Menu
 

Aptauja Rīgā: Kā vērtējat ideju Uzvaras parkā esošo pieminekli nodēvēt par okupāciju atceres vietu? Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Foto - Una Griškeviča un arhīvs Foto - Una Griškeviča un arhīvs

4.maija Deklarācijas klubs ieplānojis rosināt Uzvaras parkā esošo pieminekli nodēvēt par okupāciju atceres vietu. Otrdien notikušajā preses konferencē kluba prezidente Velta Čebotarenoka norādīja, ka “iespējams, klubs vērsīsies arī ar vēstuli Rīgas domē. Uzvaras parkā esošo pieminekli varētu nodēvēt par okupāciju atceres vietu, zem tā izvietojot Latvijas Okupācijas muzeja filiāli un paskaidrojošu elementu par okupācijām, kas skāra Latviju.”

Vienlaikus kluba prezidente pauda, ka šajā vietā varētu tikt izvietoti arī citi elementi, turklāt šādu ieceri patlaban ar savu parakstu atbalstījuši 360 cilvēki. Atgādināsim arī, ka portālā “Manabalss.lv” tika savākti 10 000 parakstu ar ierosinājumu nojaukt Uzvaras pieminekli, kas daudziem Rīgas iedzīvotājiem aizvien atgādina par okupācijas gadiem un piespiedu naudas vākšanu darbavietās šā pieminekļa celtniecībai 80. gados.

Juris, pastaigājas kopā ar ģimeni

Tā būtu pareizi! Vēl pareizāk būtu to nojaukt, nevis slavināt svešas valsts uzvaru. Mani tiešām interesē, vai, piemēram, vācu tūristiem Rīgā kāds stāsta, ka mums ir piemineklis par godu viņu zaudējumam karā?

Gita, dodas uz darbu

Domāju, ka piemineklis jānojauc un jāizveido pastaigu takas un parks. Turpat blakus tagad pavasarī zied sakuras un staigā daudz cilvēku, kuri, manuprāt, šajā vietā daudz labprātāk atpūstos, nevis pieminētu kaut kādas traģēdijas.

Uldis, pērk stādus dārzam

Uzvaras diena faktiski ir svētki par godu sabiedroto uzvarai pār Vāciju Otrajā pasaules karā, un to svin 9. maijā, taču Eiropā svin Eiropas dienu, kas ir veltīta mieram un vienotībai. Līdz ar to es atbalstu šo ieceri. Šeit noteikti būtu jābūt vēsturnieku atzītai informatīvai plāksnītei par okupācijām, kas skāra Latviju.

Iveta, izbauda ziedēšanu

Atbalstāma ideja, jo pareizāk būtu okupāciju un totalitārismu slavinošus pieminekļus demontēt un pārvietot, bet, ja pilsētas vadībai nav politiskās gribas vai jaudas, varētu paust neatkarīgas valsts principiālo nostāju. Jo oficiāli šo vietu dēvēt par Uzvaras pieminekli nevar.

Anta, ceļā uz Ventspili

Domāju, ka lietas būtību tas nemainīs. Latviešu apziņā tas tāpat vienmēr ir bijis piemineklis Latvijas okupācijai. Dēvē, kā gribi, bet 9. maija svētki tāpēc vietu nemainīs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.