Menu
 

Komentārs. Tie oligarhi, tie grupējumi... un Jānis B. Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Komentārs. Tie oligarhi, tie grupējumi... un Jānis B. Foto: konservativie.lv

Pavērojiet mazus bērnus, kad viņi ir izdarījuši palaidnības un vecāki ir tajās pieķēruši! Visbiežāk jūs dzirdēsit sevi attaisnojošu stāstu par to, ka vainīgs ir klasesbiedrs Andrītis, spēļu partneris Aivars vai vispār visu nelabvēlīgo apstākļu kopums.

Šāda aina nāca prātā, vērojot notikumus ap mūsu pašu valdības veidošanu jeb drīzāk tās neizveidošanos. Valsts prezidents šo darbu uzticēja Jānim B. Viņš nespēja. Jā, situācija nebija viegla, bet tieši tā ir nobrieduša politiķa spēja un spēks atrast risinājumu arī grūtās kombinācijās. Ja Jānis B. nāca ar pretenziju vadīt valsti, viņam tas bija jāspēj – panākt risinājumu, kurā arī dažādi un pretēji domājošie var nosēsties pie viena galda un strādāt vienam mērķim. Bet Jānis B. ietiepās. Un pēc tam, kad viss jau bija beidzies, Jānis B. nespēja arī tik daudz, kā vīrišķīgi atzīt, ka viņam uzticēja, bet viņam nesanāca. Tā vietā viņš nāca klajā ar aizvainojumu un apvainojumiem tāpat kā blēņās pieķertie bērni, apgalvojot, ka tie oligarhi, tie grupējumi, tie “tumsas spēki”, tie esot vainīgie.

Tieši tāpat Jānis B. reaģēja uz kritiku, kurā viņa sastādītais valdības deklarācijas uzmetums un solījumi par vidējo pensiju, neapliekamo minimumu un ārstu algām no speciālistu puses tika atzīts par nereālu un neizpildāmu. Ministriju eksperti brīdināja, ka tam visam nepietikšot naudas. Bet Jānis B. tā vietā, lai godīgi atzītu, ka ir kļūdījies aprēķinos, atkal teica, ka vainīgie esot “vecie” spēki, kas turpinot pārstāvēt oligarhu intereses.

Nepārdomāti un neskaidri, bet sabiedrībā satraukumu raisoši priekšlikumi Jāņa B. sastādītajā valdības darāmo darbu sarakstā nebeidzās tikai ar solījumiem dakteru un pensionāru virzienā. Tika izteiktas ieceres veikt radikālas pārmaiņas, sadalot Latvijas administratīvo teritoriju, proti, tikšot iecelti pieci prefekti, katram reģionam savs. Kas tos iecels? Kādas būs to pilnvaras? Vai tie būs “jaunajiem” spēkiem pietuvinātas personas? To neviens paskaidrot negrasījās, bet skaidrs, ka atkal pie idejas izgāšanās vainīgi no tumša kakta glūnošie oligarhu roklaižas, kas to vien gaida, lai Jānim sariebtu un valsti “pa burbuli” aizlaistu.

Ja no Jāņa B. puses oligarhi un viņiem pietuvinātie ieguva mītiski miglainas aprises, to nevar teikt par viņa kolēģi un partijas biedru Juri J. Viņam tumsas spēki spokojās ļoti konkrēti ģenerālprokurora, KNAB vadītāja un augstākās tiesas priekšsēdētāja amata pildītājos. Tie esot vispirms jānomaina, tad Latvijā “gaismas” spēkiem vairs nebūšot pretstāvētāju. Pret ko nomainīt? Kā nomainīt? Vai amatos pats Juris J. jau nolūkojis sev tīkamas un piemērotas kandidatūras, kuras tad Saeimas pārstāvjiem atliktu vien mehāniski apstiprināt? To Juris J. vēl negrasījās atklāt.

Visu šo ainu lūkojot, kā vienkāršam valsts pilsonim tik ļoti gribētos ieraudzīt, ka tumsas cīņa ar labo paliek tur, kur tai jāpaliek, – teikās un pasakās. Par Lāčplēsi un Melno bruņinieku, par trejgalvju pūķi un Kurbadu, par bārenīti un ļauno pamāti. Bet no cilvēkiem, kas ir nākuši vadīt valsti, gribētos dzirdēt runas un domas par to, kā turēt rūpi par tiem, kas viņiem uzticēti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.