Menu
 

Uz skolu ar prieku jeb kā praktiski un emocionāli sagatavoties mācību gadam? Apriņķis.lv

  • Autors:  Egita Liepiņa, privātās pirmsskolas izglītības iestādes “CreaKids” pārstāve; “Maxima Latvija”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pārejas periods no bērnudārza uz pirmo klasi ir ļoti nozīmīgs ne vien bērniem, bet arī vecākiem. Šajā laikā bērnam ir jākļūst patstāvīgākam un jāadaptējas jaunajai ikdienas rutīnai, savukārt vecākiem – jābūt kā iedvesmojošiem ceļabiedriem un jārada pārliecība bērnā, ka viss izdosies.

Pirmā klase kā jauns posms bērna dzīvē – kam pievērst uzmanību?

Pirmās klases uzsākšana ir emociju un jaunu iespaidu pilns posms bērnu un vecāku dzīvē. Lai bērns labi iejustos skolā neatsverams ir vecāku emocionālais atbalsts.

Pirmās klases 1. semestris parasti ir adaptēšanās periods, kad vecāku galvenais uzdevums ir pievērst uzmanību tieši bērna emocionālajam stāvoklim, regulāri apjautāties, kā skolā klājas, aicināt plašāk pastāstīt par savām sajūtām – kas ir radījis prieku, satraukumu vai bailes. Ne mazāk svarīgi ir vecākiem dalīties ar saviem skolas stāstiem, 1. septembra sagaidīšanas tradīcijām un kā viņi sadraudzējās ar citiem skolēniem.

Šādi stāsti palīdz bērnam iztēloties, kā varētu izskatīties viņu skolas gaitas un radīt pārliecību, ka arī viņiem viss izdosies. Turklāt šobrīd skolas organizē arī iepazīšanās dienas, kas ļauj bērnam pirms skolas sākuma pavērot vidi un iepazīties ar topošajiem klasesbiedriem, kas mazinās satraukumu vēlāk.

Kā vecāki var palīdzēt bērnam iejusties skolā?

Vecākiem jau pirms skolas sākuma ir jārada pārliecība, ka bērns ar viņiem var runāt par visu, arī to, kā viņam veicas ar iejušanos skolā. Ja bērnam sākotnēji nesokas tik labi ar mācību priekšmetu apguvi, vecākiem nevajadzētu uzdot jautājumus, kāpēc bērnam mācībās ir sliktāks rezultāts, bet tieši otrādi – turpināt iedrošināt adaptēties līdz šim nezināmajā skolas vidē.

Vecākiem regulāri ieteicams uzturēt kontaktu ar klases audzinātāju, lai noskaidrotu, kā bērnam palīdzēt, kādus uzdevumus pildīt mājās, lai uzlabotu koncentrēšanās spēju un iedvesmotu būt patstāvīgākam. Iejusties skolā var palīdzēt arī citu vienaudžu vai citu bērnu pieredzes stāsti par pirmajiem skolas mirkļiem, turklāt tieši vienaudži spēs pasniegt šo informāciju saprotamā veidā un valodā.

Skola jau klauvē pie durvīm – kā bērnu iepazīstināt ar jauno rutīnu laicīgi?

Skolas sākums nāk komplektā ar pavisam jaunu rutīnu, kas atšķiras no pirmsskolas, un augusta otrā puse ir īstais laiks, lai bērnu pakāpeniski iepazīstinātu ar to. Vecākiem pašiem laicīgi vajadzētu iepazīties ar skolas ritmu un pievērst uzmanību, kurā laikā un cik ilgi norisinās mācību stundas, turklāt, kad ir plānotas ēdienreizes. Jau pirms skolas sākuma bērnu var pieradināt pie pamošanās laika, kā arī plānot ēdienreizes attiecīgajos laika posmos. Tas palīdzēs mazināt situācijas, kad bērnam priekšlaicīgi vai mācību stundu laikā kārojas pusdienas, kas savukārt ietekmēs bērna koncentrēšanās līmeni.

Bērnam būtu noderīgi arī vasaras laikā uzdot uzdevumus vai kopīgi atkārtot jau apgūto pirmsskolā. Tuvojoties skolai, ieteiktu vecākiem bērnu iepazīstināt ar mācīšanās ilgumu, kāds tas ir arī skolā, piemēram, iedot bērnam pulksteni un pateikt, ka tagad būs 40 minūtes jāpamācās.

Praktiski padomi kancelejas preču un citu mācību priekšmetu iegādē

Tuvojoties skolai, vecāku viens no aktuālākajiem tematiem ir sarūpēt visas skolai nepieciešamās lietas. Pirmais solis ir izskatīt skolas sarūpēto nepieciešamo iepirkumu sarakstu, kā arī laicīgi noskaidrot ar mācību iestādi, kā notiek mācību priekšmetu, tostarp arī mācību grāmatu, darba burtnīcu un kancelejas preču lietošana un uzglabāšana.

Atkarībā no izglītības iestādes, bērnam var būt nepieciešami savi rakstāmpiederumi un penālis, bet reizēm skolās ir kopīgas kastes, kurās visu mācību gadu tiek turēti materiāli, vai paredzēti atsevišķi skapīši, kur ievietot mācību grāmatas un burtnīcas.

Burtnīcu un rakstāmpiederumu izvēle

Skolas burtnīcu izvēlē jāatceras, ka, uzsākot 1. klasi, bērnam būs nepieciešamas speciālas rūtiņu un līniju burtnīcas, kas paredzētas tieši pirmajam mācību gadam. Savukārt izvēloties kancelejas produktus – pildspalvas, zīmuļus, svarīgi būs izvēlēties rakstāmpiederumus, kas veicinās ergonomisku un pareizu 3 punktu satvērienu.

Trīsstūrveidīgas formas rakstāmpiederumi ir ieteicami, jo nodrošina pareiza satvēriena izveidi. Tāpat labāk savam pirmklasniekam izvēlēties rakstāmpiederumus, kuri ir platāki, jo pirmajā klasē bērnam roka vēl ir maza, tādējādi vieglāk ir satvert un kontrolēt platākus rakstāmos, veltot mazāku piepūli satvērienam.

Izvēloties pildspalvu, ieteiktu vecākiem pieturēties pie standarta krāsas – zilās, kā arī pārbaudīt vai pildspalva neizsmērējas, pārbraucot tai pāri ar roku, jo katram bērnam rokraksts atšķiras. Izvēloties parasto zīmuli, ieteiktu pārbaudīt vai to var viegli izdzēst, ja ieviesusies kļūda. Savukārt izvēlē par labu rokdarbu priekšmetiem, vecākiem jāpievērš uzmanība vai, piemēram, krāsu otas ir paredzētas atbilstošajām krāsām – akvareļu, guašu krāsām, savukārt ūdens traukiem jābūt tādiem, kur ir vieta nospiest ūdeni.

Tāpat izvēlies šķēres ar noapaļotiem galiem, jo tās ir drošākas, savukārt plastilīnu tādu, lai var gana ātri sasildīt un uzreiz izmantot. Visas preces ieteiktu arī mājās pārbaudīt, lai bērnam ir mierīgs prāts, ka viss ir darba kārtībā.

Mugursomas izvēle

Mugursomas izvēlē viens no galvenajiem kritērijiem ir saprast, vai mazajam pirmklasniekam katru dienu būs jānes paredzētās mācību grāmatas un burtnīcas vai arī tās varēs atstāt izglītības iestādē. Ja mācību materiāli tiek uzglabāti skolā, tad pirkt lielu mugursomu nav nepieciešams, jo tad tā var būt smagāka par visu līdzņemamo saturu. Savukārt, ja visi nepieciešamie mācību līdzekļi katru dienu ir jāņem no mājām, tad jāizvēlas soma, kas būs ergonomiska. Pirmo gadu bērnam mācības ir paredzētas līdz četrām grāmatām dienā, tāpēc mugursomai jābūt tādai, lai brīvi varētu ietilpināt A4 mapi.

Bērnam ir jāļauj izvēlēties topošā mugursoma pašam, tāpēc ieteicams vecākiem bērnam piedāvāt vairākus variantus, no kuriem var izvēlēties. Tāpat ieteicams padomāt par praktisku lietu – krāsu un zīmējumiem – ja soma būs gaišā krāsā, to būs vieglāk nosmērēt, savukārt, ja uz tās būs zīmējumi, ir rūpīgi jāizvērtē, cik ilgu laiku bērnam tie būs aktuāli.

ABC pirmklasniekiem

Papildu emocionālajam atbalstam, praktisko lietu iegādei, bērniem ir svarīgi iemācīt arī citas lietas, kas būtiski atvieglos viņu skolas dzīvi. Pirmkārt, ir nepieciešams iemācīt bērnam atpazīt pulksteni, lai varētu orientēties laikā un ritmā – paši vērot, kad sāksies skola, kad pēc starpbrīža ir jāatgriežas mācību telpā. Otrkārt – bērnu ir jāiepazīstina ar naudas vērtību, jāmāca skaitīt centus, un jāparāda, kā ar naudu norēķināties.

Lai arī vecākiem ir jānodrošina bērnu nokļūšana uz un no skolas, nereti var veidoties neparedzēti apstākļi, tāpēc būtu vērtīgi bērnam iemācīt skolas un māju atrašanās vietu, un parādīt šo ceļu kā nokļūt mājās. Turklāt svarīgi ir bērniem iemācīties no galvas savu vecāku tālruņa numurus un adresi un šo informāciju piefiksēt arī uz atsevišķas lapiņas, ko var uzglabāt bērna mugursomā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.