Menu
 

Mārcis Bendiks: Prātojums par troikām, semjorkām un pusmiljoniņiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Mārcis Bendiks, publicists
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tieslietu ministrs Bordāna kungs startējis ar jaunu iniciatīvu – uztaisīt spectiesas finanšu lietām. Lai būtu tā, ka ir ikurāt septiņi tiesneši (un tiem tiks uzbūvēta jauna institūcija), pie kuriem nonāk visas sarežģītās lietas par lielām summām. Būšot kompetenti un, galvenais, ātri. Tātad tāda kā semjorka, kādreiz ļoti operatīvo troiku ātrdarbības iedvesmota.

Paprātosim nedaudz, ko tas nozīmē iepretim pašreizējai, nekompetentajai, sistēmai. Lasītāji nebūs aizmirsuši, ka lielākie aizgājušā gada skandāli saistīti ar maksātnespējas administratoriem. Atgādināšu, ka parastais šamo gājiens bija panākt, lai lēmumus apstiprinātu prognozējams tiesnesis.

Tam par godu tika izdomāti visādi gājieni, piemēram, firmas pārreģistrēšana no cienījama Rīgas ofisa uz Vilkadirkšņu pagasta katlumāju, lai tikai tiktu īstā tiesneša nogabalā. Jo spēkā ir princips, ka tiesneši jāizvēlas pēc zināmas nejaušības sistēmas, ko vēl šā gada janvārī Tieslietu padomē apstiprināja pilnīgi oficiāli: “Tieslietu padomes priekšsēdētājs minēja tādus Tieslietu padomes darbības virzienus kā tiesu varas neatkarības stiprināšanu, [..] nodrošinot lietu nejaušas sadales principu [..].” Tieši šīs “nejaušības” padarīšana par “jaušību” skandalozajiem megablēžiem bija ērtākais darba rīks.

Atgādināšu arī, ka Jaunā konservatīvā partija, kuras līderis Bordāna kungs skaitās joprojām, savā priekšvēlēšanu programmā cita starpā plēsa kreklu un zvērēja, ka visu tikai saīsinās un vienkāršos, kad tiks pie varas. Te divi fragmentiņi no pērnajiem solījumiem:

“Valsts pārvalde – atbildīgā persona Jānis Bordāns. [..] Valsts un pašvaldību sektorā strādājošo skaita samazināšana par 30%. Ministriju apvienošana, 13 ministriju vietā 8 spēcīgas ministrijas.”

“Tieslietu un iekšlietu ministrija – atbildīgā persona Juta Strīķe. [..] Spēcīga Nacionālās drošības biroja izveide, apvienojot KNAB, SAB un DP. [..] Maksātnespējas administratoru darbs – tiešā valsts pakļautībā..”

Rezultātā ministriju skaita samazināšanu, ko jautrības uzturēšanai opozīcija lika priekšā Saeimai, Jaunā konservatīvā partija varonīgi atraidīja, bet naudas taupīšana, Bordāna kunga ieskatā, jāsāk ar pusmiljoniņa iztērēšanu jautājumu izpētei (pirms vēlēšanām gan viss bija kristālskaidrs), jo šāda pareizi uzraudzīta naudas izdalīšana sabiedrībai būšot ļoti izdevīga. Paša vārdiem tas skanēja tā: “Ministrs ir pārliecināts, ka auditā ieguldīto naudu vēlāk izdosies ar uzviju atdot sabiedrībai.” Laba, oriģināla doma.

Turpmākā sistēmas efektivitātes celšana notiks caur tās sarežģīšanu ar jaunu institūciju izveidi, un, kas raksturīgi, atkal līdzīga tāmīte, proti, pusmiljoniņš. Oficiāli: “Ministrija aprēķinājusi, ka no valsts budžeta nepieciešami tikai atsevišķi papildu ieguldījumi. [..] 2020. gadā šim mērķim no valsts budžeta būs nepieciešami 451 666 eiro.”

Un par šo nieka pusmiljoniņu (papildus tam iepriekšējam, kas “ar uzviju atdosies sabiedrībai”) tiks nodrošināts, ka Jaunās konservatīvās partijas programmā paredzētā maksātnespējas administrācijas pārņemšana notiks pavisam vienkārši, caur septiņiem tiesnešiem – pašreizējo simtu vietā, pie kuriem “nejauši” nonāks svarīgākās lietas.

Specializācija, tā sakot. Un neviens jau neliedz specializēties dziļāk. Būs viens tiesnesis, kurš vairāk uz finanšu instrumentiem, cits uz maksātnespēju, cits uz civiltiesiskiem strīdiem par nekustamo īpašumu, ko nu kurš. Un būs tieši pa vienam tiesnesim, pie kura “nejauši” nonāks lietas. Strīķes kundzes programmā paredzētā administratoru nacionalizācija būs notikusi ierastā troiku stilā.

Lai lasītāju nemulsina numeroloģija visā šai stāstā, jo skaitļi trīs, septiņi un pusmiljons izriet no viena vienkāršāka – mums ir darīšana ar šestjorkām, vienkāršiem rīcības cilvēkiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.