Menu
 

Komentārs. Manipulācija ar terminiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Komentārs. Manipulācija ar terminiem Foto: www.unhcr.org

Aptuveni 150 pasaules valstu pārstāvji pirmdien, 10. decembrī, Marakešā atbalstīja ANO Migrācijas paktu. Tomēr vairākas valdības atteicās parakstīt šo pretrunīgi vērtēto dokumentu un sanāksmē Marokā nepiedalījās. Pret šo deklarāciju pagājušajā nedēļā nobalsoja arī Latvijas Republikas Saeima. Savukārt Beļģijā Migrācijas pakta dēļ nedēļas nogalē pat krita valdība.

Dokumenta pilnais nosaukums ir "Globālā deklarācija (kompakts) par drošu, sakārtotu un regulētu migrāciju". Kas ir tas, kas liek dokumentu saukt par pretrunīgu, un kas izraisa pretestību tam? Paktā lietotā valoda jau faktiski ieprogrammē pozitīvu attieksmi pret jebkuru migrāciju – vairs netiek lietoti termini "legāla", "nelegāla", tā vietā migrācija ir "regulāra" vai "neregulāra". Tas skan un cilvēka prātā nogulsnējas ar pavisam citu attieksmi. Pantos pārsvarā lietoti termini "migrācijas radītie ieguvumi", "migrācijas iespējas", "maldinoši apgalvojumi par nelabvēlīgiem priekšstatiem par migrantiem" utt. Viss, kas saistīts ar problēmām migrācijas sakarā, tiek novelts uz maldinošiem priekšstatiem un vairs netiek saukts par problēmām, bet gan par izaicinājumiem. Valodā iekodēta attieksme pret lietām manipulatīvajā socioloģijā nav jauns paņēmiens, lai panāktu sev vēlamo efektu. Un šis dokuments ir vēl viens apliecinājums tam, ka šāda veida metodes tiek un tiks izmantotas gan politisku, gan ekonomisku mērķu sasniegšanai. Viltīga un bīstama metode, jo lietas netiek sauktas īstajos vārdos un patiesība tiek sagrozīta.

Kāpēc? Ar kādu mērķi tas tiek darīts? Dažas versijas, kuras var saskatīt ar neapbruņotu aci.

1. Imperiālisma un tautu pakļaušanas ideju piekritējiem allaž ir bijis izdevīgi noārdīt robežas starp tautām, pieķeršanos nacionālai, kultūras, reliģiskajai identitātei un vēsturiskajām saknēm. Tautu sajaukšanās ir visvieglākais veids, kā to var izdarīt, tā atbrīvojot placdarmu visaptverošas impērijas un ietekmes veidošanai. Migrantu ienākšana Eiropas valstīs (maz ticams, ka šobrīd masveida migrācija draud citiem pasaules reģioniem) jau šobrīd ir radījusi gan etniskas, gan reliģiskas, gan sociālas problēmas un riskus, kas neapšaubāmi vājina nacionālās valstis. Impēriju tīkotājiem tas ir izdevīgi.

2. Migrācijas atbalstīšanā viegli saskatīt arī globālo korporāciju ekonomiskos un finansiālos ieguvumus. Netraucēta, angliski runājoša darbaspēka ātra pārvietošana, piemēram, no Vācijas uz Ķīnu, ir iespējama, ja liels daudzums darba ļaužu apbružājušies apmēram vienā izglītības, paražu un valodas vidē. Uzņēmumiem, finanšu sektoram tas, protams, rada ērtības un nezūdošu peļņu, meklējot lētākos tirgus un darbaspēku un spēju strauji pielāgoties apstākļiem.

3. Versiju par vēlmi kontrolēt tautu un ļaužu prātus pastiprina fakts, ka paktā tiek skarta arī mediju tēma. 10. pantā lasām: "Mums jāsniedz visiem pilsoņiem pieeja objektīvai, ar faktiem pamatotai un skaidrai informācijai par ieguvumiem no migrācijas [..], lai atspēkotu maldinošus apgalvojumus, kas rada nelabvēlīgu priekšstatu par migrantiem." Tiem, kuri piedzīvojuši lielo melu laikmetu tepat, mūsu Latvijā, vēl salīdzinoši nesen – pirms 30–50 gadiem –, šādi teksti ir viegli atpazīstami. Cilvēki ir pieredzējuši, ko šāda melu un baiļu atmosfēra spēj nodarīt tautai – cenzūra, brīvības un demokrātijas apdraudējumi, dzīvojot uzspiestas ideoloģijas diktatūrā.

Var teikt, ka nevajag pārspīlēt viena dokumenta nozīmību un ietekmi, tomēr nevar noliegt, ka tendence aiz maldīgi skaistām izkārtnēm realizēt slēptus mērķus uzdzen šermuļus un baisas pagātnes atmiņas daudziem pašreizējā Austrumeiropas teritorijā dzīvojošajiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.