Menu
 

Aptauja Stopiņos: Vai atbalstāt akcīzes palielināšanu saldinātajiem dzērieniem? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto: pixabay.com un Liene Ozola Foto: pixabay.com un Liene Ozola

Saeima ir atbalstījusi ierosinājumu piemērot akcīzes nodokli saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem. Priekšlikuma autori uzskata, ka, ieviešot šādas izmaiņas, samazināsies saldināto produktu patēriņš, kā arī būs nodokļu ieņēmumu pieaugums, ko novirzīt sabiedrības veselības vajadzībām. Tā, piemēram, puslitra pudele "Coca-Cola", kas šobrīd maksā 69 centus, varētu sadārdzināties par aptuveni 11 centiem un maksāt 80 centus, savukārt tāda paša tilpuma dzērienam "Fanta", kurā cukura koncentrācija ir mazāka, cena varētu pieaugt par aptuveni vienu centu, sasniedzot 70 centus. Ražotāji gan ir skeptiski, norādot, ka akcīzes nodoklis ir tikai fiskāls pasākums un tam neesot nekāda sakara ar sabiedrības veselību, kā tas tiek apgalvots, atzīstot, ka šie nodokļi tiešā veidā tiks attiecināti uz pircējiem, bet tas nemainīs to uzvedību.

Mārtiņš, zemnieks-uzņēmējs
Protams, ka atbalstu, jo cukura patēriņš lielā mērā ir pamatā tām veselības problēmām, ar kurām saskaras mūsu jaunieši un bērni.

Madara, studente
Nē, neatbalstu, jo dzērieni kļūs dārgāki, bet tie, kuri tos pirka, tāpat turpinās šos dzērienus pirkt.

Dace, strādā labdarības organizācijā
Jā, atbalstu, galvenokārt tāpēc, lai bērniem būtu mazāk iespēju dzert saldinātos dzērienus, jo tie bojā veselību un zobus.

Andrejs, lauksaimnieks
Kāpēc cena būtu jāpaaugstina? Ja budžetā naudas trūkst, tad tā arī jāsaka. Palielinot cenu, saldināto dzērienu patēriņš nesamazināsies.

Anita, pensionāre
Jā, atbalstu. Es pati tos nelietoju, bet domāju, ka tas samazinās patēriņu, īpaši bērnu vidū.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.