Menu
 

Biežākie miega traucējumi un kā no tiem atbrīvoties Apriņķis.lv

  • Autors:  Indra Ēķe-Začeste, SIA "Euroaptieka" Mārketinga un sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
Biežākie miega traucējumi un kā no tiem atbrīvoties Publicitātes foto

Nespēks, nogurums, grūtības koncentrēties, kašķīgs garastāvoklis – viena negulēta nakts var sabojāt visu nākamo dienu. Ar miega traucējumiem sastopas daudzi, un izplatītākā problēma ir krākšana, kas traucē gan paša krācēja, gan blakus gulētāja pilnvērtīgai atpūtai. Taču gana apgrūtinošs ir arī bezmiegs vai trausls un nemierīgs miegs ar trauksmainiem sapņiem. Kā sev palīdzēt un kad jāmeklē speciālistu palīdzība, stāsta miega eksperts, SIA “Miega slimību centrs” vadītājs Artis Svaža un “Euroaptiekas” farmaceite Ieva Zvagule.

Kādi ir miega traucējumu cēloņi un kā no tiem atbrīvoties

“Lielbritānijā veiktā pētījumā nesen atklājies, ka 10% gadījumu laulību šķiršanas iemesls ir partnera krākšana. Tas ir ļoti liels skaits šķirtu laulību ik gadu tikai šī traucējošā trokšņa dēļ. Dzīvojot 21. gadsimtā un baudot attīstītas medicīnas priekšrocības, mēs tomēr joprojām nespējam tikt galā ar krākšanu tik veiksmīgi, kā gribētos,” atzīst A. Svaža.

Ja cilvēks nepārtraukti krāc gandrīz katru nakti, A. Svaža iesaka doties uz konsultāciju pie miega speciālista. Ja par krākšanu sūdzas dzīvesbiedrs, uz klīniku būtu jādodas abiem kopā. Iespējams, tā ir primāra krākšana, kuras ierobežošanai noderēs vienkāršas metodes – pretkrākšanas aerosols vai tādi mehāniski palīglīdzekļi kā nakts kapes, deguna ieliktņi, zoda turētājs u. tml., kas palīdzēs atbrīvot elpceļus. Taču krākšana var liecināt arī par nopietnākām problēmām, un tad ar šīm metodēm nebūs līdzēts.

“Miega traucējumi var liecināt par dziļākām veselības problēmām, taču, ja citu objektīvu sūdzību cilvēkam nav un miega traucējumi norakstāmi uz stresu, galvenā pašpalīdzība būs savu ikdienas paradumu pārskatīšana. Fiziskas aktivitātes, svaigs gaiss, sabalansēts uzturs un spēja relaksēties ir galvenie labas pašsajūtas stūrakmeņi. Ja tomēr ar to nepietiek, var izmēģināt kādu no aptiekā nopērkamajiem bezrecepšu līdzekļiem, iepriekš konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu,” pauž I. Zvagule.

Preparāti, kuru sastāvā ir melatonīns, palīdzēs iemigt un atvieglos nepatīkamās izjūtas, ko raisa izjaukts dabīgais diennakts ritms. Ja priekšroku dodat augu valsts līdzekļiem, ieteicams vaicāt farmaceitam pēc apiņus un melisu saturošiem preparātiem. Apiņiem piemīt nomierinoša iedarbība, tie veicina ciešu un veselīgu miegu. Ārstniecības melisa palīdz atslābināties un uzturēt labu garastāvokli, veicina garīgu un fizisku labsajūtu. Savukārt magnijs un B grupas vitamīni palīdzēs atslābināties, uzturēt enerģiju labu garastāvokli dienas laikā, veicinās normālu muskuļu un nervu sistēmas darbību, tādējādi atvieglojot arī miega traucējumus.

Kad meklēt speciālistu palīdzību

Pastāvīga krākšana var izrādīties arī obstruktīvas miega apnojas simptoms. Miega apnoja ir elpošanas apstāšanās miegā uz laiku, kas ilgāks par 10 sekundēm, un tam sekojoša skābekļa koncentrācijas pazemināšanās asinīs vismaz par 4%.

“Miega apnojas biežākie simptomi ir krākšana ar elpošanas pauzēm, liekais svars, izteikta miegainība un nogurums dienas laikā, vairāk par vienu tualetes apmeklējumu nakts laikā, paaugstināts asinsspiediens, otrā tipa cukura diabēts. Pētījumi rāda, ka vairāk nekā trešdaļai jeb 40% otrā tipa cukura diabēta pacientu tiek konstatēta arī miega apnoja,” skaidro A. Svaža.

Pasaulē ir divas diagnostikas metodes miega apnojas konstatēšanai: poligrāfa mērījumi, ko var veikt mājās, vai polisomnogrāfija, kas tiek veikta miega klīnikā. Pēc šī izmeklējuma ir skaidrs, vai krākšana ir tikai kaitinošs troksnis vai kaut kas vairāk.

Vieglu miega apnoju ārstē līdzīgi kā primāru krākšanu. Tā varētu būt speciāla nakts kape, kas izvirza apakšžokli uz priekšu, tādējādi atbrīvojot elpceļu. Diemžēl nakts kapi nav iespējams izmēģināt, tā speciāli jāizgatavo, un, ja vēlamā rezultāta nav, tā vairs nav lietojama. Tādēļ, pirms izgatavot nakts kapi, būtu jāveic izmeklējumi un jākonsultējas ar ārstu miega klīnikā.

Otra ārstēšanas iespēja ir ķirurģiska iejaukšanās. Arī šajā gadījumā ir ļoti rūpīgi jāizvērtē, vai plānotā manipulācija var sniegt vēlamo rezultātu. Efektīvs ārstēšanas paņēmiens ir pozitīva spiediena terapijas iekārtas izmantošana jeb CPAP terapija, ko visbiežāk izmanto vidēji smagas vai smagas miega apnojas gadījumā. CPAP terapija pilnībā novērš miega apnoju un krākšanu.

Ja Latvijā pacientam diagnosticēta vismaz vidēji smaga miega apnoja, iespējams pretendēt uz valsts līdzfinansējumu CPAP terapijas iekārtas iegādei 80% apmērā. Iekārtu izsniegšanu koordinē NRC “Vaivari” Tehnisko palīglīdzekļu centrs, bet nosūtījumu izsniedz ārstējošais ārsts pēc diagnozes noteikšanas.

“Labs miegs ir kvalitatīvas dienas priekšnosacījums. Mums visiem vajag daudz enerģijas – darbam, mācībām, ikdienas pienākumu veikšanai. Pat vislielākā kafijas porcija nepalīdzēs, ja nebūsim kārtīgi izgulējušies. Tāpēc uzmanība jāpievērš ne tikai pietiekamam miega stundu skaitam, bet arī miega kvalitātei. Ja pavadīsim gultā 10 stundas, bet miegs nebūs kavlitatīvs, pilnvērtīga atpūta tik un tā nesanāks. Lai labs miegs kļūst par jūsu jaunā gada apņemšanos!” novēl I. Zvagule.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.