Menu
 

Aptauja. Vai jūsu ģimene ir cietusi padomju režīma īstenotajās deportācijās? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - Liene Ozola un arhīvs Foto - Liene Ozola un arhīvs

Taujājām satiktajiem iedzīvotājiem, vai viņu ģimene ir cietusi padomju režīma īstenotajās deportācijās.

Inguna

Manas mammas vīra abas ģimenes ir tikušas šķirtas. Viņš pats palika piecgadīgs puika Latvijā, kad mamma tika izsūtīta, bet  viņa tēvs, glābdamies no komunistiem, iemuka mežā. Viņam izdevās palikt tikai tāpēc, ka saimniecības priekšstrādniece aizbildinājās, ka puika ir slims, tāpēc viņu neiztika. Viņš savu māti pēc tam satika tikai, atgriežoties no padomju armijas, 21 gada vecumā. Tas norisinājās Smiltenes pusē. Savukārt manas mammas ģimeni gribēja izvest, bet viņus iepriekš pabrīdināja, un viņi paspēja visi aizbraukt  pie vecmammas brāļa. Tas notika Latgalē, Atašienē.

Inga

Mana mamma, kura ir dzimusi 1939. gadā, ir stāstījusi, ka skolas laikā skolēnus izveda tieši no klases, stundu laikā. Un tad skolas biedrus kopā ar vecākiem no Ogres stacijas aizveda  tālāk vagonos. Un viena klases biedrene pēc tam atgriezās no Sibīrijas un kopā ar manu mamamu strādāja vienā darba vietā.

Romāns

Manā ģimenē nav cietošo, arī draugu vai paziņu personīgos stāstus neesmu dzirdējis, taču domāju, ka mūsu valsts būtu daudz produktīvāka un ražīgāka, ja nebūtu bijušas izsūtīšanas.  Latvija skaitliski zaudēja tik daudzus cilvēkus!

Māris

Ja nebūtu  padomju deportāciju dzīve Latvijā būtu citāda. Arī ja vācieši būtu uzvarējuši karu, viss būtu citādāk. Uzskatāmi to mēs redzam šobrīd Ukrainā. Krieviem nav dzimtenes, viņi tikai vēlas visu iekarot un iznīcināt. Arī savu cilvēku viņiem nav žēl.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.