Menu
 

Olainē izveidots realitātes pastaigas maršruts "Blokmāju stāsti"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto, video - Olaines Vēstures un mākslas muzejs Foto, video - Olaines Vēstures un mākslas muzejs

Atzīmējot Olaines 54. dzimšanas dienu Olaines Vēstures un mākslas muzejs uzdāvinājis pilsētas iedzīvotājiem un viesiem interaktīvu kultūras maršrutu ar papildinātās realitātes elementiem. Projekta "Blokmāju stāsti" ideja bija izstrādāt maršrutu, kas ļautu Olaines iedzīvotājiem un pilsētas viesiem uzzināt vairāk par pilsētas vēsturi, blokmāju apbūvi un tās ietekmi uz sabiedrību un indivīdu.

Šāda maršruta ideja radās kā reakcija uz Covid-19 pandēmijas "pirmo vilni", lai dotu muzeja apmeklētājiem piekļuvi ārpus muzeja telpām saistošam saturam, kas būtu pieejams ikvienam un jebkurā laikā, informēja Olaines Vēstures un mākslas muzeja pārstāve Samanta Anna Priedīte.

Maršruts "Blokmāju stāsti" saista cilvēkus, kultūru, vēsturi un šodienu, tas sastāv no 10 pieturas punktiem par dažādām tēmām, ko katrā vietā apzīmē grafiski apdrukāta plāksne uz mājas sienas un, kas skenējama izmantojot viedtālruni un aplikāciju “Overly”. Katra vizualizācija ir kods, kuru noskenējot ar viedierīces palīdzību iespējams atklāt saturu, kas burtiski atdzīvojas lietotāja viedierīcē (telefonā vai planšetē), radot virtuālās un fiziskās realitātes mijiedarbības efektu.

Dodoties pastaigā, jūs uzzināsiet, kā tika projektēta un celta Olaine, kāda vērība piemīt padomju laika arhitektūrai mūsdienās, kādu iespaidu uz cilvēkiem atstāj dzīvošana blokmāju rajonos un par kādu Olaini mēs sapņojam nākotnē.

Pastaigas laikā satiksiet tādus Latvijā zināmus cilvēkus kā mūziķi Chris Noah, žurnālisti Evu Johansoni, multimākslinieku Renāru Mastiņu, pasaules čempionu skeitbordā Jāni Kuzminu un citus olainiešus, kas dalīsies ar saviem stāstiem un atmiņām par Olaini. Satura veidošanai intervēti arī speciālisti: ainavu arhitekte dr.arch Una Īle, bērnu psihoterapeits Nils Konstantinovs, pilsētattīstības ekonomiste Lāsma Ivaska, arhitekts un arhitektūras kritiķis Artis Zvirgzdiņš, arhitekts un antropologs Matīss Šteinerts.

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.