Menu
 

Aptauja. Kādus personvārdus jūs ieteiktu dod bērniņam? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - Liene Ozola un arhīvs Foto - Liene Ozola un arhīvs

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Fizisko personu reģistra statistikas dati liecina, ka no kalendārā iekļautajiem personvārdiem nākamnedēļ vispopulārākais vārds ir Alise (6557). No nākamnedēļ kalendārā iekļautajiem vārdiem populāri ir arī vārdi Silvija (3477), Enija (1452) un Austra (1193). Savukārt visretāk Latvijā izplatīti tādi nākamnedēļ kalendārā iekļauti personvārdi kā Gotfrīds (20), Centis (26), Laimrota (28), Auce (50), Elmīra (51) un Aurika (90).

Aija

Es ieteiktu likt bērniņiem latvisku vārdu. Ir vecie vārdi, tādi kā Līze, Dārta, Alma, – tos dzird bērniem arvien retāk. Manu meitu sauc Ilze, es pati esmu Aija, un mans vīrs ir Jānis, – pēc tā vien jau var pateikt, kādi personvārdi mums patīk. (Smejas.) Caur vārdu tiek saglabāta latviskā identitāte. Vārds un uzvārds – tas ir latviešu kods. Uzzinot vārdu, nemaz nav jājautā pēc tautības.

Līga

Man, pirmo reizi dzirdot vārdu Petra, tas šķita īpatnējs, bet tagad jau esmu pieradusi. Izbrīnīja vārds Pontuss, – zinu, ka vecāki tādu ir ielikuši savam bērnam. Ieteiktu likt īsu, skaidru vārdu bērnam, lai nav tā, ka, aizbraucot uz ārzemēm, tur rodas grūtības to izrunāt. Mēs kādu laiku dzīvojām Spānijā, un turienes ļaudīm bija grūtības izrunāt mana vīra vārdu Viesturs.

Andis

Vecākiem ieteiktu likt bērnam tādu vārdu, kādu pašiem būtu patīkami attiecināt uz sevi – kā būtu, ja pašus sauktu tādā vārdā. Domāju, ka tas ir svarīgākais kritērijs. Piemēram, Miesassargs. Kā bērns dzīvos ar tādu vārdu visu mūžu?! Vārds jau nav cena, ko var mainīt, kad vien to vēlas. Pašiem izdomāt kaut kādus priekšmetu vārdus bērniem – to es neatbalstu.

Velga

Vieniem paziņām ir neparasts vārds meitiņai – Riglinda. Sākumā arī Hārvijs man šķita neierasts vārds, bet tagad pie tā jau esmu pieradusi. Man patīk vecie, latviskie vārdi – Anna, Elza un tamlīdzīgi. Arī manām meitām ir viens vārds un latvisks.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.