Menu
 

Pieci praktiski soļi atbildīgai un drošai viedierīču attīrīšanai no datiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Pāvels Degtjarevs, “Tet” Tehnikas biznesa vadītājs
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Kā liecina “Latvijas Zaļā punkta” pētījums, jaunu mobilo telefonu iedzīvotāji Latvijā iegādājas reizi 1-3 gados. 41% Latvijas iedzīvotāju pēdējā gada laikā ir iegādājušies jaunu datoru un tikpat daudzi ir iegādājušies jaunu mobilo telefonu, rāda dati. Tas nozīmē, ka regulāri lietošanai citiem, pārdošanā vai otrreizējā pārstrādē nonāk ievērojams daudzums ierīču. Kā parūpēties, lai pirms nonākšanas svešās rokās viedierīce tiktu attīrīta no jebkādas personiskas informācijas.

Zināms, ka viedierīces satur teju visu svarīgāko informāciju par mūsu ikdienu – ar tām ne tikai sazināmies, uzņemam foto un video, bet arī norēķināmies par pirkumiem, iestatām mājās nepieciešamo gaisa temperatūru, sekojam līdzi savai veselībai un bērnu gaitām īpašās aplikācijās. Viss kā uz delnas!

Latvijas Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska piekrīt, ka par savu drošību un savu privāto un finanšu datu drošību visu pirms ir jārūpējas mums pašiem: “Mūsu pieredze rāda, ka nereti cilvēki ir nonākuši neapskaužamā situācijā tādēļ, ka nav visu izdzēsuši un veikuši rūpnīcas iestatījumu konfigurāciju, tāpēc privātās fotogrāfijas caur piekļuvi mākoņpakalpojumam ir nokļuvušas svešu personu rīcībā. Vai jaunietis ir ticis pazemots, izmantojot viņa piekļuvi sociālā tīkla kontam, jo bija aizmirsis izdzēst sociālo mediju mobilās lietotnes pirms nodevis savu tālruni lietošanā paziņām. Papildu piesardzības nolūkiem veltītā viena stunda noteikti atsver visus tos pārdzīvojumus, ar ko nākas saskarties privātās informācijas neautorizētas izplatīšanās gadījumos, ja dati nav pienācīgi aizsargāti.”

Pieci vienkārši soļi viedierīces attīrīšanai no datiem

Neatkarīgi no tā, vai izvēlaties ierīci atdot lietošanā bērnam vai kādam citam tuviniekam, pārdot, ziedot vai nodot pārstrādē, labāk pārliecināties, ka ierīce nesatur nekādus datus.

Jāņem vērā, ka datus var saturēt ne tikai viedtālruņi, portatīvie, stacionārie un planšetdatori, bet arī popularitāti ieguvušie viedpulksteņi. Tāpat televizori, viedie sildītāji un gaisa mitrinātāji var saturēt informāciju par tās lietotāju. Ir vērts apzināties, ka visas iekārtas, kuras piedāvā izveidot lietotāja profilu, izmantojot personas datus (e-pastu, lietotāja vārdu, wi-fi tīkla paroli utt.), satur datus par personu. Turklāt bez foto, video, sarakstēm un citiem dokumentiem, mūsu viedierīces var saturēt maksājumu karšu datus, e-pasta un citu lietojumu lietotājvārdus un paroles, interneta pārlūka vēsturi, kontaktu sarakstu, zvanu vēsturi, piekļuves datus bezvadu tīkliem.

1.Dublē datus

Svarīgi atcerēties, ka nepieciešams ne tikai veco ierīci iztīrīt no datiem, bet arī pārnest svarīgos datus uz savu jauno ierīci vai saglabāt citur. Jāņem vērā, ka pēc datu izdzēšanas no viedierīces tos atgūt vairs nav iespējams. Tāpēc pirmais solis būtu pārliecināties, ka no vecās ierīces uz jauno ierīci vai kādu citu datu nesēju ir nokopēts viss, kas nepieciešams.

Fotogrāfijas, dokumenti, dažādi video – šie ir tikai daži no datu veidiem, kas var glabāties viedierīcēs. Ražotāji ir izstrādājuši programmatūru, kura ļauj ērti pārnest informāciju, tostarp arī kontaktu kopēšanu no viena telefona uz otru.

2.Instalē būtiskākās aplikācijas

Lai kādā brīdī nepaliktu bez ikdienā lietotajiem pakalpojumiem, būtiski ir laikus pārliecināties, ka uz jaunās ierīces ir instalētas svarīgās aplikācijas. Pārbaudi, vai uz jaunās ierīces darbojas Smart ID, e-paraksta aplikācija, lietoto banku aplikācijas, ir piekļuve e-pastam, darbojas divu pakāpju autentifikācijas aplikācijas (“Microsoft”, “Google” un citas). Tāpat atceries pārnest sociālo tīklu un citu lietoto servisu aplikācijas.

3.Izņem datu nesējus

Izņem vai noņem ierīcei visu, kas tajā varētu būt ievietots vai pievienots – USB, SD un citas atmiņas kartes vai datu nesējus. Telefoniem izņem arī SIM kartes.

4.Iestati sākotnējo konfigurāciju

Kad esi pārliecinājies, ka dati ir pārnesti, veic ierīces atiestatīšanu uz rūpnīcas sākotnējo konfigurāciju. To parasti var izdarīt, izvēloties opciju dzēst visus datus vai nesaglabāt lietotāja datus. Šajā solī tiek izdzēstas arī saglabātās paroles no dažādiem kontiem. Populārāko viedtālruņu operētājsistēmu Android un iOS ceļi, kā to veikt, ir atšķirīgi, bet atiestatīšanas opcijas atrodas izvēlnē “Iestatījumi”.

5.Pārstartē ierīci

Kad esi veicis ierīces attīrīšanu no datiem, pārstartē to un pārliecinies, ka tā tiešām ir attīrīta no visiem datiem.

Svarīgi!

Vērts zināt, ka telefoniem mēdz būt ražotāju mākoņglabātuves, kuros tiek piedāvāts veidot viedtālruņa  rezerves kopijas. Ja telefons tiek mainīts pret šī paša ražotāja citu, jaunāku modeli, iespējams pārnest datus no vecās uz jauno ierīci, pie reizes pārreģistrējot mākoņglabātuvi. Savukārt, ja turpmāk tiks lietots cita ražotāja modelis, jāatceras izdzēst arī dati par savu veco iekārtu no tās ražotāja “mākoņa”.

Kā rīkoties, ja ierīci nevar ieslēgt, bet tajā ir dati?

Reizēm gadās, ka ierīci nav iespējams ieslēgt, taču dati tajā ir palikuši. Drošākais veids, kā pasargāt savus datus šādā gadījumā, ir vērsties pie ierīces ražotāja autorizētā servisa centrā, kur speciālisti ar īpaša aprīkojuma palīdzību spēs gan saglabāt datus un pārnest tos uz citu nesēju, gan drošā veidā datus izdzēst.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.