Menu
 

Rīgas domes deputāts: Ārkārtas vēlēšanas ir maz ticamas

  • Autors:  Jānis Ozols, Rīgas domes deputāts (JKP)
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai gan opozīcija vāc parakstus par Rīgas mēra Daiņa Turlā atcelšanu no amata un vēlas ārkārtas vēlēšanas, šāds scenārijs ir maz ticams. “Saskaņai” un GKR iespējamās ārkārtas vēlēšanas ir pārāk neizdevīgas, jo partiju lokomotīves devušās uz Briseli un zaudējuma risks ir pārāk liels.

No koalīcijas puses tiks darīts viss, lai vienotos ar četrinieku. Un arī šiem četriem deputātiem ārkārtas vēlēšanas nav izdevīgas – šāda scenārija gadījumā viņi nepaspēs izveidot jaunu partiju un arī iespēja pieslēgties Tatjanas Ždanokas vadītajam politiskajam spēkam nav pārāk prātīgs solis. Tādēļ iespējams, ka labākais Rīgai – ārkārtas vēlēšanas – ies secen.

“Saskaņa” noteikti centīsies atgūt/ietirgot pozīcijas

Šobrīd notiek parakstu vākšanu par D.Turlā atstādināšanu. Divu nedēļu laikā pēc parakstu savākšanas jānotiek ārkārtas sēdei, kurā notiks balsojums. Viens no opozīcijas mērķiem ir ieviest skaidrību un saprast, vai Rīgas domē šobrīd vēl pastāv valdošā koalīcija un kas īsti ir četri no “Saskaņas” izslēgtie deputāti. Lai gan esmu pārliecināts, ka patiesībā “Saskaņas” un “Gods kalpot Rīgai” (GKR) ciešā saikne nav mazinājusies, “Saskaņa” šobrīd ir palikusi jaņos, ja runājam latviešu iecienītās zolītes spēles terminos. GKR šobrīd ir mērs un vicemērs, kā arī viena vieta Rīgas brīvostas pārvaldes valdē, kamēr “Saskaņai” nav ne mēra, ne vicemēra, ko paši izslēdza, turklāt pēc Nila Ušakova aizbraukšanas uz Briseli arī Rīgas brīvostas pārvaldes valdē paliks vairs tikai viens “Saskaņas” biedrs. “Saskaņa” noteikti centīsies atgūt/ietirgot pozīcijas, kas, iespējams, būs dārgi.

Opozīcijas partijas skaidri paudušas savu nostāju

Neraugoties uz šķietamajām izmaiņām koalīcijā un to, ka opozīcijā ir spēki, kuri pauduši gatavību sadarboties ar GKR vai vismaz sākuši par to domāt, kopumā opozīcijas partijas skaidri paudušas savu nostāju, norobežojas no izslēgto četrinieka. Lai gan "Latvijas attīstībai" (LA) jau ir publiski raidījuši signālus, ka vēlas citus risinājumus, nevis ārkārtas vēlēšanas, atklāta un pastāvīga sadarbība ar GKR ir apšaubāma.

Runājot par Daiņa Turlā nākotni Rīgas mēra amatā, jāsaka, ka šajā gadījumā četri no “Saskaņas” izslēgtie deputāti var izšķirt visu un neizšķirt neko. Šie deputāti, protams, vēlēsies parādīt “Saskaņai”, ka viņiem ir augsta cena, taču jāatceras, ka viņiem nav bezgalīgas tirgošanās iespējas. Ja četrinieks nobalsos pret Daiņa Turlā atstāšanu mēra amatā, viņš to zaudēs, bet tad sāksies divu mēnešu atskaites periods. Tieši tik ilgi četrinieks varēs tirgoties ar koalīciju.

Prognozēju, ka D.Turlais (vai vismaz S/GKR koalīcija) amatu saglabās, vienīgi jautājums, vai tas notiks viencēliena vai divcēlienu lugā. Viena iespēja, ka viņš ar četrinieka atbalstu iztur uzticības balsojumu, savukārt otra – neiztur, bet atkārtotā balsojumā atgūst amatu. Būtiski saprast, ka šobrīd koalīcija rosinās balsojumu, lai no amata atceltu vicemēru Vadimu Baraņņiku (viens no četriem deputātiem, kas izslēgts no “Saskaņas”). Iespējams, ka tieši viņa saglabāšana amatā varētu būt apmaiņas prece pret atbalstu Dainim Turlajam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.