Menu
 

Komentārs. Saimnieks atbraucis Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pagājušajā nedēļā tikās ar ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieku terorisma finansēšanas jautājumos Maršalu Bilingsliju (Marshall Billingslea), kurš mūsu valstī nepilna gada laikā ieradies jau trešo reizi.

Latvijas premjers Krišjānis Kariņš viesim atskaitījās par paveikto “finanšu sektora sakārtošanā”, savukārt M. Bilingslijs pavēstīja, ka Latviju uzskata par ciešu stratēģisko partneri un draugu: “Mēs augstu novērtējam mūsu uzņemšanu vizītes laikā. Svarīgākais, ka ASV, īpaši ASV Finanšu ministrija, uzticas Latvijas apņēmībai un sāktajām finanšu sektora uzraudzības reformām. Mēs esam šeit, lai atbalstītu.”

It kā skaisti un labi vārdi, vajadzētu priecāties, ka Latvijai ir stiprs draugs un partneris, taču es nez kāpēc nespēju noticēt. Nespēju noticēt amerikāņu nesavtīgumam finanšu un naudas lietās. Kāpēc tāda pēkšņa interese un augstsirdīga vēlme palīdzēt Latvijai sakārtot banku sektoru?

Pārāk daudz pasaulē ir bijuši piemēri, kad šīs valsts biznesa haizivis spējušas iedzīvoties uz citu valstu, citu cilvēku rēķina, tāpēc viņu bezaprēķina interesei par mūsu naudas lietām nespēju noticēt. Neko nezinu par viņu patiesajiem mērķiem, neko nezinu, vai tiešām mūsu banku sektors ir tik daudz teroristu atbalstījis un tik daudz “bīstamas” naudas atmazgājis, toties zinu, ka amerikāņu nākamajiem soļiem saistībā ar bankām mūsu valstī ir jāseko līdzi ļoti vērīgi.

Līdzīgi arī ar amerikāņu tankiem. Jā, jā, zinu, ko teiks visi oficiālās valsts politikas atbalstītāji – tā ir mūsu drošība un mūsu garants! Negrasos to apšaubīt, jo Latvijas valsts vadītāji noteikti zina labāk. Bet vienalga. Arī šajā ziņā nespēju noticēt amerikāņu nesavtīgumam, viņu taisnīgumam un godaprātam.

Pārāk daudz netaisnu karu šīs valsts militāristi ir izraisījuši kaut vai tajos gados, ko atceros piedzīvojusi savas dzīves laikā. Pārāk daudz netaisnu ciešanu, nogalināšanas ir bijis varas, naudas un mantas dēļ.

Bet! Ja jau “stratēģiskajiem partneriem” esam nodevuši pārzināt divas tik svarīgas un valstij nozīmīgas nozares, kā finanses un militārā valsts aizsardzība, varbūt ir vērts paskatīties un pārņemt Latvijā arī tos piemērus, kuri patiesi ir labi un krietni lēmumi, ko ASV īsteno savas valsts iekšienē?

Piemēram, nedzimušu bērnu dzīvības aizsardzībai. ASV Alabamas štata gubernatore Keja Aivija (vienlaikus ar M. Bilingslija vizīti Latvijā) ir parakstījusi likumu, kas pilnībā aizliedz abortus štata teritorijā, un tas ir stingrākais šāds likums Amerikas Savienotajās Valstīs. Likumā nav paredzēti izņēmumi pat izvarošanas un incesta gadījumos.

Republikāņu gubernatore, parakstot likumu, norādījusi, ka to atbalstījis pārliecinošs vairākums abās štata parlamenta palātās. “Likuma daudzajiem atbalstītājiem šis likums ir spēcīgs apliecinājums alabamiešu dziļajai ticībai, ka katra dzīvība ir vērtīga un katra dzīvība ir svēta Dieva dāvana,” paziņojusi Aivija.

Skepsi un neuzticību amerikāņiem naudas un tanku lietās daudziem varētu mazināt, ja arī mūsu valstī tiktu ņemts vērā šis “stratēģisko partneru” piemērs, aizstāvot tās dzīvības, kuras pašas vēl nespēj pateikt, ka, tieši tāpat kā visi, vēlas piedzimt, alkst dzīvot. Visu cilvēku tiesībām piedzimt – tām būtu jākļūst par fundamentālākajām cilvēktiesībām to patiesajā un labākajā izpratnē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.