Menu
 

Viedoklis. Jezga ap veselības "groziem" Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Viedoklis. Jezga ap veselības "groziem" Foto - pixabay.com

No šā gada 1. janvāra Latvijā bija jāsāk darboties veselības aprūpes finansēšanas modelim, kas balstās uz valsts veselības apdrošināšanu un paredz divus atšķirīgu līmeņu pakalpojumu “grozus” pacientiem, kuri veic apdrošināšanas maksājumus, un tiem, kuri tos neveic.

Citiem vārdiem sakot, valsts apmaksāto medicīniskās palīdzības minimumu jeb veselības aprūpes pakalpojumu pamata “grozu” vajadzētu saņemt ikvienam valsts iedzīvotājam neatkarīgi no apdrošināšanas statusa.

Pilnā “groza” pakalpojumu klāsts būtu pieejams iedzīvotājiem, kuri Latvijā ir sociāli apdrošināti, respektīvi – strādājošajiem, kas veic sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā, vai cilvēkiem, kas atbilst kādai no 21 sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju grupām, kuras apdrošina valsts.

Tāpat jaunā sistēma, kas jau apspriešanas laikā bija izsaukusi gana daudz kritikas, paredzēja, ka neapdrošinātajiem iedzīvotājiem būtu iespēja saņemt medicīnas pakalpojumu pamata “grozu”. To, kas katrai grupai pienākas, joprojām var atrast Veselības ministrijas tīmekļvietnē, tāpat ikvienam interesentam tika piedāvāts pašam izpētīt, kuram no šiem “groziem” viņš īsti kvalificējas.

Pagājušajā nedēļā kādā no ziņu portāliem pamanīju virsrakstu, kas vēstīja, ka, atliekot veselības pakalpojumu dalīšanu divos “grozos”, pilnajā “grozā” paredzētās ambulatorās palīdzības sniegšanai personām, kuras nav samaksājušas sociālo, papildus vajadzēs vienu divus miljonus eiro un ka precīzas izmaksas vēl būs jāaprēķina Nacionālajam veselības dienestam.

Tiesa, neatbildēts palika jautājums, no kāda maciņa tiks ņemti iztrūkstošie miljoni. Tāpat interesanti būtu uzzināt, kura dārziņā jāmet akmens par līdz galam neizstrādātu sistēmu. Nākas atkārtot daudzkārt dzirdētos izteikumus, ka medicīnas sistēma mūsu valstī aizvien vairāk sāk atgādināt “melno caurumu” – gāž iekšā miljonus, bet atdeves nav.

Ainu vēl krāšņāku padara potenciālās jaunās valdības topošā deklarācija, kas tika rakstīta pagājušās nedēļas beigās. Kā liecina pieejamā informācija, deklarācijā tiek piedāvāts noteikt pierādījumos balstītu vienotu valsts apmaksāto pakalpojumu “grozu”, kas tiks obligāti nodrošināts visiem Latvijas iedzīvotājiem neatkarīgi no viņu ienākumiem un dzīvesvietas.

Tāpat tiek solīts noteikt pacientiem un ārstniecības personālam saprotamu valsts apmaksāto veselības pakalpojumu apjomu un definēt saprātīgu maksimāli pieļaujamo gaidīšanas laiku valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai, pakāpeniski atsakoties no kvotām.

Tas viss, protams, izklausās jauki, tikai jautājums, kur politiķi domā tam visam ņemt līdzekļus? Varbūt ir plāns atgūt veselības “grozu” izstrādē iztērētos miljonus? Un vai topošā valdība grib pierādīt, ka viņu priekšgājēju centieni sakārtot veselības sistēmu ir tā vienkārši izmetami vēstures mēslainē?

Uz to līdz šīs nedēļas vidum, kad jābūt gatavai topošās valdības deklarācijai, atbildi droši vien nesaņemsim. Tāpēc tiem, kuriem steidzami nepieciešami jelkādi medicīniskie pakalpojumi, nekas cits neatliks kā pašiem sekot līdzi visām aktualitātēm jeb, medicīniskos terminos izsakoties, turēt roku uz pulsa.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.