Menu
 

Kā bērnu audzināt par laimīgu kultūras baudītāju. Psiholoģes ieteikumi Apriņķis.lv

  • Autors:  Iveta Aunīte, psiholoģe, “Rimi Bērniem” eksperte
Kā bērnu audzināt par laimīgu kultūras baudītāju. Psiholoģes ieteikumi Foto - publicitātes

Ikdienā sastopamies ar daudzveidīgu un augstvērtīgu kultūras pasākumu piedāvājumu un nereti labāko no tā vēlamies piedzīvot kopā ar pašiem tuvākajiem. Ja esat nolēmuši uz teātri vai koncertu līdzi ņemt arī bērnu, pirms tam jāizvērtē, vai tiešām pasākums būs mazajam piemērots un vai viņš ir gatavs ievērot uzvedības normas, ko prasa šāda pasākuma apmeklējums.

Jauni iespaidi bērnam ir vajadzīgi, un kultūras pasākumu apmeklējums ir veids, kā mazajam mācīt etiķeti, pieklājības normas. Tomēr, pirms dodaties uz kādu pasākumu, jāizvērtē, vai bērns tam tiešām ir gatavs. Bērniem, kas jaunāki par četriem gadiem, vēl nav skaidrs, ko nozīmē labas manieres un laba uzvedība sabiedriskā vietā, līdz ar to vecākiem ir jāpadomā par piemērotu kultūras pasākumu izvēli.

Konkrētu noteikumu, no cik gadiem un uz kādiem pasākumiem vest bērnus, nav. Bērni ir dažādi, vecākiem savas atvases jāpazīst un pašiem jāpieņem lēmums, kas un kad bērnam jāapmeklē. Taču tas jādara ar cieņu pret pasākuma rīkotājiem, citiem apmeklētājiem un, galu galā, arī savu brīvo laiku un bērna labsajūtu.

Izvēlieties bērnam piemērotu pasākumu

Paņemt līdzi uz baleta izrādi vai simfoniskās mūzikas koncertu trīsgadnieku, kurš nemitīgi dīdās un prasa, cik vēl ilgi, sagādā mokas ne tikai bērnam, kurš neizturami garlaikojas, bet arī demonstrē necieņu pret citiem cilvēkiem, ignorējot viņu tiesības uz netraucētu atpūtu. Vislabāk būtu ņemt vērā pasākuma aprakstā norādīto informāciju, kur parasti minēts, vai tas piemērots jaunākajiem bērniem.

Piemēram, Leļļu teātris piedāvā izrādes, kas piemērotas pat divus gadus veciem bērniem. Šādās izrādēs ir padomāts gan par kopējo garumu, gan to, lai mazajam nebūtu garlaicīgi, aktieri aicina bērnus iesaistīties, dziedāt un kustēties līdzi izrādes varoņiem. Tāpēc sajūsmināti spiedzieni, aplausi un izsaucieni ir vietā. Piemērots pasākums ar mazuļiem būs arī māmiņu kino seanss, kur neviens neaizrādīs, ja mazais ieraudāsies.

Audzināšana – mājās, nevis teātra krēslā

Ja bērns kultūras pasākuma laikā saniķojas, nereti vecāki šādās situācijās mazo sāk skaļi audzināt turpat uz vietas. Kad bērnam kaut ko aizrāda svešinieku klātbūtnē, tas viņā var izraisīt vēl lielāku protestu. Ja nepieciešams aizrādīt, tas jādara klusām, pačukstot noteikumus, atgādinot norunas. Ja bērns neklausa, pasākumu labāk pamest. Nākamreiz drīkst bērnu neņemt līdzi, paskaidrojot, kāpēc tā rīkojaties. Līdzīgs padoms attiecināms arī uz citu sabiedrisku vietu apmeklējumu.

Ar mazo uz lielo pasākumu

Ja uzskatāt, ka jūsu atvase jau spēj uzmanīgi vērot pieaugušo koncertu vai izrādi, tik un tā ieteicams ņemt vērā vairākus ieteikumus, lai izvairītos no sev un citiem nepatīkamām situācijām.

– Cieniet pasākuma rīkotāja norādījumus. Ja notikums paredzēts pieaugušajiem – tātad pieaugušajiem.

– Māciet bērnam cienīt otra privātumu: nerādīt uz citiem ar pirkstu, skaļi neaprunāt pasākuma apmeklētāju rīcību un izskatu.

– Bērniem patīk uzdot jautājumus, nereti nepiemērotās situācijās. Vienojieties, ka visus jautājumus varēs uzdot pēc pasākuma. Tā laikā sarunāties nedrīkst.

– Izvēlieties biļetes tuvāk izejai. Ja mazais vairs nespēj nosēdēt vai viņam vajag uz tualeti, jūs varēsiet klusi un ātri iziet no zāles, netraucējot pārējiem.

– Ja bērnam jau pirmajā cēlienā ir garlaicīgi, visticamāk, ir vērts doties uz mājām un pēc kāda laika mēģināt ieinteresēt bērnu vēlreiz.

Ko darīt, ja par spīti visiem pūliņiem katrs kopīgs izgājiens uz koncertu beidzas ar niķošanos? Samierinieties, ka jūsu vēlmes un intereses var nesakrist, un ļaujiet mazajam pašiem izvēlēties to, kas viņam būs patiešām interesanti, dzīvi bagātinoši un attīstoši.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.