Menu
 

Pētījums: Latvijā vismaz 36% iedzīvotāju nav potēti pret difteriju

  • Autors:  LETA
Ilustratīvs attēls: pixabay.com Ilustratīvs attēls: pixabay.com

Latvijā 30,2% iedzīvotāju nav saņēmuši nevienu poti pret difteriju pēdējo desmit gadu laikā, savukārt 5,8% sāka potēties pret difteriju, bet to pārtrauca, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījums par 2018. gadu.

Vēl 14,2% iedzīvotāju nezina, vai ir saņēmuši šo vakcīnu, savukārt 49,8% iedzīvotāju ir potēti pret difteriju un dara to regulāri. Visbiežāk jeb 29,4% iedzīvotāji nepotējas pret difteriju, jo nav informēti par nepieciešamību potēties. Vēl 19,5% iedzīvotāju trūkstot līdzekļu, lai potētos, kaut arī šī vakcīna Latvijā ir bez maksas.

Vēl 16,3% uzskata, ka pēc potēšanās var rasties sarežģījumi, bet vēl 16,1% uzskata, ka iespējamība saslimt ar difteriju ir maza, kaut arī Latvijā saslimstība ar difteriju jau vairākus gadus ir pati augstākā Eiropas Savienībā.

Pēc SPKC paustā, difterija ir joprojām sastopama ļoti lipīga un dzīvībai bīstama infekcijas slimība, kura var izraisīt arī invaliditāti. Difterijas infekcijas avots var būt gan ar difteriju slims cilvēks, gan arī vesels cilvēks, kurš neslimo ar difteriju, bet ir difterijas baktērijas nēsātājs.

Centra speciālisti uzsver, ka no saslimšanas ar difteriju pasargā tikai savlaicīga un regulāra vakcinācija pret difteriju, jo vakcīna satur difterijas antitoksīnu. Vakcināciju var saņemt jebkurš pie sava ģimenes ārsta vai ārsta norādītā Vakcinācijas kabinetā, un tā Latvijā ir bez maksas.

SPKC pētījuma tapšanas laikā notika apmēram 3500 intervijas ar iedzīvotājiem vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Pētījumā analizēta Latvijas pieaugušo iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu izplatība, tostarp smēķēšana, alkohola lietošana, uzturs, fiziskās aktivitātes, mutes higiēna, vakcinēšanās, satiksmes drošība, kā arī iedzīvotāju vēlme mainīt uzvedību, iesaistīties veselības veicināšanas pasākumos. Tas ietver arī datus par Latvijas pieaugušo iedzīvotāju veselības pašnovērtējumu un veselības aprūpes pakalpojumu izmantošanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.