Menu
 

Komentārs. Gaišo spēku saraksts Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Komentārs. Gaišo spēku saraksts Foto - arhīvs

Lai veicinātu ciešāku un efektīvāku sadarbību ar atbildīgiem nodokļu maksātājiem (cilvēku valodā – lai uzņēmējiem būtu vieglāk), šogad ir sākusi darboties pilnveidotā valsts un komersantu Padziļinātās sadarbības programma jeb tā sauktais uzņēmumu baltais saraksts.

“Baltajiem” būšot dažādas priekšrocības sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), to skaitā termiņi, kādos programmas dalībnieki saņem VID atbildes un konsultācijas, PVN atmaksu, speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai ar akcīzes precēm, attaisnoto izdevumu atmaksu. Priekšrocības attiecas arī uz parādu piedziņu, kases aparātu apkalpošanu un akcīzes nodokļa vispārējo nodrošinājumu. Apmēram tā. Urā!

Lieliski! Ko tur vēl piebilst? Visi tikšot izvērtēti pēc vienādiem kritērijiem, tā ka neviens lai nečīkst, ka tur kāda pazīšanās vai, nedod dies, koruptīvas iemaksas. Viss būšot smuki un ar glanci. Labie uzņēmumi (ai, sauksim vienkārši par gaismas spēkiem!) piedziedās pilnas laikrakstu lappuses, kā viņiem caur lielām grūtībām tas tā sanācis. Starp citu, bez ironijas, gan jau arī mēs kādu izcilnieku no Pierīgas novadiem intervēsim. Nav jau grūti, vēl jo vairāk, ka tie visvislabākie gaišie spēki, tā sauktais zelta līmenis, jau publicēti. Jāsteidz apskatīt ar ne mazāku interesi kā tos čekas maisus!

Atveram vienu avīzi, otru, un ko mēs redzam? Faktiski jau iepriekš paredzamu lietu, proti... Iedomājieties trīs uzņēmumus, kas pirmie nāk prātā. Man iekrita “Latvenergo”, “Rimi” un “SEB banka”. Tagad atveram gaišo spēku zelta sarakstu. Patiešām – trīs punkti no trim. Attiecīgi trešajā un ceturtajā vietā gaišo spēku zelta sarakstā spoguļojas “Rimi” un “Latvenergo”.

Ah, nupat gan rimčikam kāds nesmukums ar medu sanācis, bet ko nu vairs – saraksts jau sastādīts, un kādu ārā dabūt... Visu sistēmu vēl apstādinās, labāk tad lai paliek. “SEB banku” ieraugu saraksta 49. vietā. Nevajag raukt degunu, ka tik zemu, jo te tomēr koncentrēti 79 labākie Latvijas uzņēmumi vismaz VID izpratnē.

Kopumā, var teikt, gaišo spēku sarakstā pārsvarā ir mums zināmie lielie uzņēmumi. Drīzāk tad jautājumi rodas par tiem lielajiem, kuru šai sarakstā nav. Piemēram, “Maxima Latvija”. Interesanti, ka no bankām šeit ir tikai viena – jau pieminētā. Bet gan jau citas nāks sudraba un bronzas līmenī.

Tomēr svarīgāks ir cits novērojums. Gaišo spēku izcilnieku vidū neredzu nevienu mazo uzņēmumu. Atvainojos, ja kāds no 79 šim statusam tomēr atbilst, bet pat tad tas būtu nieks kaut vai tādēļ, ka mazo vienkārši ir vairāk nekā lielo. Ja pieejam no šādas loģikas, sanāk, ka mazie strādā slikti un nekādas gaišo spēku atlaides viņiem neredzēt kā savas ausis, kaut īstenībā tieši viņiem tās būtu visvairāk vajadzīgas.

Respektējot, ka ir arī visādi kaktu kantori un fiktīvas blēžu firmas, man tomēr nekādi neceļas mēle par blēžiem un neveiksminiekiem nosaukt visus nelielos uzņēmumus. Pats VID taču deklarējis konceptu, ka vispirms uzņēmējos saskata partnerus un nekādā gadījumā visus netur par žuļikiem. Ja tas ir patiesi, tad šajā gaišo spēku sarakstā parādās pat ne tik daudz VID, kā valsts attieksme pret mazajiem uzņēmējiem, sak, jūs mums neesat vajadzīgi, jūs esat kā tāds piektais ritenis ar savu nemitīgo ņaudēšanu, un ziniet... Nē, nu prom varbūt nebrauciet, bet vismaz aizverieties!

Protams, ka atbilde uz šo (ja vispār) nāks ar virkni ļoti sarežģītu penteru ierēdniecības valodā, sak, ir taču tik daudz pretimnākšanas, ka lielajiem tiek prasīts vēl tas, tas un vēl kaut kas, ko mazajiem nemaz neprasa... Un tomēr. Nevar teikt, ka nemaz nesekoju līdzi procesiem un to atspoguļojumam medijos. Un no tā nekādi nerodas iespaids, ka valsts politika kaut kādā veidā motivētu arī mazos uzņēmējus. Ilgstoši.

Var jau būt, bet tas gan tuvu fantazēšanai, ka no VID puses parādīsies kāds mazais zelta sarakstiņš, kurā tiks atzīmēti nelielie uzņēmumi, kas, neskatoties uz visu, spējuši sabalansēt biznesu, nomaksāt nodokļus un visus papīrus noturēt kārtībā. Ja tā būs, noteikti veltīsim Valsts ieņēmumu dienestam arī kādu labu vārdu. Nav jau grūti. Kaut gan pašlaik radies iespaids, ka nekādu pateicību rakstīt nevajadzēs.

P.S. Kad materiāls jau bija sagatavots, “Kodols” saņēma atbildi no Valsts ieņēmumu dienesta, kurā pēc būtības tika atzīts, ka “zelta” līmeņa uzņēmumu vērtēšanas kritēriji ir tādi, ka mazie un vidējie uzņēmumi sarakstā iekļūt nevar. Tomēr šā saraksta “sudraba” un “bronzas” kvalitātes līmenī (tas tikšot publiskots februārī) pa kādam mazajam varētu arī būt. Sekosim līdzi!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.