Menu
 

Pāvils Brūvers: Vai "lielāko kretīnu" laiki beigsies? Apriņķis.lv

  • Autors:  Pāvils Brūvers, speciāli “Kodolam”
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Esam piedzīvojuši divas nozīmīgas vēlēšanas. Pirmās – Eiropas Parlamenta vēlēšanas. Tās atstājušas rūgtas mieles. Kādreiz dzīvoju ilūzijās, ka arī tiem ļaudīm, kuri balso par “Saskaņu” un tai līdzīgām partijām, savā veidā rūp patiesība, godīgums, atklātība, tomēr Eiroparlamenta vēlēšanas pierādīja, ka šiem vēlētājiem rūp vienīgi “savējie”. Lai arī kādās krāpšanās, melos, zādzībās u.c. pārkāpumos šie savējie tiktu pieķerti, viņu vēlētāji ir skaidri pateikuši: “Malači, zēni! Tā turpināt!” Tas patiesi skumdina.

Paldies Dievam, esam piedzīvojuši arī ko pozitīvu, kas šajā bēdu ielejā ienes nedaudz prieka, un tas ir Valsts prezidenta vēlēšanu rezultāts. Daudzi uz Egilu Levitu likuši lielas cerības. Atskan viena otra jūsmas pilna balss, ka ar jauno prezidentu mēs beidzot izkļūsim no tā dziļā purva, kurā esam pēdējo 20 gadu laikā nonākuši. Netrūkst arī skeptiķu, kas saka: “Nogaidīsim. Redzēsim, kāds būs jaunais prezidents, kā viņš rīkosies. Runā jau viņš labi.”

Ir arī sava daļa pesimistu, kam šķiet skaidrs – Levits ir oligarhu ieliktenis, jo mūsu valstī citādi nemaz nevar būt. Šī atziņa tiek stiprināta, norādot gan uz viņa politiskajām aktivitātēm “Latvijas Ceļa” ietvaros, kur ielikts pamats tai netaisnībai, kura mūsu sabiedrībā pastāv līdz šai dienai, gan uz viņa ebreju saknēm, gan saimniecisko darbību. “Jūs redzēsiet, ka Levita prezidentūras laikā pie mums nekas nemainīsies,” saka pesimisti.

Ļoti iespējams, ka Levita prezidentūras četru gadu laika pozitīvais veikums netiks pamanīts, sajusts un novērtēts katrā ģimenē, katrā visattālākajā ciemā, tomēr esmu patiesi priecīgs, ka par mūsu valsts augstāko amatpersonu ir ievēlēts tieši viņš. To uztveru kā cerīgu zīmi tam, ka mēs sākam atveseļoties. Gudrais Salamans teicis, ka “cerība, kas mazinās, grauž sirdi, bet, ja piepildās, ko sirds kāro, tad tas tiešām ir dzīvības koks”. Levits daudziem dod cerības, ka līdz ar viņa stāšanos amatā beigsies lielo shēmošanu laiki, ka valsts izaugsme un tautas labklājība dominēs pār “savējo” principu un augstiem valsts amatiem vairs netiks meklēti “lielākie kretīni”, bet gan spējīgi sirdsgudri cilvēki. Tas patiesi var iedvest jaunu dzīvību daudzās dzīves jomās.

Zivs pūst no galvas, un neatklāšu neko jaunu, sakot, ka mūsu valsts varas galva šobrīd ir stipri iepuvusi. Tai nepieciešama atjaunošanās visos līmeņos, un jo augstākā līmenī atjaunošanās notiek, jo lielākas izredzes, ka tā iesniedzas dziļākos sabiedrības slāņos. Ievēlot no partijām neatkarīgu, godīgu un gudru cilvēku par Valsts prezidentu, Saeima nu ir devusi jaunas cerības šiem censoņiem tikt saklausītiem un saņemt atbalstu saviem centieniem visaugstākajā līmenī.

Esmu pārliecināts, ka jaunais prezidents grib un spēj šādu atbalstu dot. To varu teikt, jo pazīstu viņu kā mūsu tautas patriotu jau kopš jaunības laikiem Minsteres Latviešu ģimnāzijā, arī kopīgi ar viņu strādājot Latvijas nākotnes labā gan Eiropas Latviešu jaunatnes apvienībā, gan trimdas Dziesmu svētkos, gan citās latviešu trimdas aktivitātēs.

Ja viņam tiek pārmestas pielaistas kļūdas Latvijas neatkarības atjaunošanas laikā, tad jāsaka, ka nekļūdās tikai tas, kurš neko nedara. Gudrs cilvēks no savām kļūdām mācās. Šajā brīdī vēlēsim, lai Dievs pasargā viņu no lielām kļūdām Valsts prezidenta amatā un mums dod jaunu cerību un iedvesmas pilnus izaugsmes gadus!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.