Menu
 

Psiholoģes ieteikumi, kā veiksmīgāk pielāgoties pavasara pārmaiņām Apriņķis.lv

  • Autors:  Evita Štāla, psiholoģe
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Pavasarī atdzimst ne vien daba, bet arī cilvēks: dienām kļūstot aizvien garākām un uzziedot pirmajiem pavasara ziediem, cilvēks piedzīvo psiholoģiskas pārmaiņas. Daudziem pavasaris nes cerību par kaut kā jauna sākumu, bet dažiem sagādā grūtības pielāgoties jaunajam ritmam un sajūtām.

Pielāgojies pārmaiņām

Ir nepieciešams laiks, lai pierastu pie pārmaiņām – arī patīkamām. Pielāgošanās periods ir ļoti individuāls. Ja ziema daudziem ir miera periods, tad pavasaris vairāk saistās ar rosību un aktivitāti. Taču pēkšņā rosība visapkārt var nest ne vien prieku, bet arī satraukumu, jo arī mūsu ķermenim un prātam nepieciešams adaptācijas periods.

Es aicinātu ikvienu mēģināt sajust, kas ir tas, ko vēlies piedzīvot šajā pavasarī. Kādam tās būs biežākas pastaigas, velosipēda apkope, ziedu pārstādīšana jaunos puķupodos, bet citam – agrāk sākts rīts, lai vērotu, kā gaisma ieplūst telpā, vai rīta elpošanas prakse. Ir svarīgi nesasteigt ar āra treniņu uzsākšanu, pārgājieniem un āra terasēm. Atceries, ka visi pavasara ziedi neuzzied vienlaicīgi, tāpēc ir pilnīgi dabiski, ka arī cilvēkam ir nepieciešams laiks, lai pielāgotos jaunajai sezonai.

Pārskati savas vēlmes

Vērojot dabu, mēs redzam, kā pamazām plaukst koku lapas, uzzied pirmie pavasara ziedi, un mēs vēlamies sekot dabai, lai radītu ko jaunu, kļūtu piepildītāki. Pavasara enerģijas pieplūdumu ieteicams izmantot, pārskatot, ko varētu uzlabot savā dzīvojamā telpā, darbā vai dzīvesveidā. Tomēr ir svarīgi neaizmirst, ka, tāpat kā pavasara laikapstākļi, arī mūsu vēlēšanās var būt mānīgas, tādēļ pieraksti idejas un vēlmes, lai vēlāk tās varētu pārskatīt, saprotot, kā vēlamo paveikt un kas tam nepieciešams. Tāpat darbus vajadzētu prioritizēt, lai saprastu, ar ko sākt.

Pievērs pastiprinātu uzmanību veselībai

Nereti tieši pavasarī saasinās dažādas veselības problēmas, ko var saistīt ar biežākām aktivitātēm, pārslodzi, neatbilstošu apģērbu un vitamīnu deficītu, tāpēc šis ir īstais laiks, kad veikt ikgadējās veselības pārbaudes. Tāpat daudziem cilvēkiem pavasarī mēdz būt alerģija pret putekšņiem, kas var radīt diskomfortu, tādēļ cilvēkiem ar sezonālām alerģijām jau savlaicīgi jāgatavojas, ka, visticamāk, arī šis gads nebūs izņēmums, un jāpievērš uzmanība alerģijas izpausmēm, lai pēc iespējas vieglāk tiktu galā ar alerģisko rinītu un citiem simptomiem. Un, protams, līdz ar pavasara pienākšanu ir ļoti svarīgi pasargāt savu ādu un matus no saules pārlieku lielās ietekmes.

Sezonālie garastāvokļa traucējumi

Mainoties gadalaikam, cilvēki bieži piedzīvo nomāktību un stresu – tas ir īpaši raksturīgi cilvēkiem, kas piedzīvojuši depresijas epizodes jau iepriekš. Vēlams pievērst pastiprinātu uzmanību pašsajūtai, savam diennakts ritmam un miega kvalitātei. Gaisma pavasarī var palīdzēt, tāpēc, ja jūties nomākts, miegains vai esi viegli aizkaitināms, atrodi laiku, lai vismaz 15–30 minūtes varētu uzturēties ārā, gaismā.

Ja iespējams, uz darbu ej ar kājām vai brauc ar velosipēdu, iztiec bez saulesbrillēm, jo tieši caur acs tīkleni gaisma noteiktā veidā stimulē mūsu smadzenes. Ja tomēr gaismas terapija un sakārtots diennakts ritms nepalīdz un rodas sajūta, ka pats netiksi galā, vērsies pie speciālista.

Iekļauj savā ikdienā vairāk krāsu

Pavasaris ir tas gadalaiks, kas arvien vairāk mūsu ikdienā ienes krāsas – kā dabā, tā arī apģērbā un ēdienkartē. Nenoliedzami krāsas var ietekmēt mūsu noskaņojumu un emocijas. Ja šķiet, ka trūkst enerģijas, nav spēka un garastāvokļa, aicinu izvēlēties kādu košāku apģērbu vai iekļaut ēdienreizēs pēc iespējas krāsainākus produktus, kas līdz ar pavasara iestāšanos arvien plašākā klāstā pieejami veikalos, – dažādus augļus, ogas, dārzeņus. Tie ne tikai dos enerģiju un uzlabos garastāvokli, bet ir arī šķiedrvielām, vitamīniem un mikroelementiem bagāti. Turklāt pavasarī noteikti aicinu neaizmirst par salātiem un pavasara vēstnešiem – lociņiem, dillēm, dažādiem mikrozaļumiem, kas ir gan veselīgi, gan acīm tīkami un koši.

Gaidas no sevis un citiem

Pēc garās ziemas esam noilgojušies pēc silta laika un aktivitātēm, ko sniedz pavasarīgi laikapstākļi, tomēr neviens nepiešķir apmaksātu trīs mēnešu pavasara atvaļinājumu vai saīsinātu darba dienu, lai varētu izbaudīt pavasara iestāšanos. Tādēļ siltie laikapstākļi gan rada noteiktas gaidas, bet var līdzi nest arī vilšanās sajūtu.

Mēs galvā konstruējam ideālu, bet dzīvē ideāls nepastāv, tāpēc ņem vērā, ka vakaros tāpat būsi pārāk noguris, lai piedzīvotu visu, ko esi iztēlojies. Nepārspīlē ar aktivitātēm – drīzāk mēģini saprast, kas tev patiešām ir nepieciešams, lai justos labi! Ja pēc ziemas vēlies atgūt sportisko formu, izvirzi to par prioritāti un soli pa solim virzies uz mērķi. Nesasteidz un negaidi ātru rezultātu! Novērtē reālo situāciju un iespējas. Ja ieplānosi paralēli vēl vairākas svarīgas lietas, vari piedzīvot vilšanos sajūtu un pat emocionālu izdegšanu.

Katrs pats izvēlas, ar ko piepildīt savu ikdienu, tomēr brīžiem ir jāpiebremzē dienas skrējienā, lai palūkotos apkārt, ieraudzītu pārmaiņas dabā un izprastu, kādas sajūtas tās rada. Līdz ar ieklausīšanos dabā ir jāprot ieklausīties arī sevī, lai saprastu, kas sagādā mieru un piepildījumu, jo rūpes par fizisko un mentālo veselību ir saistītas ne vien ar apkārtējo vidi, bet arī ar mūsu iekšējo pasauli un izvēlēm, piemēram, izdzertā ūdens daudzumu un sabalansētu uzturu, izvēloties gan veselīgas maltītes, gan uzkodas.

Protams, ne vienmēr jutīsimies labi, tomēr pavasari ir vērts izmantot savā labā, lai kustētos, izzinātu, izgaršotu, iesētu, izaudzētu, radītu, būtu kopā ar mīļajiem cilvēkiem un izbaudītu saules siltumu.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.