Menu
 

Jānis Rozenfelds: 2023. gads – atgūšanās finanšu tirgos un mūsu pensijās

  • Autors:  Jānis Rozenfelds, “SEB Investment management” vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pērnā gada laikā publicētajos komentāros esmu minējis, ka 2023.gads finanšu tirgos aizrit salīdzinoši mierīgi, ja salīdzinām to ar visnotaļ vētrainajiem notikumiem laikā no 2020. līdz 2022. gadam. Vienlaikus, arī pagājušais gads bijis interesantiem notikumiem bagāts, turklāt gada beigās finanšu tirgi strauji tiecās augšup, un pozitīvu ietekmi redzam arī savu pensiju plānu rezultātos. Kas tad bijuši aizvadītā gada svarīgākie notikumi, kas sakustināja finanšu tirgus un atskaņojās mūsu pensiju plānu rezultātos?

Inflācija ir vārds, ko pagājušajā gādā, šķiet, būsim dzirdējuši neskaitāmās sarunās. Tā atstājusi pēdas ļoti daudz un dažādās jomās, esot ne vien aktuālākais makroekonomikas temats, bet jūtami ietekmējot mūsu ikdienu. Inflācijas rādītāji sāka tiekties augšup jau 2022. gadā, un aizpērn gan Eiropas, gan ASV centrālās bankas sāka cīņu pret inflāciju, ceļot procentu likmes. Līdz ar to 2023. gadā investori ar īpaši lielu interesi tvēra katru centrālo banku teikto vārdu par gaidāmajām procentu likmju izmaiņām.

Procentu likmju celšanu Eiropas un ASV centrālās bankas pārtrauca vien 2023. gada pēdējā ceturksnī, un daudzi nozares eksperti prognozē, ka 2024. gadā centrālās bankas sāks procentu likmes samazināt. Te gan ir kāds ļoti būtisks aspekts, kam šogad jāpievērš uzmanība – vai procentu likmes tiks samazinātas tāpēc, ka inflāciju ir izdevies iegrožot, vai tādēļ, ka nepieciešams stimulēt ekonomiku, kas nonākusi grūtībās. To, kurš no šiem scenārijiem piepildīsies, lielā mērā noteiks ekonomikas izaugsmes rādītāji.

Stress mazinājies

Par spīti sarežģītajai ģeopolitiskajai situācijai, energoresursu cenām, ASV reģionālo banku krīzei un arīdzan Šveices “Credit Suisse” bankas nedienām, investoru stresa līmenis 2023. gadā kopumā diezgan būtiski samazinājies. Jau gada pirmajā pusē VIX indekss, kas atspoguļo sagaidāmo svārstīgumu ASV akciju tirgū un parāda akciju investoru stresa līmeni, noslīdēja līdz tādam līmenim, kādu nebijām redzējuši kopš 2020. gada sākuma, un, neskatoties uz kāpumu septembrī un oktobrī, gadu noslēdza ar visai zemu vērtību. Tātad investori uz situāciju finanšu tirgos šobrīd raugās optimistiski. 

2023.gads ASV akciju tirgū aizvadīts pozitīvi – bijušas gan augšupejas, gan lejupslīdes, taču, vērtējot gadu kopumā, redzam izaugsmi, kas rakstāma ar divciparu skaitļiem. S&P 500 indeksa vērtība pieauga par 24,23%, pat neskaitot dividendes, kas kopējo rezultātu paaugstināja līdz +26%. NASDAQ 100 indeksa vērtības pieaugums bija vēl iespaidīgāks, sasniedzot +53,80%. Arī Eiropas akciju tirgū aizvadītais gads, lai arī svārstīgs, kopumā bijis pozitīvs, piemēram, Euro Stoxx 50 indekss, kas ietver 50 Eirozonas uzņēmumus, pagājušo gadu noslēdzis ar vairāk nekā 22% izaugsmi.

Noteikti jāpiemin, ka labi veicies ieguldījumu veidam, ko jau krietnu laiku zemu procentu likmju apstākļos daļa investoru uzskatīja par nepievilcīgu – obligācijām. 2023. gadā “Bloomberg Euro Aggregate” obligāciju indeksa pieaugums sasniedza ļoti iespaidīgus +7,19%. Vēl augstāku atdevi uzrādīja Eiropas uzņēmumu obligāciju indekss, kas pērnā gada laikā pieauga par 8,19%. Pēc straujās procentu likmju normalizācijas investoriem atkal ir pieejamas labākas aktīvu dažādošanas un risku ierobežošanas iespējas, veidojot sabalansētu portfeli, kurā kombinētas gan akcijas, gan obligācijas.

Būtisks cēlējspēks – tehnoloģiju sektors

Būtiska ietekme kopējā akciju tirgu izaugsmē pērn bijusi tehnoloģiju nozarei. Mākslīgā intelekta izrāviens 2023. gadā nesis izcilus rezultātus daudziem uzņēmumiem, taču jo īpaši “lieliskajam septītniekam” – septiņiem ASV tehnoloģiju nozares milžiem: “Apple, “Amazon”, “Alphabet”, “Facebook”, “Tesla”, “Nvidia” un “Microsoft”. Šo uzņēmumu augstie rezultāti aizvadītajā gadā diezgan būtiski ietekmēja finanšu tirgus, atstājot ēnā daudzas citas nozares. ”Bloomberg” “Lieliskā septītnieka” akciju indekss 2023. gadu noslēdza pie +107% (!) atzīmes.

Tehnoloģiju nozare, ļoti iespējams, turpinās būt viens no finanšu tirgus izaugsmes virzītājspēkiem, taču ilgtermiņā būtiska loma ir arī citu ekonomikai nozīmīgu jomu attīstībai. Tieši ilgtermiņa skatījums ir svarīgākais, ja runājam par pensiju uzkrājumiem.

Pensijām laba gada izcils gada noslēgums

Aizvadīto gadu pensiju plāni noslēguši uz pozitīva viļņa, un arī kopumā rezultāti ir pozitīvi. Plāniem, kas lielāko daļu iegulda akcijās, rezultāti bijuši īpaši labi – lielākajai daļai izdevies atgūt visu 2022. gada lejupslīdē zaudēto. Tieši decembrī daudzi plāni, kas iegulda lielākoties akciju tirgū, sasnieguši augstāko punktu gan 2023. gadā, gan kopš to darbības sākuma. Vienu no labākajiem rezultātiem starp visiem Valsts fondēto pensiju plāniem 2023. gadā sasniedza “SEB indeksu plāns”, kura vērtība pieauga par 19,51%. Ļoti labu atdevi uzrādīja arī “SEB dinamiskais plāns” ar +17,35%. “SEB aktīvais plāns” dalībniekiem nesa +11,52%, esot ļoti tuvu saraksta augšgalam savā plānu grupā. Pat salīdzinoši rāmākie “SEB sabalansētais plāns” ar +9,01% un “SEB konservatīvais plāns” ar +7,35% ir godam noslēguši aizvadīto gadu.

Arī aplūkojot ilgtermiņa rezultātus, redzam pozitīvas tendences. Tieši ilgtermiņa skatījums ir tas, kas ikvienam no mums jāpatur prātā, vērtējot savu pensiju plānu rezultātus. Gadi ir dažādi – 2022. gads finanšu tirgos bija lejupslīdes un satricinājumu gads, bet 2023. rāmākas atgūšanas laiks ar ļoti pozitīvu izskaņu. Tas labi raksturo cikliskumu finanšu tirgos – kritumiem seko kāpumi un otrādi. Svarīgākais – kā šo svārstību kopsumma izskatās ilgtermiņā, un jāsaka, ka pensiju plānu labie 2023. gada rezultāti ļauj ar optimismu raudzīties nākotnē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.