Menu
 

Pieci svarīgi faktori, kas jāņem vērā, iegādājoties jaunu mājokli Apriņķis.lv

  • Autors:  Aleksandra Strode, "LNK Properties" Dzīvojamo īpašumu departamenta vadītāja
Ilustrācija - pixabay.com Ilustrācija - pixabay.com

Mājokļa iegāde ir būtisks solis dzīvē, un tam ir jābūt rūpīgi pārdomātam. Jebkurš sapnis sākas ar maziem soļiem, tāpēc, iegādājoties savu īpašumu, svarīga ir plānošana un resursu apzināšanās. Šādās situācijās būs daudz padomdevēju un cilvēku, kuri vienmēr zinās labāk, taču jāpatur prātā, ka katram ir individuāli kritēriji un nepieciešamība, tāpēc, visu rūpīgi apsverot, lēmums jāpieņem pašiem, balstoties tikai uz savām prioritātēm.

Lai būtu vieglāk sākt spert pirmos soļus mājokļa iegādei, apkopoti pieci faktori, kas palīdzēs rūpīgi izvērt savas izvēles.

1.Mērķis

Pirmkārt un galvenokārt, ir svarīgi apzināties savus sapņus un vēlmes saistībā ar jauno mājokli. Sapņojat par māju ar dārzu vai dzīvokli? Kāda ir optimālā platība? Vai vēlaties kādā piepilsētas ciematā, mazā pilsētā vai galvaspilsētā. Cik daudz cilvēku dzīvos jaunajā īpašumā? Pirksiet zemi un mājas būvniecību realizēsiet paši, vai tomēr vēlaties ieiet jau gatavā mājā? Ja mērķis ir dzīvoklis, tad kādā projektā? Šie ir jautājumi, kas palīdzēs definēt jūsu prioritātes un doties pareizā virzienā.

2.Atrašanās vieta

Atrašanās vieta ir būtisks faktors, kas ietekmē ne tikai jūsu ikdienas dzīvi, bet arī nekustamā īpašuma vērtību. Svarīgi būtu izvērtēt attālumu līdz darbam, bērnudārziem vai skolām, kā arī nokļūšanas iespējas un tiem. Ja jums ir privātais transports, tad uzmanība jāpievērš ceļu infrastruktūrai un satiksmes plūsmai, ja sabiedriskais transports, tad jāizpēta tā satiksmes mezgli un tuvākās pieturvietas.

Tāpat būtiska loma ir veikalu pieejamībai, kā arī izklaides un aktīvās atpūtas iespējām. Vai jaunā mājokļa apkārtne ir droša? Varbūt jums ir svarīgi, ka īpašums atrodas tuvu jūrai, ezeram vai upei, varbūt izšķiroša nozīme ir konkrētai lokācijai, kur tuvumā dzīvo vecāki, vecvecāki.

3.Dokumenti

Pirms veicat jebkādus soļus mājokļa iegādē, ir svarīgi rūpīgi pārbaudīt visus dokumentus un juridiskos aspektus. Uzziniet, vai zemes gabalam, uz kura tas atrodas, nav kādi apgrūtinājumi. Ja pērkat dzīvokli, uzziniet, vai zeme arī tiek pārdota, vai tikai iznomāta. Izpētiet nekustamā īpašuma inventarizācijas lietas, lai uzzinātu par būvniecības likumību un dzīvokļa vai mājas statusu. Ir arī svarīgi iegūt informāciju par īpašumā deklarētajām personām un rūpīgi izstrādāt pirkuma-pārdošanas līgumu, kurā precīzi noteiktas abu pušu saistības.

4.Plānojums un iekārtojums

Pirms mājokļa iegādes, pārliecinieties, vai tā plānojums un iekārtojums atbilst jūsu vajadzībām. Vai tajā ir pietiekami daudz istabu un glabāšanas telpas? Vai virtuve un vannas istabas ir labi aprīkotas un ergonomiski izvietotas? Jums ir automašīna vai cits transporta līdzeklis un ir nepieciešama garāža vai nojume? Varbūt esat aktīvā dzīvesveida piekritējs un jādomā par novietni velosipēdiem vai kādam citam sporta ekipējumam. Varbūt plānojat iegādāties elektro auto un tam vajadzēs ierīkot uzlādes vietu? Vai jums ir svarīga terase vai balkons?

5.Finansiālās iespējas

Galu galā ir svarīgi rūpīgi izvērtēt finansiālās iespējas un izdevumus, kas saistīti ar jauna mājokļa iegādi. Ņemiet vērā ne tikai paša mājokļa cenu, bet arī papildu izdevumus, piemēram, remontu vai uzlabojumu izmaksas, komunālos maksājumus un citus ikmēneša izdevumus, lai nodrošinātu, ka jaunais mājoklis ir finansiāli ilgtspējīgs. Tāpat jāatceras par pašas iegādes izmaksām: notārs, reģistrācija Zemesgrāmatā, hipotekārais kredīts – tā noformēšana, vērtējums, darījuma konta atvēršana.

Ņemot vērā šos faktorus, jūs varēsiet veikt informētu un labi pārdomātu izvēli, lai izvēlēto īpašumu ar prieku varētu saukt par savām mājām!

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.