Menu
 

Māksliniece Marija Matvējeva: Šodiena ir labākais laiks, ko varam piedzīvot Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

Līdz 31. janvārim Rīgā, kultūras un atpūtas centrā “Imanta”, skatāma mākslas studijas “Krāsu deja” izstāde “Dabas krāšņums”. Tajā eksponēti gleznotāju darbi, kas pamatā veikti eļļas glezniecības tehnikā. Izstādē redzamas gan emocionālas un mīļas Latvijas dabas ainavas, gan daudzveidīgi ārvalstu iespaidu fragmenti. Studijas audzēkņi aktīvi piedalās dažādās izstādēs un pasākumos, jo ikvienam ir svarīgi dalīties savā radošo atklājumu priekā un tikt novērtētam arī no malas.

Šogad mākslas studijai “Krāsu deja” aprit seši gadi. Šajā laikā to ir apmeklējuši vairāk nekā 650 dažādu vecumu dalībnieki. Studija piedāvā gan tematiskas meistarklases un nodarbību kursus, gan iespēju pilnveidot prasmes vairāku gadu garumā. Īpašs lepnums pasniedzējiem ir par audzēkņiem, kurus studija ir sagatavojusi tālākam ceļam profesionālajā mākslas izglītībā.

Mākslas studiju “Krāsu deja” vada māksliniece Marija Matvējeva.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Pirms desmit gadiem devos individuālā braucienā uz Japānu. Tas bija lēciens nezināmajā, apzinoties, ka pat tik populāro angļu valodu tur daudzi nezina.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Kad audzēkne sestdienas nodarbības laikā teica: “Senseei, es dzīvoju no sestdienas līdz sestdienai!”

Kas jūs iedvesmo darbam?
Mani audzēkņi, viņu attieksme un darba rezultāti. Kad kāds no audzēkņiem pēc mūsu sagatavošanās iestājas mākslas koledžā un nopietni izskata mākslas virzienu par savu profesiju. Kad redzu pozitīvas pārmaiņas cilvēkos.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Ūdens dzeršana pietiekamā daudzumā, sports, ziemas peldes un riteņbraukšana.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Vēla gulētiešana.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvusi?
Patiesi īstais brīdis var arī neatnākt, ir jādara, kad ir vēlme to darīt, un viss pakārtosies. Un pilnīgi noteikti nedrīkst gaidīt iedvesmu, lai ķertos klāt darbam, jo iedvesma, tāpat kā apetīte, nāk jau iesākta procesa laikā.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?
Man ļoti patīk Denī Vilnēva filma “Kāpa” ar tās kolosālo atmosfēru un, protams, “Avatars” ar neaprakstāmi lielisko mākslinieku ieguldījumu filmas vizuālajā daļā. Otrā daļa vispār ir kā “National Geographic”. Ļoti patīk japāņu multiplikatora Hajao Mijadzaki iedvesmojošās animācijas filmas. Apbrīnoju viņu kā mākslinieku un scenāristu.

No grāmatām vielu pārdomām dod Ēriha Fromma “Būt vai būt!”. Interesanti, ka grāmata sarakstīta 1976. gadā, bet vēstījums ir aktuāls arī mūsdienās. Atslodzei un garastāvokļa uzlabošanai – Džeralda Darela “Trīs biļetes līdz Edvenčerai”.

Kādu mūziku klausāties?
Pusaudža gados mana mīļākā grupa bija “Linkin park”, tagad gan favorītos nav vienas konkrētas. Patīk alternatīvā mūzika, japāņu stīgu intrumentu mūzika un klasiskā mūzika dzīvajā izpildījumā. Ļoti mīlu mūsu Nacionālo operu.

Jūsu neprātīgākais spontānais pirkums?
Nav bijuši tādi brīži.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Šeit un tagad! Mēs dzīvojam laikā, kad daudzas kaites ir izārstējamas un ir patiesi labas pretsāpju zāles. Laikā, kad neatkarīgi no starta pozīcijas mēs varam iegūt jebkuru profesiju, kas ne vienmēr bija iespējams pagātnē. Un nākotne mums ir nezināma. Tāpēc šodiena ir labākais laiks, ko varam piedzīvot!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.