Menu
 

Aptauja: 46% vecāku norāda, ka viņu bērns nezina nevienas uzticības personas telefona numuru no galvas

  • Autors:  IKT pakalpojumu sniedzēja "Bite" pārstāvji
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

46% vecāku Latvijā norāda, ka viņu bērns nezina nevienas savas uzticības personas, piemēram, mammas, tēta, māsas, brāļa, vecvecāka, krustvecāku, telefona numuru no galvas, liecina informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pakalpojumu sniedzēja “Bite” veiktā aptauja.

Kopumā aptaujā atklājās – 35% vecāku ir pārliecināti, ka viņu bērns vecumā no pieciem līdz 18 gadiem nezina nevienas uzticības personas telefona numuru no galvas. Savukārt 11% nezina, vai bērns ir iemācījies kāda ģimenes locekļa vai tuvinieka telefona numuru. Tikmēr 54% aptaujāto vecāku atbildēja, ka viņu bērns zina vismaz vienas uzticības personas telefona numuru no galvas, un visbiežāk šādu atbildi sniedza vecāki no Rīgas un Pierīgas.

“Aptaujas dati norāda uz satraucošu tendenci, īpaši domājot par vasaras laiku, kad ģimenes kopīgi apmeklē gan dažādus pilsētu svētkus un festivālus, kur bērnam ir liels risks noklīst pūlī, gan tādēļ, ka kopumā bērni vasarā vairāk laika pavada savā vaļā, var pazaudēt telefonu u.tml. Vecāku uzdevums būtu pārliecināties un nepieciešamības gadījumā palīdzēt bērnam apgūt svarīgāko informāciju – vecāku vārdus, uzvārdus, mājas adresi, kā arī, protams, vecāku vai kāda cita ģimenes locekļa telefona numurus, lai ārkārtas situāciju gadījumā bērns zinātu, kā rīkoties un varētu atrast savus tuviniekus,” skaidro “Bite” korporatīvo un sabiedrisko attiecību vadītāja Una Ahuna-Ozola.

Viņa piebilst, ka šobrīd kā papildu drošību vecāki var izmantot arī dažādas tracking jeb bērnu atrašanās vietas noteikšanas lietotnes, ko var sasaistīt ar bērna telefonu vai viedpulksteni. Taču, kā liecina aptaujas dati, tikai 35% vecāku izmanto kādu no šādām lietotnēm, piemēram, “Find my kid”, “Phone track” u.tml., lai sekotu līdzi sava bērna gaitām. Lielākā daļa vecāku jeb 62% aptaujāto tomēr norādīja, ka šādas lietotnes neizmanto, savukārt 3% nezina, kas šīs ir par lietotnēm.

“Atrašanās vietas noteikšanas lietotnes nav jāuztver kā bērna kontrole, bet vēl viens drošs rīks, kā vecāki var pārliecināties par bērna atrašanās vietu, ja notiek kas negaidīts. Pat drošās apkaimēs un lielveikalos bērns var pēkšņi pazust, tāpēc tehnoloģijas ir veids, kas vecākiem un bērniem var dot papildu drošību un mieru. Turklāt šajās lietotnēs arī bērni var redzēt, kur konkrētajā brīdī atrodas viņu vecāki. Tas ir ļoti vērtīgi, ņemot vērā, ka pusaudžiem ir raksturīgi cīnīties par savu “privāto telpu”. Ja vecāki var “izsekot” bērnu un otrādi, neviens nejūtas aizvainots,” stāsta U. Ahuna-Ozola.

Aptauju 2023.gada jūnijā veica “Bite”, sadarbojoties ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija". Tajā piedalījās 1010 respondenti no visas Latvijas, kuriem ir bērni vecumā no pieciem līdz 18 gadiem.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.