Menu
 

Aptauja: Liela daļa iedzīvotāju nav ieinteresēti un neiesaistās valsts norisēs

  • Autors:  LETA
Aptauja: Liela daļa iedzīvotāju nav ieinteresēti un neiesaistās valsts norisēs Foto - arhīvs

Liela daļa Latvijas iedzīvotāju nav iesaistīti, ir atsvešināti un pasīvi kā savas pilsētas, tā arī pašvaldības dzīvē, liecina pētījumu aģentūru "Motify" un "Norstat" sabiedrības iesaistes pētījums.

Kā aģentūru LETA informēja "Motify" vadošā pētniece Iluta Skrūzkalne, aptaujas rezultāti atklāj, ka 46% iedzīvotāju nemaz nav ieinteresēti, nav iesaistīti un ir atsvešināti no Latvijas norisēm. Vēl 36% iedzīvotāju ir svārstīgie un drīzāk pasīvie iedzīvotāji.

Tikai 18% Latvijas iedzīvotāju ir iesaistīti valsts dzīvē, bet 8% - savas pilsētas vai novada norisēs.

Valsts norisēs visiesaistītākie iedzīvotāji dzīvo Vidzemē, kur 28% iedzīvotāju var uzskatīt kā ļoti iesaistītus valsts dzīvē, secina pētnieki. Savukārt vismazāk iesaistītus iedzīvotājus var sastapt Rīgas reģionā, kur 4% var uzskatīt par iesaistītiem pašvaldības norisēs , bet 13% valsts dzīvē.

Aptaujā secināts, ka vismazāk valsts norisēs iesaistās cilvēki vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Par iesaistītiem var uzskatīt 14% šī vecuma pārstāvju iepretim 23% cilvēku virs 60 gadiem.

Kopumā 58% Latvijas iedzīvotāju šobrīd apgalvo, ka noteikti piedalīsies nākamajās Saeimas vēlēšanās. Savukārt lietas kursā par norisēm Latvijā no neiesaistīto iedzīvotāju grupas ir tikai 18%, iepretim 75% iesaistīto iedzīvotāju.

Tai pat laikā aptauja atklāj, ka gandrīz puse iedzīvotāju jeb 47% jūtas piederīgi Latvijai un trešdaļa jūtas līdzatbildīgi par valsti, kā arī ir gatavi pielikt papildu pūles, lai darītu Latviju veiksmīgāku un labāku.

Aptauja atklāj nozīmīgu atšķirību attieksmē pret piederības sajūtu dažādu paaudžu griezumā, skaidro pētnieki. Tā tikai 35% jaunu cilvēku vecumā no 18 līdz 29 gadiem pilnībā sevi uzskata par piederīgiem Latvijai, iepretim 62% cilvēku vecumā virs 62.

Līdzatbildīgi par Latviju kopumā sabiedrībā jūtas 30% iedzīvotāju, savukārt 33% ir gatavi pielikt papildu pūles, lai darītu valsti veiksmīgāku un labāku visiem. Šajā gadījumā iezīmējas attieksmes atšķirība atkarībā no iesaistījuma segmenta. Proti, 91% no iesaistītājiem jūtas līdzatbildīgi un 90% ir gatavi darīt ko vairāk, bet no neiesaistīto un pasīvo grupas tie ir attiecīgi tikai 4% un 9% iedzīvotāju.

Aptaujā arī secināts, ka 54% Latvijas iedzīvotāju pilnīgi noteikti saista savu nākotni ar Latviju. No iesaistītājiem tādu ir 98% , no svārstīgajiem - 67%, bet no neiesaistītajiem - 27%.

Aptauja veikta pagājušā gada septembrī un decembrī, internetā aptaujājot 2009 Latvijas iedzīvotāju. Kā skaidro tās veicēji, respondenti atlasīti ar telefonaptaujas metodi. Sabiedrības iesaiste tika mērīta, aicinot respondentus novērtēt savu emocionālo, izziņas un uzvedības iesaisti valstī un pašvaldībā desmit ballu skalā, atbildot uz deviņiem jautājumiem pašvaldības un desmit jautājumiem valsts aspektā.

Kā iesaistīti iedzīvotāji tika definēti tie respondenti, kuri pilnībā piekrita dotajiem apgalvojumiem, kā neiesaistīti - tie, kuri pilnībā nepiekrita dotajiem apgalvojumiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.