Menu
 

Eirobarometrs: Vairāk nekā 70% iedzīvotāju uzskata, ka Latvija ir ieguvēja no dalības ES

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Aptuveni 73% iedzīvotāju uzskata, ka Latvija ir ieguvēja no dalības Eiropas Savienībā (ES), galvenokārt uzsverot jaunas darba iespējas, ekonomisko izaugsmi un drošību, liecina jaunākajā Eirobarometra aptaujā apkopotie dati.

Vislielākā daļa respondentu jeb 49% norādījuši, ka ES Latvijas pilsoņiem sniedz jaunas darba iespējas. Tāpat 44% uzskata, ka Latvijas dalība ES veicina valsts ekonomisko izaugsmi. Šis rādītājs, salīdzinājumā ar 2017.gadā veiktās aptaujas rezultātiem, pieaudzis par 6%.

Vairāk nekā trešdaļa jeb 34% respondentu pauduši viedokli, ka ES palīdz saglabāt mieru un stiprināt drošību, kā arī tikpat liela aptaujāto daļa paudusi viedokli, ka dalība ES uzlabo Latvijas sadarbību ar citām valstīm. Savukārt 30% aptaujāto ir pārliecināti, ka ES palīdz uzlabot Latvijas iedzīvotāju dzīves līmeni.

Tajā pašā laikā vien 2% respondentu norādījuši, ka, viņuprāt, Latvijas iedzīvotājiem ir nozīmīga ietekme attiecībā uz ES līmenī pieņemtiem lēmumiem.

Vairāk nekā puse jeb 52% aptaujāto norādījuši, ka Eiropas Parlamentam (EP) galvenokārt vajadzētu aizstāvēt cilvēktiesības visā pasaulē, bet 44% norādījuši - ka būtiski ir aizsargāt vārda brīvību. Tāpat vairāk nekā trešdaļa jeb 35% respondentu kā aizsargājamu vērtību norādījuši solidaritāti ES dalībvalstu vidū.

Dzimumu vienlīdzību, kā arī dialogu kultūras un reliģiju starpā kā būtiskas un aizsargājamas vērtības norādījuši 17% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju. Savukārt starp ES dalībvalstīm dzimumu vienlīdzību par būtisku uzskata vidēji 40% aptaujāto.

Teju piektā daļa jeb 19% aptaujāto pauduši viedokli, ka EP nepieciešams aizstāvēt solidaritāti ES un pasaules nabadzīgo valstu vidū, bet atbalstu minoritāšu aizsardzībai norādījuši 11%.

Nāvessoda atcelšanu visā pasaulē kā būtisku EP vērtību norādījuši vien 4% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju.

Eirobarometra statistikas dati iegūti laika posmā no 2018.gada 8.septembra līdz 26.septembrim, aptaujājot 27 474 iedzīvotājus 28 ES dalībvalstīs. Latvijā aptaujāts 1001 iedzīvotājs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.