Menu
 

Jānis Dimants. Cik bīstami bučot pensionāru! Apriņķis.lv

  • Autors:  Jānis Dimants
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Jaunais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro apņēmies ierobežot pašvaldību avīžu izdošanu. Jaunais censonis sola piegriezt skābekli pašvaldību izdevumiem. Pašvaldību avīzes nedrīkst kropļot konkurenci, paziņojis Nemiro. Kaut kas līdzīgs baisa ugunsgrēka dzēšanai un tā seku apkarošanai, vai ne? Un tas notiek otrajā nedēļā pēc jaunās valdības apstiprināšanas. Un to saka ekonomikas ministrs savā pirmajā lielajā intervijā, pēc kuras ar dārdošiem brīdinājumiem virsrakstos vai apakšvirsrakstos nu ir pilna visa informatīvā telpa.

Līdz šim bija plaši zināms, ka reģionālā laikraksta “Bauskas Dzīve” redaktore Anita Rozentāle tiesājas ar Iecavas domi, ka tā visādus draudus raisa ar savu avīzi “Iecavas Ziņas”. Konflikts jau pieņēmis Eiropas mēroga apmērus. Bet aizvien iznāk “Iecavas Ziņas” un vēl vairāk nekā 130 pašvaldību izdevumu. Tad nu tiem tagad ķēries klāt jaunais ekonomikas ministrs.

Varētu ko bilst kultūras ministre Dace Melbārde vai vides un reģionālās jomas ministrs Juris Pūce, sak, ko tas Ralfs sadomājis līst mūsu lauciņā! Nu patiesi – vai ekonomikas ministram, stājoties pie megasvarīgas nozares stūres, liekas gluži vai primāri ķerties pie pašvaldības izdevumu apkarošanas. Ja nu pieņemam, ka tie, kā dažkārt secināts, apdraud valsts drošību, drīzāk varētu satraukties un attiecīgi rīkoties aizsardzības ministrs. Bet nē – to dara ekonomikas pārzinātājs.

Var jau būt, ka Kariņa valdības gados pats jaunākais ministrs rīkojas vienkārši kā apzinīgs pilsonis, kuram nav vienaldzīga iespējami apdraudošā situācija, kad “reģionālās preses segmentā ir ielīdušas pašvaldību izdotās avīzītes, ja tās tā var nosaukt”. Ja Jelgavas gadījumā līdzās drukātajām ziņām priekšsēdētājs bučojas ar pensionāriem un cilā zīdaiņus – kas tur būtu iebilstams Nemiro kungam gan kā ministram, gan vienkāršam pilsonim? Bučošana, iespējams, izdarīta kā sava veida pateicība par kāda seniora mūža devumu tieši ekonomikā, zīdaiņu pacilāšana – kolosālākais apliecinājums tam, ka jūs esat tik vajadzīgi novadam, pilsētai, valstij, audziet lieli, gudri!

Ja ekonomikas ministrs Nemiro uzskata, ka “pašvaldību funkciju veikšanai tas nav nepieciešams”, tad, piedodiet, tāds skatījums saistāms ar galīgi šauru činavniecisku izpausmi. Caur to laikam arī lielā iekāre ierobežot, saveidot priekšrakstus, lai tu, pašvaldniek, strikti ievērotu, kā novadāma informācija iedzīvotājiem, prasībā pat iekļaujot, uz kāda papīra un kādā formātā drukāt. Ar savu preses sekretāru žurnālistiskiem pasniegumiem paraujies malā!

Jaunais ministrs acīmredzot pieļauj, ka ar novirzēm no oficioza izklāsta pagasta vai novada cilvēki var tikt aizvilināti maldu ceļos, un tas raisa bīstamību. Saveidotos tekstus, fotoattēlos redzamo seju izteiksmi taču visādi var saprast, visādi iztulkot un palaist tālāk izplatībā. Nu jā, kā rāda aptaujas, mums taču ar medijpratību iet gaužām vāji...

 

Mūsu ārštata komentētāju pulkam nu pievienojies arī Jānis Dimants. Jā, jā, tas pats Jānis Dimants, kuru pazīstam kā ilggadēju Latvijas Televīzijas korespondentu un kura teiktā vārda intonācijas jūtamas arī šajā komentārā! Tas par formu, taču svarīgs arī saturs. Apsveicami, ka Jānim vēl arvien ir ko teikt par procesiem un notikumiem valstī, turklāt saistoši un ar savu individuālu rokrakstu. Kā jau komentārā, ir domas, kurām lasītājs piekritīs, un ir, kuras noraidīs, tieši tādēļ jau mēs esam, lai rosinātu domāt!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.