt sāpes vai satraukumu, jo operācijas laikā viņam blakus atrodas anesteziologs, kurš uzrauga viņa stāvokli un nodrošina komfortu manipulāciju laikā. Pēc pacienta pieprasījuma un noteiktām indikācijām mums ir iespēja veikt operāciju pilnā anestēzijā.

Svarīgi atzīmēt, ka daudzi pacienti baidās no diskomforta pēcoperācijas periodā, bet patiesībā arī tas pāriet bez sāpēm, bet plakstiņu un sejas izskats ar katru dienu kļūst arvien labāks un jaunāks.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.