Menu
 

Zigmārs Atvars: Vai turpināt mīlēt Latviju? Apriņķis.lv

  • Autors:  Zigmārs Atvars
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Droši vien savāds jautājums, jo liekas, ka mēs jau mīlam – kāpēc jāturpina?

Katram mums ir savs stāsts, kāpēc esam šeit Latvijā: kāds te ir piedzimis, kāds atbraucis, labāku dzīvi meklējot, kāds ieprecējies… Kāds varbūt tikai no tālienes domā par šo valsti, kaut arī nekad vai ilgi nav spēris savu kāju uz šīs zemes.

Novembris ir laiks, kad esam vairāk aicināti domāt par Latviju, jo tad svinam savas valsts dzimšanas dienu.

Atceros, kāds garīgs pacēlums bija pirms dažiem gadiem, kad svinējām Latvijas 100 gadu jubileju. Vienlaikus jāņem vērā, ka puse – 50 gadi – no tiem nebija ar savu, neatkarīgu, valsti un zemi.

Kādas sajūtas ir šogad?

Vai pilsētvidē daudziem pie apģērba redzam lentītes valsts karoga krāsā, tādējādi apliecinot savu mīlestību pret valsti? Savā “burbulī” šogad to neredzu. Kā ir tavā?

Kāda ir mūsu valsts situācija pašlaik? Pašam, apmeklējot 29 citas valstis, ir, ar ko salīdzināt.

Klimata ziņā Latvija ir laba vieta dzīvošanai.

Cilvēku ziņā jāņem vērā, ka katrā valstī un tautā ir savas īpatnības.

Zinu, ka daudziem mūsu tautiešiem ir patiešām labi starpvalstu sasniegumi, tādēļ ka koncentrējamies uz sev interesējošām tēmām.

Lai kārtējo reizi neteiktu, ka viss ir slikti, – kaut kas jādara arī pašiem.

Tā arī darīju – 25. oktobrī nosūtīju elektroniski parakstītu vēstuli Latvijas Republikas Saeimai, Valsts prezidentam, Ministru prezidentam, Valsts kancelejai, Izglītības un zinātnes ministrijai, Augstākās izglītības padomei, Latvijas Zinātnes padomei un Latvijas Zinātņu akadēmijai. Vēstulē uzdevu piecus jautājumus.

Latvijā jau ilgstoši doktora grādu iegūst trīs reizes mazāk nekā vidēji Eiropā. Kas konkrēti tiek darīts, lai uzlabotu situāciju?

Pēc cik gadiem Latvijā doktora grāda ieguvēju skaits būs pietiekams, lai citu Eiropas valstu starpā mēs atrastos vidējā līmenī?

Ja Latvijā ir aptuveni divi tūkstoši doktorantu, bet gada laikā doktora grādu iegūst tikai 158 (mazāk par desmit procentiem), kas konkrēti tiek darīts, lai veicinātu lielāku beidzēju skaitu studējošo vidū?

Zinātņu doktora grāds ir saistošs TIKAI zinātniskā vai akadēmiskā vidē.

Cik jaunas pilnas slodzes apmaksātas vakances tiek plānotas nākamo piecu gadu laikā?

Kas pašlaik valstiski tiek darīts, lai neveicinātu Latvijā iegūtu doktora grādu īpašnieku došanos uz ārvalstīm?

Mums katram noteikti ir joma, par kuru deg sirds. Būsim aktīvi savas valsts pilsoņi un iesaistīsimies. Es personīgi ceru, ka saņemšu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem un nākotnē sniegšu atbilžu pārskatu arī citiem, tādējādi veicinot izglītības ieguvēju vēlmi studēt doktorantūrā un bagātināt mūsu valsti.

Vai mums jāturpina mīlēt Latviju? Jā, jo tāda ir tikai viena – citas nav.

Vai jāturpina mīlēt, ja zinām un jūtam, ka netiksim saprasti? Jā.

Mīlēt valsti nozīmē mīlēt ne tikai zemi un dabu, bet censties novērtēt un mīlēt apkārtējos cilvēkus. Mīlestība pret valsti ir izvēle. Izvēlēsimies turpināt mīlēt Latviju!

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.