Menu
 

Dzintra Dzene. Katram savs karoga stāsts Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintra Dzene, "Ogres Vēstis Visiem"
Dzintra Dzene. Katram savs karoga stāsts Foto: www.president.lv

Starp Lāčplēša dienu un Latvijas valsts dzimšanas dienu ir tieši nedēļa, kuru dēvējam par Patriotu nedēļu, un ikviens, kas jūtas šai valstij piederīgs, uzskata par goda lietu pie krūtīm piespraust sarkanbaltsarkano lentīti. Gan vieni, gan otri ir svētki, kad arī pie mājām izkaram Latvijas valsts karogu. Diemžēl ne visi. Lāčplēša dienā joprojām bija nami, pie kuriem neplīvoja karogs.

Grūti spriest, kāds tam iemesls – slinkums, vienaldzība vai neapmierinātība ar valsti. Par karoga neizkāršanu svētku reizēs paredzēts administratīvais sods, bet nedomāju, ka bailēm no soda vajadzētu būt galvenajam dzinulim. Pēdējās nedēļās esmu dzirdējusi vairākus Latvijas karoga stāstus. Savas valsts simbolu cilvēki godājuši arī tad, kad tas ar likumu bija aizliegts un pat par Latvijas valsts karoga glabāšanu draudēja daudz bargāks sods nekā tagad par tā neizkāršanu. Par spīti visam bija ģimenes, kurām Latvijas karogs ceļoja līdzi pat uz izsūtījumu Sibīrijā un atgriezās mājās. Karogs kļuva par drosmes un cīņas spara apliecinājumu tad, kad cilvēki sapņoja par savas valsts atjaunošanu.

1963. gadā Gunāra Astras līdzgaitnieks Bruno Javoišs naktī uz 5. decembri Latvijas brīvvalsts karogu čekas un milicijas degunpriekšā pamanījās pacelt 100 metrus augstajā Latvijas Radiotornī, kur tas noplīvoja veselu diennakti, jo nevienai čekas amatpersonai nepietika drosmes uzkāpt pa apledojušo torni un karogu noņemt. Par šo drosmīgo soli viņam lēģeros nācās pavadīt septiņus gadus, taču viņš savu rīcību nenožēloja. Tagad Latvijas valsts karogs rotā pat vienu no lidsabiedrības "Air Baltic" lidmašīnām, kas vēsti par Latvijas simtgadi nesīs pasaulē. Tiesa gan, mazliet skumji, ka idejas autori nav centušies ievērot nedz karoga krāsas, ne proporcijas.

Lai vai kā, gribētos cerēt, ka 18. novembris, mūsu valsts simtgades diena, būs diena, kad sarkanbaltsarkanais karogs uzvīsies pie ikviena nama, jo laba vai slikta, bet šī tomēr ir mūsu valsts, un mums viņa ir tikai viena.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.