Menu
 

Daiga Mieriņa: Pirmais iespaids – reģionālā reforma nav veidota ar mērķi veicināt ekonomisko izaugsmi Apriņķis.lv

  • Autors:  Daiga Mieriņa, Rīgas plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja, Carnikavas novada domes priekšsēdētāja
Foto - LETA Foto - LETA

Šobrīd ir ļoti daudz jautājumu par kritērijiem, kāpēc ir izveidots šāds iedalījums administratīvi teritoriālajai reformai, kuram šobrīd trūkst loģikas un pamatojuma. Mēs noteikti to vērtēsim un vēlēsimies arī plašāku ministra skaidrojumu un pamatojumu.

Pirmais priekšstats, ka piedāvātais administratīvais teritorijas sadalījums vairāk līdzinās "saplosītam lupatu deķim", kas nav veidots ar mērķi veicināt ekonomisko izaugsmi, bet gan – apvienot apvienošanas pēc. Mēs redzam, ka tomēr kā galvenais kritērijs ir izvirzīts teritorija, bet tas nenozīmē, ka novads būs ekonomiski dzīvotspējīgāks. Jau līdzšinējais iedalījums to apliecina, jo ne vienmēr lieli novadi nozīmē ekonomisko attīstību.

Tāpēc pats svarīgākais, ko šobrīd nedzirdam, ir par kopēju valdības pasākumu plānu, kas pavadītu reģionālo reformu un stimulētu apvienoto novadu attīstību, pretējā gadījumā līdzekļi koncentrēsies tikai attīstības centros. Jau šobrīd, iepazīstoties ar karti, redzam, ka atsevišķos jaunveidojamos novados nav attīstītu ceļu uz novadu centru no mazākiem esošajiem novadiem. Tāpat mūs interesē izglītības, veselības pakalpojumu un citu valsts funkciju īstenošana, jo tā būtu jāskatās reformas kontekstā.

Savukārt kā Carnikavas novada domes priekšsēdētāja uzskatu, ka piedāvātā apvienošana nav loģiska un ekonomiski pamatota. Mēs jau šobrīd esam ekonomiski attīstītāki nekā daļa no jaunveidojamajiem novadiem. Mēs esam vieni no lielākajiem līdzekļu maksātājiem pašvaldību izlīdzināšanas fondā. Esam pašpietiekami valsts uzticēto funkciju izpildē.

Jau iepriekš paudām viedokli, ka attiecībā uz Pierīgu ir jābūt citiem kritērijiem un šīs teritorijas ir jāatstāj tādās robežās, kādas tās ir šobrīd. Apvienošanai ar Ādažiem nav loģikas, jo mūsu novada iedzīvotāju plūsma ir Rīgas virzienā. Turklāt jautājums ir par virkni funkciju nodrošināšanu – šobrīd Ādaži nespēj nodrošināt bērniem vietas skolā. Novadu apvienošanas gadījumā šī būs ļoti būtiska problēma. Tajā pašā laikā mēs kā novads jau pašu spēkiem šobrīd būvējam jaunu skolu, jo strauji attīstāmies.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.