Menu
 

CSDD: Pārsniegtais ātrums būtiski palielina ceļu satiksmes negadījuma seku smagumu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Divas trešdaļas (67%) Latvijas autovadītāju atzinuši, ka pēdējās 30 dienās ir pārkāpuši atļauto braukšanas ātrumu apdzīvotās vietās. Vēl lielāks autovadītāju skaits (78%) norāda, ka ir steigušies ātrāk, nekā atļauts ārpus apdzīvotām vietām, liecina ceļu satiksmes dalībnieku attieksmes tiešsaistes aptaujas ESRA3 rezultāti.

Pārsniegtais ātrums būtiski palielina ceļu satiksmes negadījuma seku smagumu, uzsver  VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) statistikas datu apstrādes vadītājs Juris Kreicbergs: “Braucot ar 60 km/h stundā atļautā ātruma 50 km/h vietā, pārsniegtie 10 km/h ceļu satiksmes negadījumā var radīt sadursmi ar ievērojami lielāku ātrumu. Piemēram, ja pēkšņi uz ceļa ir izskrējis gājējs tādā attālumā, ka, braucot ar 50 km/h, veicot avārijas bremzēšanu, automobilis apstātos tieši pirms gājēja, tad braucot ar 60 km/h ne tikai bremzēšanas ceļš būs garāks, bet automobilis gājējam uztrieksies virsū ar vairāk nekā 40 km/h lielu ātrumu, radot smagus ievainojumus vai letālas sekas.”

Ņemot vērā VSIA “Latvijas Valsts ceļi” apkopotos datus par ātruma plūsmu uz valsts ceļiem pērnā gada septembrī un oktobrī, vien ceturtā daļa (24%) ievēroja un nepārsniedza atļauto braukšanas ātrumu 90 km/h. Pārējie autovadītāji braukuši virs atļautā ātruma robežas. Nereti ātruma pārsniegšana iet roku rokā ar agresīvas braukšanas pārkāpumiem, tostarp, riskantiem un bīstamiem apdzīšanas manevriem.

Apdzīvotās vietās neatbilstošs braukšanas ātrums var novest pie ļoti traģiskām sekām. “Piemēram, kāds autovadītājs, apdzīvotā vietā stipri pārsniedzot atļauto ātrumu, nespēja savaldīt transportlīdzekli, iebrauca nožogojumā, apgaismes stabā, luksoforā un pēc tam uzbrauca gājējam, kurš notikuma vietā zaudēja dzīvību. Apdzīvotās vietās ir vairāk mazaizsargāto satiksmes dalībnieku, tāpēc ir daudz lielāks risks tieši uzbraukt gājējam vai velosipēdistam, kuri parasti cieš daudz smagāk,” uzsvērusi “Ergo” Atlīdzību regulēšanas departamenta direktore Sanita Rubene.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.