Menu
 

Aptauja Rīga: Vai un kā jūs svinat 8. martu? Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Foto - Una Griškeviča un arhīvs Foto - Una Griškeviča un arhīvs

Saskaņā ar iesakņojušos mītu 8. martu kā Starptautisko sieviešu solidaritātes dienu cīņā par sieviešu tiesībām sākuši svinēt, pateicoties 1857. gada 8. marta notikumiem Ņujorkā. Tad ielās izgājušas sašutušās tekstilrūpniecībā strādājošās sievietes un protestējušas pret pārlieku smagajiem darba apstākļiem, pārlieku ilgo darba dienu un neadekvāti mazo samaksu par darbu.

Vai tas tiešām tā ir bijis, neviens nezina, taču kopš pagājušā gadsimta 60. gadiem Starptautiskā sieviešu solidaritātes diena bija visnotaļ populāri svētki ar sarkanām neļķēm vai tulpēm un citiem atbilstošiem atribūtiem.

Latvijai atgūstot neatkarību, tika lauzti šķēpi, vai šai dienai ir jābūt svētku dienu sarakstā. Lai nu būtu kā būdams ar diskusijām un sarkanu datumu kalendārā, daudzi tomēr uzskata – jo vairāk svētku, jo labāk, tādēļ puķu tirgotāji berzē rokas un sarūpē pat mimozu zariņus, daudzi koncertu organizatori pamanās sarīkot īpašus koncertus, bet ielas ir pilnas dažādu vecumu kungiem, kas ar puķēm rokās dodas sveikt savas dāmas – mammu, sievu, meitu, draudzenes un kolēģes...

Sergejs, mūziķis

Ziniet, ja sievietēm patīk svinēt, tad viņas droši to var darīt. Mūsu ģimenē 8. martā nav svinības, taču tā ir īpaša diena, un, protams, ka es savai kundzei dāvinu ziedus, arī šampanieti mēdzam iedzert.

Gints, apmeklē pasākumu

Domāju, ka sievietes ir jāsveic katru dienu, bet šajā kontekstā var pieminēt, šķiet, Pasaules bankas pētījumu, kurā tika noskaidrots, ka Latvija sieviešu un vīriešu līdztiesības ievērošanā ir trešajā vietā pasaulē. Tāpēc varbūt šie svētki vairs nav jāsvin ar asarām acīs, bet ziedus droši var pasniegt gan sievietēm, gan vīriešiem.

Anete, strādā Spīķeru kvartālā

Man liekas, ka Sieviešu dienu var svinēt vienmēr, un man nav nekas pret šiem svētkiem. Vispār mani arī reizēm apsveic kolēģi, arī mājās kāds atceras, tētis reizēm piezvana. Domāju, ka tas ir jauki.

Atvars, strādā Ogres Mūzikas skolā

Domāju, ka šie svētki jāsvin pilnīgi noteikti! Mēs gan nemēģinām ģimenē veidot tradīcijas, bet cenšamies katru reizi darīt tā, lai tas būtu pārsteigums. Savai kundzei puķes arī dāvinu – citreiz mājās, citreiz ārpus mājas, jo, kā zināms, mākslinieki jau ne vienmēr ir uz vietas.

Ilona, dzīvo Rēzeknē

Man liekas, ka šo dienu noteikti var nosvinēt ar skaistu koncertu, un tas, ka kolēģi vai draugi dāvina ziedus, ir skaisti, jo ziedu nekad nevar būt par daudz. To jau arī var darīt ne tikai vienu dienu gadā…

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.