Menu
 

Mārcis Bendiks. Prātojums par viršiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Mārcis Bendiks
Publicitātes foto Publicitātes foto

Sazvērestības teoriju virpinātājiem gards kumosiņš. Jaunākā intriga īsajā versijā būtu šāda: "Attīstībai/Par!" kombinatori palaida tautās likumprojektu par 40 miljonu izmaksāšanu draudzīgām biedrībām, lai piesegtu pa tam lāgam tautās palaisto Dzīvesbiedru likumprojektu, kurš savukārt ir bijis piesegums Satversmes 110. panta apiešanai laulības institūta graušanai, bet patiesībā tas viss ir bijis piesegums operācijai "VIRSIS".

Tātad – kas tas VIRSIS tāds ir, vai vispār eksistē? Atbilde: jā, ir sācis savu dzīves ceļu ar ieņemšanu valdībā, šobrīd pārvietojas uz Saeimu, kur caur grozījumiem Valsts informācijas sistēmu likumā sāks viršoties 31. oktobrī. Citēju atbildīgo ministriju (VARAM): "Lai pilnveidotu valsts informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pārvaldību, plānots ieviest Valsts informācijas resursu, sistēmu un sadarbspējas informācijas sistēmu (VIRSIS)." Tātad disfunkcionālo datu bāzu sistēma tiks pilnveidota ar vēl vienu sistēmu caur jaunas virsbūves uzstutēšanu, kā savulaik speckontrloļ nad specnadzorom. Tas novērsīšot dublēšanos un samazināšot drukātas informācijas apriti valsts pārvaldē.

Sapratāt? Nesapratāt? Paskaidrošu. VIRSIS būs sistēma, kurā tiks dublēta visu sistēmu informācija, un tā novērsīs sistēmās esošās informācijas dublēšanos. Apburoši! Kas gan var būt loģiskāks par šo! Nē, te nav runa par datu bāzu savienošanu un koordinēšanu. Piedevām pats piedāvātais tiesību akts neparedz itin nekādu atbildību par pašu proponēto "informācijas dublēšanos", vienkārši pasludina to kā komunisma uzvaras neizbēgamību. Atgādināšu: tāda sīkuma dēļ, lai vienā vietā varētu redzēt datus gan no Iedzīvotāju reģistra, gan par nomaksāto sociālo nodokli, Veselības ministrija prasīja dažus miljonus, bet reālā dzīvē tas izrādījās par īsu. Šeit ir runa par visu valsts īpašumā esošo informāciju, un tam steidzami tūlīt un uzreiz pietikšot ar 172 000 eiro.

Kā tas var būt? Tādēļ, ka viss šis virsisms savukārt atkal ir piesegums turpmākai Valsts kases iztīrīšanai līdzekļu nopietnai apgūšanai. Galvenā ziņa ir šī: "Līdz ar VIRSIS tiks pilnveidota arī informācijas aprite par valsts informācijas sistēmu darbībai nepieciešamajiem tehnoloģiskajiem resursiem un pakalpojumiem." Tātad VIRSIS savāks pie sevis visu informāciju par valsts vajadzībām IT tehnoloģijas jomā (tulkojumā: atņemsim gardāko funkciju – datoru sistēmu iepirkšanu un IT izstrādi – visiem citiem un turpmāk to iejūtīgi uzraudzīsim). Un tad vairs nebūs runa par kādiem tūkstotīšiem, bet gan par desmitiem un desmitiem miljoniņu.

Neliela atkāpe ilustrācijai. Kas var būt jaukāks par celtniecības tāmēm? Atbilde: jaukumu otrajā vietā būs ostas akvatorijas smilšu izcelšanas tāmes. Jo celtniecībai beigu beigās jābeidzas ar to, ka vismaz kaut kas ir uzcelts, bet smiltis no ūdens apakšas ir jāsmeļ tālabad, ka tur notiek aizsērēšana, un beigu beigās būs jāsmeļ atkal. Pirmajā vietā, iepretim smilšu sūkšanai, ir valsts sistēmas apkopjošais IT bizness (tulkojumā: kases iztīrīšana bez jelkādām sekām).

Atcerēsimies kaut vai to pašu "E-veselības" epopeju, kurā bija apgūti miljoni, bet nekas nestrādāja, un Veselības ministrija bija spiesta sākt visu no jauna. Neviens, itin neviens no IT naudiņu apguvējiem nekādi no tā nav cietis.

Lai turpmāk neļautu katrai ministrijai pašai šiverēt pa šo medus podu, "informācijas apriti par valsts informācijas sistēmu darbībai nepieciešamajiem tehnoloģiskajiem resursiem" savāks Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Tas tad arī ir reālais operācijas "VIRSIS" uzdevums, šobrīd noformēts pieticīgā mērogā, un to prātīgi iekārtotā sociālu paģiru laikā stumj vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, "Attīstībai/Par!" jēgturis Pūces kungs, turpmākais IT sistēmu virsvirsis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.