Menu
 

Mārcis Pelcis: Lielāku krāpnieku aktivitāti sagaidām martā un aprīlī Apriņķis.lv

  • Autors:  Mārcis Pelcis, “SEB bankas” Drošības pārvaldes vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai gan krāpnieku aktivitāte pastāvīgi saglabājas augstā līmenī, tomēr ir periodi, kad viltvārži kļūst īpaši aktīvi. Parasti tas saistīts ar konkrētiem notikumiem sabiedrībā un valstī kopumā – bieži tas ir svētku periods, piemēram, Valentīndiena vai Ziemassvētki, izpārdošanu laiks, piemēram, Melnā piektdiena, kiberpirmdiena, kā arī gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas laiks. Šogad šiem notikumiem pievienosies arī atbalsta izmaksa kredītņēmējiem, tāpēc gaidāms, ka gan martā, gan aprīlī pieaugs krāpniecisku īsziņu, e-pastu un zvanu vilnis.

Pārbaudiet savas ienākumu deklarācijas statusu

Ik mēnesi krāpniekiem izdodas nozagt banku klientiem apmēram vienu miljonu eiro. Šī tendence turpinās jau otro gadu un parāda, ka, neskatoties uz dažādiem brīdinājumiem un sabiedrības izglītošanu no nozares puses, aizvien ir cilvēki, kuri iekrīt krāpnieku lamatās.

Arī krāpnieki paliek arvien pārliecinošāki un slīpē savas spējas ietekmēt un pārliecināt. Tiek izmantotas dažādas metodes – gan iebiedēšana, gan spēle uz jūtām. Arvien grūtāk kļūst atpazīt krāpnieku sūtītu ziņu no patiesas, it īpaši, ja notiek “sakritība” un īsziņu par it kā piegādātu paku saņem cilvēks, kurš patiešām gaida sūtījumu, vai informāciju ar lūgumu pārbaudīt savu iesniegumu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) saņem tas, kurš tikko iesniedzis gada ienākumu deklarāciju.

Tuvojoties martam, kad liela daļa iedzīvotāju iesniegs VID ienākumu deklarāciju, vēlamies atgādināt, ka jābūt īpaši uzmanīgiem, saņemot īsziņu vai e-pasta vēstuli it kā no VID. Šādi gadījumi bijuši arī iepriekšējos gados – īsziņas teksts atkārtojas no gada uz gadu, tomēr joprojām ir cilvēki, kuri steigas vai neuzmanības dēļ zaudē savus līdzekļus.

Svarīgi atcerēties, ka ne banka, ne VID nesūtīs īsziņu ar tiešo pieslēgšanās saiti, kur jāievada savi internetbankas dati. Tāpat jāatceras – lai pieslēgtos kādai sistēmai, ir nepieciešams tikai pirmais Smart-ID kods jeb PIN 1. Tiklīdz ir pieprasījums ievadīt PIN 2, darbība uzreiz jāpārtrauc – tas ir sarkanais karogs, kas liecina, ka notiek krāpniecība.

Krāpnieku redzeslokā – kredītņēmēji

Ne pirmo gadu krāpnieki izmanto situāciju, kad ievērojamai iedzīvotāju daļai plānojas nestandarta naudas ieskaitījums bankas kontos. Mēs novērojām lielāku krāpnieku aktivitāti Covid-19 laikā, kad valsts atbalstu saņēma pensionāri un ģimenes ar bērniem. Šogad atbalsta saņemšana paredzēta mājokļa kredīta ņēmējiem. Ik ceturksni aizņēmēji savos kontos saņems noteiktu naudas summu. Tas nozīmē, ka ik ceturksni krāpnieki izdomās jaunus veidus, kā izmantot situāciju savā labā un iegūt banku klientu internetbankas vai karšu datus, lai piekļūtu viņu naudas līdzekļiem. Pirmais vilnis sagaidāms aprīļa beigās, kad paredzēta pirmā izmaksa kredītņēmējiem.

Ikvienam, kurš kvalificējas atbalsta saņemšanai, jāapzinās, ka banka plāno uzrunāt savus klientus tikai un vienīgi savos kanālos (lielākoties internetbankā), informējot par to, kāds ir aprēķinātais atbalsta apmērs un uz kuru kontu nauda tiks izmaksāta. Var būt izņēmuma gadījumi, kad banka var precizēt klientam, uz kuru kontu nauda būtu pārskaitāma, vai kādi citi izņēmuma gadījumi, bet svarīgi atcerēties, ka ne banka, ne VID nesūtīs īsziņas vai e-pastus ar tiešo saiti, lai pieslēgtos internetbankai vai kādai citai “sistēmai”.

Uzrunājot klientus, banka var aicināt pārbaudīt informāciju internetbankā, bet saites uz to nebūs. Tā cilvēkiem būs jāievada pašiem. Lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā, saņemot aizdomīgu īsziņu vai e-pastu, rosinām katru pašu pieslēgties savai internetbankai, pašrocīgi ievadot internetbankas adresi.

Savukārt tos, kam atbalsts nepienākas, aicinām būt piesardzīgiem un nepaļauties uz to, ka kāds ir kļūdījies un tagad viņiem tiks ieskaitīta nauda – atliek vien “pārbaudīt” vai “apstiprināt kaut ko kaut kur”, ievadot savus pieejas datus un Smart- ID kodus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.