Menu
 

Pētījums: Vairumam vecāku skolas izvēlē bērnam būtiska ir tās atrašanās vieta Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Izvēloties skolu bērnam, 63% vecāku ir svarīgi, lai tā būtu pēc iespējas tuvāk mājām vai darbavietai, liecina "Tele2" veiktais pētījums par vecāku gaidām skolas izvēlē.

Mazāk vecāku kā svarīgus nosaukuši citus - skolas kvalitāti raksturojošus - rādītājus. 25% vecāku ir būtiski, lai skolas administrācija un skolotāji būtu profesionāli, bet 24% vecāku - lai skola piedāvātu plašas iespējas, piemēram, ārpusskolas aktivitātes, pagarinātās grupas, interešu izglītības pulciņus.

Labu materiāltehnisko nodrošinājumu, piemēram, telpu stāvoklis, moderno tehnoloģiju izmantošana mācību procesā, kā svarīgu atzīmējuši 23% vecāku. Vismazāk vecāku kā būtisku atzīmējuši drošu fizisko un emocionālo vidi - šādu viedokli pauduši 21% vecāku.

Liela daļa vecāku novērtējuši skolas sabiedrisko dzīvi, piemēram, svinīgo pasākumu vai ekskursiju norisi - aptaujā pozitīvi izteikušies 74% vecāku. Savukārt 72% vecāku kā atbilstošas novērtēja telpas izglītības iestādē.

Nedaudz mazāk - 69% vecāku - pozitīvi vērtē izglītības iestādes prasības pret skolēnu uzvedību un ētiku, kamēr ar prasībām pret skolēnu atzīmēm un sasniegumiem ir apmierināti 64% vecāku. Skolotāju kvalifikāciju atbilstoši līmenim novērtējuši 62% vecāku.

68% vecāku ir apmierināti ar bērnu skaitu klasē. 65% pozitīvi novērtē skolas materiāltehnisko nodrošinājumu, bet 64% - piedāvātās ārpusstundu iespējas.

Turpretim visvairāk skolas kritizētas par nepietiekami veltītu uzmanību caurviju prasmēm - šādu attieksmi pauduši 37% vecāku. Savukārt 35% vecāku uzskata, ka skola nevelta pietiekami daudz laika bērnu talantu izkopšanai.

33% vecāku vērtējumā, izglītības iestādē nav balanss starp akadēmiskajām un praktiskajām zināšanām, bet 32% vecāku uzskata, ka mācību programma ir neatbilstošā līmenī.

28% vecāku pauduši bažas, ka skolā nav droša fiziskā un emocionālā vide. 27% vecāku nav pārliecināti, ka skola viņu atvases pietiekami sagatavo tālākai dzīvei.

Labas atzīmes eksāmenos sagaida vien 10% respondenti. Vecākiem svarīgāk bijis, lai pēc skolas absolvēšanas viņu atvase gribētu mācīties un būtu labi sagatavoti tālākajai izglītības iegūšanai, kā arī spētu patstāvīgi pieņemt lēmumus, kritiski domāt un uzņemties atbildību par sevi un saviem lēmumiem.

Puse respondentu jeb 53% ir pārliecināti, ka skola pietiekami sagatavo bērnus tālākai dzīvei. Tikmēr 27% vecāku nav tik pārliecināti. Skeptiskāk noskaņoti bijuši vīrieši, vecāki Pierīgā un Zemgalē.

"Tele2" veica aptauju sadarbībā ar "Norstat" februārī, un tajā piedalījās 500 vecāki 25-65 gadu vecumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.