Menu
 

Pircējs vai inovācijas? Praktiski padomi mazumtirgotājiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Uģis Začs, “StrongPoint” klientu servisa vadītājs, mazumtirdzniecības eksperts
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Mazumtirdzniecības nozarei, reaģējot uz izmaiņām patērētāju uzvedībā, ģeopolitisko situāciju, konkurenci un inovācijām tehnoloģiju jomā, regulāri nākas pieņemt izšķirošus pārmaiņu lēmumus, lai atbilstu pircēju gaidām un sekotu līdzi mūsdienu tendencēm. Taču nereti mazumtirdzniecības nozares speciālisti var kļūdīties ar nepārdomātiem vai uz datiem nebalstītiem pieņēmumiem par to, ko patiesībā klienti vēlas, tādējādi zaudējot vērtīgo laiku un dodot iespēju kādam citam uzņēmumam.

Pircēju paradumi ir labākais špikeris

Lai saprastu klientu vajadzības un vēlmes, padarītu iepirkšanās procesu par patīkamu pieredzi un samazinātu adaptēšanās riskus, ir jāseko līdzi viņu paradumiem un izmaiņām tajos. Reaģējot uz izmaiņām laikus, var palīdzēt mazumtirgotājiem saglabāt pircēju lojalitāti, kas šajos ekonomiski svārstīgajos laikos ir īpaši būtiski. Taču pat tad, kad iespējamais problēmas cēlonis ir identificēts un veiktas nepieciešamās darbības pircēju pieredzes atjaunošanai, pircēju domas var dalīties – tas, kas kādam šķitīs ērti un ātri, otram šķitīs visnotaļ nepieņemami.

Tamdēļ, ieviešot inovācijas, svarīgi nepadarīt tās, kā vienīgo risinājumu veikalā, bet līdzsvarot ar tradicionālajām metodēm, kas joprojām ir būtiskas lielai pircēju daļai. Visplašāk šo varam novērot arī pašmāju veikalos – paralēli tradicionālajam norēķināšanās veidam ir pieejamas pašapkalpošanās kases, kā arī iespēja skenēt preces un norēķināties par pirkumiem ar viedtālruni.

Mazumtirgotāji nereti ir izvēles priekšā, lai apmierinātu gan lojālo pircēju vēlmes, gan uzlabotu veikala iekšējo procesu efektivitāti. Tāpēc ieviestajām tehnoloģijām jābūt pietiekami vienkāršām, saprotamām un intuitīvām, jo pozitīva pirmā pieredze būs noteicošais faktors tam, lai tehnoloģijas tiktu izmantotas arī turpmāk. Tāpēc pirms būtisku pārmaiņu veikšanas, no sākuma mazumtirgotājiem ir jāizvērtē situācija no visām pusēm – kas tieši ir mainījies pircēju paradumos, kādi dati to apliecina, cik daudz pircējus tas skar un vai pārmaiņas atbildīs visiem pircējiem. Tādā veidā var veikt vispusēju analīzi, lai izprastu, cik lielā mērā ir nepieciešams investēt jaunās inovācijās un cik daudzos veikalos.

Neiesprūst vadu laikmetā

Pretestību pret jaunām tehnoloģijām var nereti izjust no tiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas iesprūduši vadu laikmetā, jeb kuru iekšējās sistēmas un dati joprojām ir balstīti vadu saslēgumos nevis mākoņsistēmās un interneta glabātuvēs.

Lai uzturētu vecās tehnoloģijas, tiek patērēti līdz pat 75 % no kopējā atvēlētā IT budžeta, un  viena izmaiņa var izmaksāt 12 mēnešus un teju vienu miljonu eiro. Šādi mēs laupām tos līdzekļus, ko varētu izmantot inovāciju ieviešanai. Modernas IT infrastruktūras nodrošina mūsdienīgu uzņēmējdarbību, kas ir radīta pārmaiņām un eksperimentiem, ko pagājušā gadsimta tehnoloģiju neelestība un dārdzība nespēs īstenot.

Pilotprojektiem būs būt!

Pilotprojekti nebūt nav sveša lieta mazumtirdzniecības uzņēmumiem. Jebkurš eksperiments sākas kā pilotprojekts, lai ar relatīvi maziem ieguldījumiem noskaidrotu to ilgtspēju, potenciālu un iespējamos uzlabojumus pirms to ieviešanas plašākā mērogā. Pilotprojekti ļauj iegūt reālus datus, no kuriem izriet lēmums – turpināt vai meklēt citu risinājumu. Tikai eksperimentējot ir iespējams atrast labāko risinājumu, kas atbilst gan uzņēmuma vajadzībām, gan pircēju paradumiem.

Vietai, kur veidot pilotprojektus, nevajadzētu būt izvēlētai nejaušības kārtā. Vietas izvēli pamato tas, kāda ir bijusi klienta pieredze līdz šim un kādu mazumtirgotājs vēlētos nodrošināt, līdz ar to, ieviestā tehnoloģija var būt kā risinājums konkrētai problēmai, piemēram, veikala darbaspēka trūkums, ko izjūt arī patērētāji gan garo rindu dēļ, gan nespējā nodrošināt pietiekamā daudzumā vai kvalitātē preces.

Vadības klātesamība ikvienā posmā

Ne mazāk svarīgs faktors, ieviešot savā uzņēmumā tehnoloģijas, ir vadības klātesamība un  darbinieku līdzdalība. Nozīmīgi, lai uzņēmumā ir persona, kura ir atbildīga par jauno tehnoloģiju ieviešanu, sākot no mērķu izvirzīšanas līdz pat rezultātu mērīšanai, jo, tiklīdz būs kāda aizķeršanās, šis cilvēks būs lietas kursā par situācijas kontekstu un atbildīgs par saziņu ar tehnisko personālu, lai novērstu jebkādas kļūmes.

Iekšējais organizācijas klimats ir līdzvērtīgi svarīgs. Tāpat kā nepieciešams apmācīt klientus, tikpat svarīgi ir organizēt darbinieku apmācības, lai ikviens justos pārliecināts un varētu sekmīgi palīdzēt pircējiem jauno tehnoloģiju apguves procesā. Kā arī uzņēmumiem ir iespēja attīstīt iekšējo inovāciju kultūru, mudinot arī darbiniekus būt radošiem un ieteikt risinājumus, kas var veicināt darbaspēka produktivitāti, klientu apmierinātību un konkurences priekšrocības mazumtirdzniecības nozarē.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.