Menu
 

Mārtiņš Āboliņš: Februāris ir pēdējās mēnesis, kad inflācija Latvijā pārsniedz 20 %

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, ekonomists, AS “Citadele banka”
Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējo mēnesi). Grafika – CSP Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējo mēnesi). Grafika – CSP

Patēriņa cenas Latvijā turpina augt, taču ātrums ar kādu tās aug kļūst lēnāks un februāris, visticamāk, ir pēdējais mēnesis, kad inflācija Latvijā pārsniedz 20 %. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, šī gada februārī patēriņa cenas Latvijā bija par 20,3 % augstākas nekā pērn un tas ir zemākais inflācijas līmenis kopš pērnā gada vidus.

Pēc manām prognozēm jau jūnijā inflācija varētu noslīdēt zem 10 %. Tomēr zemāka inflācija nenozīmē, ka cenas paliek zemākas, bet gan, ka cenu pieaugums kļūst lēnāks. Februāra laikā patēriņa cenas Latvijā pieauga par 0,6 % un kopš oktobra cenas Latvijā ir augušas vidēji par 0,5 % mēnesī. Tas joprojām ir augsts inflācijas līmenis un inflāciju radītie izaicinājumi ekonomikā noteikti nav pārvarēti.

Februārī gandrīz pusi no mēneša inflācijas Latvijā veidoja dārzeņu cenu pieaugums par 14 % viena mēneša laikā, kā rezultātā pārtikas cenas kopumā februārī pieauga par 1 %. Zīmīgi, ka pārtikas cenu dinamika Latvijā arvien vairāk atšķiras no tendencēm pasaulē, kur neapstrādātās pārtikas cenas mazinās jau kopš pērnā gada maija un pēdējā mēneša laikā arī Latvijas lauksaimnieki ir izjutuši strauju piena cenu kritumu.

Pagaidām veikalos šīs tendences vēl īsti neredzam, tomēr pamata pārtikas cenu tālākam kāpumam šobrīd nav. Bez pārtikas cenām februārī nedaudz pieauga Nordpool elektroenerģijas cenas, tomēr enerģijas cenās ir gaidāms kritums. Dabasgāzes cenas Eiropā ir samazinājušās par vairāk nekā 85 % no 2022. gada augstākajiem līmeņiem un pēdējās nedēļas laikā jau redzam paziņojumus par pirmajiem apkures tarifu samazinājumiem arī Latvijā. Rīga ir noslēgusi vienošanos par būtiski lētākas dabasgāzes iegādi nākamajai apkures sezonai, tādēļ gada otrajā pusē ir gaidāmi tālāki cenu kritumi.

Lai gan inflācija Baltijā saglabājas augsta, ir signāli, ka inflācija turpmākajos mēnešos diezgan strauji kritīs. Enerģijas cenas Eiropā atgriežas normālā līmenī un naftas cenas pasaulē ir samazinājušās no vairāk nekā 120 USD par barelu līdz aptuveni 80-85 USD šobrīd. Turklāt konteineru jūras pārvadājumu izmaksas ir samazinājušās līdz līmenim, kāds bija pirms Covid-19, kas liecina par būtiskiem uzlabojumiem pasaules ražošanas piegāžu ķēžu darbībā. Arī Covid-19 atbalsta pasākumi ir beigušies, procentu likmes ir ievērojami pieaugušas, un naudas piedāvājums ASV sarūk pirmo reizi vairāk nekā 50 gadu laikā pēc pieauguma par vairāk nekā 25 % 2021. gadā.

Tomēr iekšējo cenu inflācija Latvijā joprojām ir augsta un februārī pakalpojumu cenas Latvijā augušas par 11,5 % salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Tāpat inflācijas noturība redzama arī apģērbu cenās, kas pēdējā gada laikā ir augušas pirmo reizi kopš 2010. gada. Pēdējo mēnešos inflācija ir bijusi negaidīti augsta arī Eiropā un ASV, tādēļ centrālās bankas turpina cīņu ar inflāciju un investoru vērtējumā Euribor likmes šī gada rudenī varētu sasniegt 4 %, kā rezultāta procentu likmes Eiropā sāk tuvoties 2007. gada līmenim.

Pēc manām prognozēm, inflācija Latvijā šogad varētu būt 8-9 % robežās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.